Problem z uruchomieniem CS 621
-
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i jestem też zupełnym laikiem jeśli chodzi o gramofony. Trochę poczytałem w internecie, poszperałem ale w momencie kiedy zakupiony przeze mnie Dual przyjechał do domu okazało się że nie wszystko jest takie proste jak mi się wydawało. Gramofon przyjechał dobrze zapakowany , lecz z zamontowaną (nawet nie zabezpieczoną plastikiem) wkładką z igłą. Na pół gwinta przykręcona była cała powłoka gramofonu na której mieści się talerz i ramię. Rzeczy których nie wiem i nie chcę popsuć:
- czy mam te śruby dokręcić, odkręcić czy zostawić tak (nie wyglądają na takie co by miały tak zostać bo odstają na dobry centymetr)
- Kalibrowanie ramienia pozostawię na moment kiedy będę wiedział co zrobić i o tym czytałem już na innych wątkach i mam nadzieję że sobie poradzę, chyba że sytuacja jest trochę inna i muszę na coś uważać to byłoby super gdyby mnie mógł ktoś ostrzec
- czy jest coś co jeszcze muszę zrobić zanim podłączę gramofon do sieci i zobaczę czy wszystko "gra" i "chodzi".
Sprzedający zapewniał że jest w 100% sprawny i na to też liczę ale nie chciałbym czegoś zepsuć przez swoją głupotę.
Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi
Xylion
- czy mam te śruby dokręcić, odkręcić czy zostawić tak (nie wyglądają na takie co by miały tak zostać bo odstają na dobry centymetr)
- Kalibrowanie ramienia pozostawię na moment kiedy będę wiedział co zrobić i o tym czytałem już na innych wątkach i mam nadzieję że sobie poradzę, chyba że sytuacja jest trochę inna i muszę na coś uważać to byłoby super gdyby mnie mógł ktoś ostrzec
- czy jest coś co jeszcze muszę zrobić zanim podłączę gramofon do sieci i zobaczę czy wszystko "gra" i "chodzi".
Sprzedający zapewniał że jest w 100% sprawny i na to też liczę ale nie chciałbym czegoś zepsuć przez swoją głupotę.
Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi
Xylion
- blispx
Re: Problem z uruchomieniem CS 621
Te śruby na czas transportu miały być bezwzględnie dokręcone do plinty, chyba że o innych piszesz. Twój opis sugeruje że tak właśnie byłoXylion pisze:- czy mam te śruby dokręcić, odkręcić czy zostawić tak (nie wyglądają na takie co by miały tak zostać bo odstają na dobry centymetr)
Na biurku można a nawet wskazane jest ich odkręcenie od plinty, talerz "ma pływać"
Reasumując to jeszcze nie masz problemu, bo go nie uruchamiałeś
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
Odkręciłem te śruby, talerz zaczął "pływać" tak jak napisałeś, ale niestety silnik nie działa. Nie chce nic przy nim majstrować, bo sprzęt jest z allegro więc zawsze mogę zwrócić, ale może jest jakiś sposób, zabezpieczenie albo coś w tym stylu dlaczego ten sprzęt nie działa.
- blispx
Martwy, nawet kiedy uniesiesz ręcznie ramię i przeniesiesz nad talerz?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
- blispx
Wrzuć zdjęcia tych śrub, zobaczę
-
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/QYVL ... NcEQM2u21G~
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/dbg2 ... FyC~dw2yGD
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/psyB ... penN87glC1
Te 3 śruby były takie powiedzmy kolokwialnie wystające i trzymały plintę sztywno po ich odkręceniu talerz pływa
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/dbg2 ... FyC~dw2yGD
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/psyB ... penN87glC1
Te 3 śruby były takie powiedzmy kolokwialnie wystające i trzymały plintę sztywno po ich odkręceniu talerz pływa
- blispx
Złóż reklamację u sprzedającego
BTW podaj link do tej aukcji na której zakupiłeś jeżeli to nie tajemnica
BTW podaj link do tej aukcji na której zakupiłeś jeżeli to nie tajemnica
- chudy_b
Tam jest jakaś neonówka, chyba oświetla brzeg talerza. Świeci się?
-
Tak lampka się pali jak włączam gramofon (w sensie jak przechylam dźwignię na start)
-
http://allegro.pl/dual-621-direct-drive ... 66103.html
Póki co jestem w kontakcie z kolesiem od aukcji i zapewnia mnie że przed wysyłką go testował i był w pełni sprawny. Nie mam powodu żeby mu nie wierzyć bo prowadzi sklep z różnymi rzeczami audio i myślę że nie szargał by sobie reputacji jednym gramofonem.
Póki co jestem w kontakcie z kolesiem od aukcji i zapewnia mnie że przed wysyłką go testował i był w pełni sprawny. Nie mam powodu żeby mu nie wierzyć bo prowadzi sklep z różnymi rzeczami audio i myślę że nie szargał by sobie reputacji jednym gramofonem.
- chudy_b
Spróbuj kilkakrotnie przełączyć pokrętłem zmiany prędkości obrotowej. Być może nie łączy.
-
CHUDY JESTEŚ CUDOTWÓRCĄ!! Nie sądziłem że rozwiazanie będzie takie proste! Dzięki wielkie bo już traciłem nadzieję. Jeśli na tym forum jest forma podziękowania w jakiś inny sposób jakiś pozytywny jak na allegro albo coś w ten deseń to daje 5 od razu 

- chudy_b
Prawdopodobnie ten przełącznik będzie Cię jeszcze w przyszłości wkurzał nie raz. Jeśli nie boisz się zaglądnięcia do środka, to kup środek do czyszczenia styków (np. Kontakt S+Kontakt U) i psiknij gdzie trzeba.
-
Pewnie jak trochę okrzepnę z całą sprawą poczytam trochę o gramofonach to z pewnością będę szperał w bebechach. Natomiast na chwilę obecną muszę skalibrować ramię i nie do końca wiem jak to dobrze zrobić. Nie mam wagi niestety i jeśli macie podobny model, może podpowiecie na ile i w jaki sposób najlepiej wyregulować siłę nacisku i antyscating? Z góry dziękuję za wszelką pomoc