Sony PS-4750 - tajemnicze "ustrojstwo" i inne sprawy
-
Na wstępie przede wszystkim serdecznie witam wszystkich forumowiczów.!!!
Przepraszam za lakoniczny temat, ale nie wiedziałem jak inaczej to ująć, a późno już:)
Do rzeczy - Stałem się właścicielem gramofonu jak w temacie i dzięki temu forum udało mi się już rozwiązać parę spraw związanych z jego ustawieniami (np. kalibracja ramienia). Nie mogę natomiast odkryć przeznaczenia przedmiotowego "ustrojstwa", które załączam na obrazku.
Element ten jest ruchomy, można go wyjąć z gniazda. Mam pewne podejrzenie co do jego przeznaczenia, ale liczę na to, że ktoś ma pewność:)
Pozdrawiam serdecznie i proszę o podpowiedzi. Mam jeszcze mnóstwo innych zagadnień do poruszenia licząc na pomoc forum, ale to na spokojnie w późniejszym terminie.
Przepraszam za lakoniczny temat, ale nie wiedziałem jak inaczej to ująć, a późno już:)
Do rzeczy - Stałem się właścicielem gramofonu jak w temacie i dzięki temu forum udało mi się już rozwiązać parę spraw związanych z jego ustawieniami (np. kalibracja ramienia). Nie mogę natomiast odkryć przeznaczenia przedmiotowego "ustrojstwa", które załączam na obrazku.
Element ten jest ruchomy, można go wyjąć z gniazda. Mam pewne podejrzenie co do jego przeznaczenia, ale liczę na to, że ktoś ma pewność:)
Pozdrawiam serdecznie i proszę o podpowiedzi. Mam jeszcze mnóstwo innych zagadnień do poruszenia licząc na pomoc forum, ale to na spokojnie w późniejszym terminie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sony PS-4750 - tajemnicze "ustrojstwo"
Cześć leszkong! Całkiem fajny gramofon Ci się trafił 
To ustrojstwo to tzw. sprawdzacz overhang. W skrócie: pomaga on sprawdzić czy pozycja nowo-zamontowanej wkładki w headshellu jest prawidłowa. Jak się z tego korzysta? Przesuwasz ramię nad "ustrojstwo" i patrzysz czy czubek igły znajduje się centralnie nad białym punktem. To tyle
Przydatne udogodnienie kiedy wymieniamy wkładkę itp.
W innych przypadkach ów kawałek plastiku raczej się nam nie przydaje i można go sobie gdzieś schować (ale lepiej nie gubić
).
Chcesz może instrukcję obsługi do swojego modelu?

To ustrojstwo to tzw. sprawdzacz overhang. W skrócie: pomaga on sprawdzić czy pozycja nowo-zamontowanej wkładki w headshellu jest prawidłowa. Jak się z tego korzysta? Przesuwasz ramię nad "ustrojstwo" i patrzysz czy czubek igły znajduje się centralnie nad białym punktem. To tyle

Przydatne udogodnienie kiedy wymieniamy wkładkę itp.
W innych przypadkach ów kawałek plastiku raczej się nam nie przydaje i można go sobie gdzieś schować (ale lepiej nie gubić

