Myjki do płyt

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Myjki do płyt

Post autor: Wojtek »

zelazny pisze:Wam też zdarza się tak upuścić winyl przy rozkręcaniu?
Nie.

Widzę w Twoim podejściu jeden wielki problem: patrzysz na Knosti przez pryzmat filmików jakie znajdujesz na youtube i na ich podstawie mówisz jaki to gówniany sprzęt musi być, ignorując to że Knosti jest mimo wszystko sprzętem szeroko omówionym i polecanym, zarówno na tym forum jak i w innych zakątkach winylowych.

Równie dobrze możemy sobie oceniać brzmienie sprzętu audio, przez youtube :morda:

Krótko mówiąc: albo wierzysz forumowiczom albo sierotom z youtube'a :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

Post autor: zelazny »

Ok skoro w waszych rękach labale nie moczą się to ok. Zwracam honor. :) Mi chodzi głównie o moczenie się labelów. Bo przecież żeby się nie moczyły trzeba dokonać modyfikacji.
Ale taki zwykły zjadacz kupuje taką myjkę i tu chyba filmik nie kłamie, tak? Labele się moczą.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Myjki do płyt

zelazny pisze:Bo przecież żeby się nie moczyły trzeba dokonać modyfikacji.
Bardziej jest to kwestia techniki. Przeróbki ułatwiają niepopełnienie błędu :)

zelazny, nie będę Ciebie przekonywał, bo i tak nie planujesz tego kupić, więc o czym tu w ogóle rozmawiamy :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Myjki do płyt

Post autor: Obywatel »

Mnie niezmiennie fascynuje ta maszyna:
http://zbimarmusic.pl/Audio-Desk-System ... YL-CLEANER

Ale niestety zapłacić "dychu" za myjkę, która ma służyć tylko do prywatnej kolekcji to byłoby niezłe przegięcie.

Dlatego myję w Knosti zmodyfikowanej domowym sposobem zgodnie z poradą z forum. Dzięki oringom labele się nie moczą.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Myjki do płyt

Post autor: darkman »

Ostatnio dawałem na ADS VC kilka trzydziestoparoletnich LP (org.,CBS, Columbia, głównie). Efekt zadowalający. Przywrócone może nie lata świetności ale maksimum tego co mogłem tym płytom dać i na co zasłużyły rezydując u mnie. Jakiejś oszałamiającej poprawy nie ma, wybrałem egzemplarze dość wysłużone ale w kwestii emergency zafundowałem im maxa.
5zet/szt, nowe koperty. Jestem zadowolony, dla np silnie zabrudzonych płyt albo starych, nigdy nie mytych (moje takie nie były) to moim zdaniem bardzo OK urządzenie.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Myjki do płyt

Post autor: Bacek »

zelazny pisze:Ok stary niech ci służy latami. Tylko odpisz mi na moje pytanie odnośnie moczenia krawędzi labela lub w ogóle całego labela. Sam jakoś modyfikowałeś te zaciski?
No a forum nie służy temu aby sobie miedzy sobą popisać. Tylko PW wchodzi w grę. ;)
Czasem sama krawędź label u mnie się moczy ale po wyschnięciu śladów nie widać. Label może się zmoczyc jedynie przy rozkręcaniu od razu po wyciągnięciu z pojemnika z płynem. Jak po płycie płynie od góry to nie ma siły żeby ominęło label. Ja akurat lekko odwirowuje przed rozkręceniem wiec nie ma problemu. Zamiast tego można po prostu odstawić na jakiś czas na suszarkę i efekt będzie ten sam.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

To jest chyba zwykły płyn do mycia naczyń czy coś podobnego bo się pieni strasznie.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8HAA7RlvZ4Y[/youtube]
Gdzie on kupił te zaciski.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Ja trochę nie rozumiem jaki sens ma pizganie tym detergentem tylko po to aby zaraz/szybko go zmyć. Niby jakie są szanse na to że on skutecznie zadziała na większy/bywa że i 40-letni syf w rowkach. Większość tych poglądowych filmików na YT to można od razu olać chyba że koleś chciał się tu pochwalić tymi ssawkami ala'spiderman

A najlepsze są takie filmy gdzie ktoś myje czyste płyty nie wiem po co
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

Takie filmy chyba trzeba traktować jako przestrogę. Che che blispx chcesz to ci umyję parę albumów. Tylko daj te najbardziej kochane. :) Szkoda że nie używa takiej szczotki do mycia dywanów.
Jak to można wytłumaczyć, czy ten koleś naprawdę myśli, że robi to właściwie czy nie zdaje sobie sprawy z tego, że robi to niewłaściwie czy po prostu nie szanuje czarnych krążków i wie, że robi to niewłaściwie.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=S5VRJHR9OcI[/youtube]
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Myjki do płyt

Szkoda tracić czas na oglądanie takich klipów :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

Dość, nie mogę na to patrzeć. Znalazłem jeszcze prę innych filmików. W jednym koleś myje po prostu w zlewie. Dziwne, że ludzie dziękują w komentarzach za taki chłam.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Myjki do płyt

Post autor: darkman »

Może tak lubią. 8-) To internet, nigdy do końca nie wiesz z kim masz do czynienia.
W ogólności jednak w całym tym myciu ważne by nie popadać w skrajności, jak mi się zdaje. Kwestia znalezienia pewnej równowagi na obu krańcach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Myjki do płyt

Dziękują Ci którzy nie znają nic innego więc myślą że to dobry pomysł :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Reymont

Myjki do płyt

Post autor: Reymont »

Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Jednym zdaniem to opiszę- Chińczyki atakują

http://tnij.org/zn10vte

a tu więcej Chińczyków

http://tnij.org/9anuw6v
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
ODPOWIEDZ