Akai Ap206c - jaka wkładka do ramienia ?

Źródła dźwięku
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Post autor: Staszek60 »

W Wamacie można jeszcze kupić starą wersję
http://wamataudio.pl/wkladki/wkladka-gr ... 120-e.html
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie, nie można. Popatrz dobrze :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Staszek60

Faktycznie- nie ma koszyka :doh:
Winylowy wariat
Staszek60

Uwaga,uwaga . W innym temacie już to napisałem ale muszę / no, muszę i już , nie mogę się oprzeć :roll: / napisać i tu. Otóż oddałem swojego Akai w ręce esdarka . Ma zrobić generalny przegląd typu wymiana okablowania, smarowanie , wymiana lub regulacja tego co wymaga wymiany lub regulacji . I dzisiaj dzwoni do mnie Darek i tu tadam,tadam,tadam mi zgłasza że w środku to nófka , że i owszem, nasmaruje bo panuje tam susza jak w Namibii ale w sumie to sprzęt jest w REWELACYJNYM stanie :lol: .
Odbieram go we wtorek :dance:
Oj będzie się działo :violin: :whistle:
Mam tylko 1 problem- wytrwać do tego wtorku :pray:
Winylowy wariat
Staszek60

Tadam,tadam. Gramofon od wczoraj już stoi na szafce i gra . Wkładka jaką zamontował mi esdarek to......Audio-Technica AT13EaV . Gramofon po pełnym przeglądzie ,wysmarowany gdzie trzeba , wyregulowany, z nowym okablowaniem itp. Gra i to jak. Od wczoraj sprawdzam go z 3 różnymi wkładkami i igłami /"The Dark Side Of The Moon"z epoki ,1 czy 2 wydanie "Led Zeppelin II" z epoki, 2,3 wydanie/. AT 95E , MF 104 /chyba./ na licencji Tenorela i Audio-Technica AT13EaV .
MF104 - gra , w miarę poprawnie , dupy nie urywa ale też tragedii nie ma , słychać wszystkie trzaski
AT 95E - gra fajnie , wysoko ale też bas Watersa "krąży" , Na Zepach basu jest sporo , słychać trzaski płyt ciut mniej niż na MF 104 . Scena szeroka , fajne brzmienie
Audio-Technica AT13EaV - pierwsze co rzuca się "na uszy" to zdecydowanie mniej trzasków na rozbiegówce płyt . Scena bardzo szeroka , dokładność np. talerzy wspaniała , nieporównywalnie więcej szczegółów w porównaniu do 2 poprzednich wkładek. Niskich głęboko schodzących jest na prawdę sporo , tyle ile należy plus trochę więcej nawet .

Przy tej okazji muszę podziękować esdarkowi za jego pracę i zaangażowanie . Umówiliśmy się na pewien zakres i na określoną kasę. Kasa pozostała taka sama ale zakres prac ZNACZNE przekroczył to co uzgodniliśmy . Czas wykonania pracy był także o połowę krótszy niż zakładaliśmy na początku .
Winylowy wariat
Staszek60

Jaki człowiek chciałoby się powiedzieć głupi. Naraz gramofon zaczął ...... brumieć :evil: . Zmieniam wkładki, kombinuje i nic, brumi sobie cichutko. To telefon do Darka i kombinujemy jak konie pod górę. Przez telefon. Może kable we wkładce poprzemieniane , może to a może owo. W końcu dzisiaj rano drapaka zapakowałem do samochodu i do warsztatu. Tam kombinujemy / szumne słowo bo kombinuje tylko esdarek czyli Darek/ . Wszystko chodzi jak należy . W końcu aktem rozpaczy pada pytanie : a kiedy ostatnio był podłączany gramofon do amplitunera. No , ostatnie kilka tygodni , 2 , 3 miesiące. A wcześniej ? No nie, gramofony stały w szafie zabezpieczone , grały tylko CD, DVD i Blu Ray. To spróbuj przy mocowaniu masy do amplitunera "zarysować" obudowę pod śrubą !!!! Jak kazał tak zrobiłem . I ................. nie brumi. Czyli prosta czynność a ile uciechy. Tak to piszę aby tacy nowicjusze jak wiedzieli o takim fakcie. :dance: Nie wystarczy przykręcić:należy właściwie przykręcić :whistle:
Winylowy wariat
palmeros1
Gramofon: Akai AP-206C

Re: Akai Ap206c - jaka wkładka do ramienia ?

Post autor: palmeros1 »

Dołączam do tematu,czy wkładka AT 95E podejdzie do Gramofonu Akai AP 206C?Chodzi mi o ciężar wkładki do wagi ramienia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Podejdzie.
Wsparcie finansowe forum
bidon

Post autor: bidon »

Cześć wszystkim, odświeżaj temat - poszukuje wkładki właśnie do Akai AP-206c. Oryginalny post jest z 2015 wiec trochę w świece wkładek się zmieniło. Przeczytałem ten post i kilka innych. Do tego gramofonu proponowane są nieprodukowane już wkładki takie jak poniżej:
Wkładki proponowane (nie produkowane)
AT95E
AT95Ex
AT12Xe
AT13EaV
AT120E
Czy gdzieś nowe sztuki można kupić? Lub jakie wkładki z obecnie produkowanych byłyby ok w granicach do 300-400 pln.

AT-VM95e (?)

przy poniższych było podane ze na tym gramofonie będzie Przydźwięk:
Grado Blue/Black
Nagaoka MP100/110

Z góry dziękuje za podpowiedz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

bidon pisze:
03 maja 2020, 12:33
Przeczytałem ten post i kilka innych.
Może warto spojrzeć do tego: ;)

viewtopic.php?f=12&t=9497
bidon

To topic 2017/2018 - ponadto ceny wkładek grubo ponad 400 pln :) jakieś inny pomysły z wkładka do tego gramofonu? Dziękuje
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

AT-95E nadal można dostać na allegro, zostało sporo zapasów magazynowych.
AT-VM95E to następca tej wkładki.

Przydźwięk z Nagaoki? Możesz wskazać źródło, czyli gdzie ktoś opisywał taki problem przy tym gramofonie?
Wsparcie finansowe forum
bidon

Tak odebrałem wypowiedzi Dantego i Twoja z 26 września 2015. Możliwe ze zle :)

Znalazłem dwie aukcje AT12Xe. Lepiej taka AT12Xe czy nowa AT-VM95e czy ewentualnie MP100?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zależy czego oczekujesz. Nic nam w tej kwestii nie napisałeś poza "chcę wkładkę" :)
Wsparcie finansowe forum
bidon

Faktycznie - przepraszam :) słucham głównie rocka i muzyki filmowej. Przykłady - The Cure, Faith No More, Coma - mam jeszcze tez płyty z lat 70/80 - Patti Smith, The Pixies. Filmowa - np Gladiator ale tez Stranger Things.
Dużo średnicy, dobrze jakby była tez góry i detale (z tymi detalami to mam świadomość ze przy budżecie ok 400 pln może być średnio). Dziękuje
ODPOWIEDZ