Chcesz może instrukcję obsługi do swojego modelu?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Sony PS-4750 - tajemnicze "ustrojstwo"
Dzięki bardzo!!!
Moje przypuszczenia były, więc trafne! Na tą chwile igła znajduje się jakieś 0,5 cm za pkt nzw go "G", a to oznacza, że moja kalibracja ramienia będzie musiała być powtórzona:( z uwagi na konieczność przesunięcia wkładki w ramieniu. No ale cóż trening czyni mistrza:).
Jeśli chodzi o instrukcje - to tak, będe bardzo wdzięczny (meil chyba znany?).
Gramofon nie jest bez wad - ale o tym później. Póki co chciałbym go zacząć używać, a do tego potrzebna będzie nowa igła bo ta raczej nie wygląda dobrze. I kolejna moja prośba - w jaką igłę zainwestować do czasu zakupu nowej wkladki. Obecnie zamontowana wkładka to chyba fabryczna albo jakiś no-name, bo nie doszukalem się żadnego oznakowania, natomiast igła to Audiotechnica w białym koszyczku oznakowana jako A"symbol igły"3 (AY3 - coś w tym stylu). Prosze o podpowiedź jaką igłę mógłbym tymczasowo założyć do tej wkładki - koszt do 100 zł, może coś polecicie.
Jeśli potrzebne jakieś zdjątka to wrzucę wieczorem.
P.S. gramofon nie posiada uziemienia - jak najprościej rozwiązać ten problem?
pozdrawiam i z góry dzięki!
Moje przypuszczenia były, więc trafne! Na tą chwile igła znajduje się jakieś 0,5 cm za pkt nzw go "G", a to oznacza, że moja kalibracja ramienia będzie musiała być powtórzona:( z uwagi na konieczność przesunięcia wkładki w ramieniu. No ale cóż trening czyni mistrza:).
Jeśli chodzi o instrukcje - to tak, będe bardzo wdzięczny (meil chyba znany?).
Gramofon nie jest bez wad - ale o tym później. Póki co chciałbym go zacząć używać, a do tego potrzebna będzie nowa igła bo ta raczej nie wygląda dobrze. I kolejna moja prośba - w jaką igłę zainwestować do czasu zakupu nowej wkladki. Obecnie zamontowana wkładka to chyba fabryczna albo jakiś no-name, bo nie doszukalem się żadnego oznakowania, natomiast igła to Audiotechnica w białym koszyczku oznakowana jako A"symbol igły"3 (AY3 - coś w tym stylu). Prosze o podpowiedź jaką igłę mógłbym tymczasowo założyć do tej wkładki - koszt do 100 zł, może coś polecicie.
Jeśli potrzebne jakieś zdjątka to wrzucę wieczorem.
P.S. gramofon nie posiada uziemienia - jak najprościej rozwiązać ten problem?
pozdrawiam i z góry dzięki!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, instrukcja wysłana.leszkong pisze:Jeśli chodzi o instrukcje - to tak, będe bardzo wdzięczny (meil chyba znany?).
Ja ci powiem, że nie jestem pewien czy to w ogóle jest kompatybilna igła do tej wkładkileszkong pisze:I kolejna moja prośba - w jaką igłę zainwestować do czasu zakupu nowej wkladki. Obecnie zamontowana wkładka to chyba fabryczna albo jakiś no-name, bo nie doszukalem się żadnego oznakowania, natomiast igła to Audiotechnica w białym koszyczku oznakowana jako A"symbol igły"3 (AY3 - coś w tym stylu). Prosze o podpowiedź jaką igłę mógłbym tymczasowo założyć do tej wkładki - koszt do 100 zł, może coś polecicie.

Moja rada: znajdź jeszcze 30 złotych i kup od razu nową wkładkę, konkretnie to AudioTechnica AT-95E i będziesz miał póki co spokój

W sensie, że nie posiada osobnego kabla na uziemienie? Spoko, nie musi miećleszkong pisze:P.S. gramofon nie posiada uziemienia - jak najprościej rozwiązać ten problem?

Dużo dałeś za gramofon?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Sony PS-4750 - tajemnicze "ustrojstwo" i inne sprawy
witam ponownie!
Wydaje mi się, że cena dobra, ale jak dobrze pamiętam to gdzieś na forum nie polecałeś tego sprzedawcy, brać? (no chyba nówka?)
... i jeszcze wiele innych tematów, ale to jak będzie chwila...pozdrawiam!!!
Dzięki Wojtek!leszkong napisał(a):Jeśli chodzi o instrukcje - to tak, będe bardzo wdzięczny (meil chyba znany?).
Tak, instrukcja wysłana.
Czy chodzi o tę wkładkę: http://www.allegro.pl/item1037256715_no ... _at95.htmlleszkong napisał(a):I kolejna moja prośba - w jaką igłę zainwestować do czasu zakupu nowej wkladki. Obecnie zamontowana wkładka to chyba fabryczna albo jakiś no-name, bo nie doszukalem się żadnego oznakowania, natomiast igła to Audiotechnica w białym koszyczku oznakowana jako A"symbol igły"3 (AY3 - coś w tym stylu). Prosze o podpowiedź jaką igłę mógłbym tymczasowo założyć do tej wkładki - koszt do 100 zł, może coś polecicie.
Ja ci powiem, że nie jestem pewien czy to w ogóle jest kompatybilna igła do tej wkładkiMożliwe że ktoś drogą prób i błędów dopasował i o
Moja rada: znajdź jeszcze 30 złotych i kup od razu nową wkładkę, konkretnie to AudioTechnica AT-95E i będziesz miał póki co spokój
Wydaje mi się, że cena dobra, ale jak dobrze pamiętam to gdzieś na forum nie polecałeś tego sprzedawcy, brać? (no chyba nówka?)
Chodzi mi o to, że z tyłu posiada takie trzecie "gniazdko - śrubkę", jak to widoczne na tyle: http://www.allegro.pl/item976718529_top ... _kruk.html, i nie jestem pewien czy tak ma zostać, czy ma być jakiś drucik?:) Wiem głupie pytanie , ale jestem zielony w takich tematach.P.S. gramofon nie posiada uziemienia - jak najprościej rozwiązać ten problem?
W sensie, że nie posiada osobnego kabla na uziemienie? Spoko, nie musi miećNajprawdopodobniej ma "masę" puszczoną w ekran kabli sygnałowych. Jeśli przy odtwarzaniu płyt nic nie buczy to znaczy, że jest OK
Wytargany z niemieckiego lamusa od siostrzenicy za 1L śliwowicy:)Dużo dałeś za gramofon?
... i jeszcze wiele innych tematów, ale to jak będzie chwila...pozdrawiam!!!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Można brać. Moje zastrzeżenia dotyczyły sprzętu używanego, z nowym raczej nie ma ryzykaleszkong pisze: Wydaje mi się, że cena dobra, ale jak dobrze pamiętam to gdzieś na forum nie polecałeś tego sprzedawcy, brać? (no chyba nówka?)

Aaa no tak, twój gramofon ma z tyłu wyjścia na kable, nie ma na stałe wychodzącego wprost z obudowy przewodu.leszkong pisze:i nie jestem pewien czy tak ma zostać, czy ma być jakiś drucik?:)
Dobrze kombinujesz. Dla uziemienia wystarczy najprostszy drut miedziany czy też cienki kabel głośnikowy. Może i to drugie byłoby lepsze, bo jednak jest izolacja

Nie ma głupich pytań, mogą być tylko głupie odpowiedzileszkong pisze:Wiem głupie pytanie , ale jestem zielony w takich tematach.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Gospo
Re: Sony PS-4750 - tajemnicze "ustrojstwo" i inne sprawy
Stary post ale sam taki gramofon posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony. To sprzet naprawde wysokiej polki, polecam go do zakupu. Oczywiscie w zaleznosci od stanu w jakim jest bo to jednak dosyc stare gramofony...
Sony PS 4750 Turntable
Pioneer A300 X AMP
Mordaunt Short MS40 Speakers
Sony CDP M303 Cd Player
http://www.discogs.com/user/gospo
Pioneer A300 X AMP
Mordaunt Short MS40 Speakers
Sony CDP M303 Cd Player
http://www.discogs.com/user/gospo
-
Pomysł na niedrogi przedwzmacniacz do tego gramofonu? Póki co mam ten najtańszy z pro-jecta, który był dedykowany do debut carbon
Powiem szczerze , że nawet nie badałem jaka kwota potrzeba minimalnie , ale mówimy tu o rozwiazaniu w miare tanim (kilka stówek max), ale solidnym:)
Powiem szczerze , że nawet nie badałem jaka kwota potrzeba minimalnie , ale mówimy tu o rozwiazaniu w miare tanim (kilka stówek max), ale solidnym:)
- Regsoft
Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w wątkach zakupowych w dziale przedwzmacniaczypszemcio pisze:ale mówimy tu o rozwiazaniu w miare tanim (kilka stówek max), ale solidnym:)

A jako, że sam ostatnio trenowałem temat (http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=36&t=7367) to mogę polecić Art DJ PRE II za ok. 220 zł. Sprawdziłem go w porównaniu do starego ProJect'a z nieco teoretycznie wyższej półki oraz uważanego za jeden z dwóch najtańszych sensownych PRE Behringera PP400 za ok. 120 zł.
Art. grał wyraźnie lepiej nawet jak na moje kiepskie uszy. Tylko ta dioda z przodu wypala oczy i będę musiał coś z nią zrobić