Zakup płyt z USA, a cło i VAT
-
Witam,
Jak wygląa praktyczna strona zakupów z USA? Jeśli się zamówi coś za 200-300$ to cło dowalają na granicy? znalazłem kolesia któy ma sporo pozycji dla mnie i ma Paypala więc o tą stroną transakcji się nie boję...
Jacek
Jak wygląa praktyczna strona zakupów z USA? Jeśli się zamówi coś za 200-300$ to cło dowalają na granicy? znalazłem kolesia któy ma sporo pozycji dla mnie i ma Paypala więc o tą stroną transakcji się nie boję...
Jacek
-
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Zakup płyt z USA przez Discogs
Z USA chyba tak samo jak z Chin
Do 40 USD bez cła a powyżej mogą dowalić - zależy czy Twoja przesyłka trafi do kontroli czy nie.
Chińczycy bardzo często z automatu zaniżają deklarację wartości do 40 USD właśnie żeby uniknąć opłaty celnej (którą oczywiście ponosi kupujący).

Chińczycy bardzo często z automatu zaniżają deklarację wartości do 40 USD właśnie żeby uniknąć opłaty celnej (którą oczywiście ponosi kupujący).
-
Znam reguły ogólne, bo ze stanów wkładkę ciągnałem i mi cło dowalili ale z tym się liczyłem, tylko mnie zastanawia jak reagują na Winyle... bo część bym pewnie brał nowych a część używek i ciekaw jestem jak do tego podchodzą....
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak samo. Towar to towar. Patrzą na deklarację celną i ew. na fakturę, którą znajdą w środku.jacekkudla pisze: bo część bym pewnie brał nowych a część używek i ciekaw jestem jak do tego podchodzą....
Temat był wałkowany wielokrotnie na łamach forum

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- blispx
Re: Zakup płyt z USA przez Discogs
Bierz przez pośrednika, mniejsze ryzyko oclenia, jest tego w Stanach jak grzybów po deszczujacekkudla pisze:Znam reguły ogólne, bo ze stanów wkładkę ciągnałem i mi cło dowalili ale z tym się liczyłem, tylko mnie zastanawia jak reagują na Winyle... bo część bym pewnie brał nowych a część używek i ciekaw jestem jak do tego podchodzą....
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- klin
Czy może mi ktoś proszę wytłumaczyć co tu się stało? Kupiłem płyty z MoFi za 79.88$. Do tego transport 48.45$.
Wczoraj dostałem przesyłkę ale o dziwo musiałem dopłacić 116 zł naliczone przez celników. Na fakturze od MoFi i w danych do przesyłki podali tylko 79.88$ za towar.
Jak rozumieć tą tabelkę i skąd te kwoty? Skąd jest "Wartość stat."? Cała dokumentacja w załączniku...
Wczoraj dostałem przesyłkę ale o dziwo musiałem dopłacić 116 zł naliczone przez celników. Na fakturze od MoFi i w danych do przesyłki podali tylko 79.88$ za towar.
Jak rozumieć tą tabelkę i skąd te kwoty? Skąd jest "Wartość stat."? Cała dokumentacja w załączniku...
- Załączniki
-
- image2015-10-21-085339.pdf
- (475.83 KiB) Pobrany 147 razy
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Ja ci pomogę 
Stawka 23 to vat.
Naliczony został od wartości celnej czyli koszt+ transport do Polski.
Transport zwiększa wartość importowanego towaru. Tak to jest.
Czyli 79+48=128usd * 23% * 3,8pln/usd

Stawka 23 to vat.
Naliczony został od wartości celnej czyli koszt+ transport do Polski.
Transport zwiększa wartość importowanego towaru. Tak to jest.
Czyli 79+48=128usd * 23% * 3,8pln/usd
- klin
No ja też tak zgaduję ale czy to wynika z tego p...go dokumentu? Czy tylko dla mnie ten dokument jest tak nieczytelny i nieoczywisty? Dla mnie to jest chamstwo, że w tym kraju można ludziom coś takiego wysyłać i nic nie tłumaczyć. I zaznaczam, że nie mam problemu z płaceniem VAT ale problem z informowaniem ludzi za co mają płacić i z czego to wynika...
-
Re: Zakup płyt z USA, a cło i VAT
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:53 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- klin
Romawiałem właśnie z Panią z Fedex i poinformowała mnie, że to 23% VAT liczone od (UWAGA) wartości przesyłki + 37$. Na pytanie co to jest to 37$ Pani odpowiedziała, ze to dodał SYSTEM automatycznie bo nadawca nie wyszczególnił kosztów przesyłki na fakturze. Zapytałem się na jakiej podstawie prawnej ten ich system to nalicza i dlaczego akurat tyle ale Pani nie była w stanie odpowiedzieć.... 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O tym naliczaniu opłaty to słyszałem, ale to już wiń sprzedawcę że nie podał wartości przesyłki na fakturze 
Różni kurierzy mają różne zasady.
Na przyszłość może skorzystaj z Polamer itp.?

Różni kurierzy mają różne zasady.
Na przyszłość może skorzystaj z Polamer itp.?
Płyty są zwolnione z cła, więc tego nie liczymy w tym wypadkublackholesun pisze:Myszor, czy VAT nie jest naliczany od łącznej kwoty równej wartości produktu + kosztów transportu + cło?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Dokładnie tak.blackholesun pisze:Myszor, czy VAT nie jest naliczany od łącznej kwoty równej wartości produktu + kosztów transportu + cło?
Wartość towaru do wyliczeneia vat = cena na fakturze+transport+cło
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Tak, żeby nie tworzyć nowych wątków...
A jak wygląda sprawa, gdybym zakupił coś w juesej, zapłacił, wysyłka poszłaby do znajomego w Stanach, on by to jakoś przepakował (np. żeby nie było w środku faktury/rachunku) i wysłał do mnie? Wtedy też jest ryzyko oclenia jeśli to od osoby fizycznej do osoby fizycznej?
A jak wygląda sprawa, gdybym zakupił coś w juesej, zapłacił, wysyłka poszłaby do znajomego w Stanach, on by to jakoś przepakował (np. żeby nie było w środku faktury/rachunku) i wysłał do mnie? Wtedy też jest ryzyko oclenia jeśli to od osoby fizycznej do osoby fizycznej?
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- klin
Według mnie nie ma - sam tak robiłem. Ale jak już chcesz być na 100% pewny to niech znajomy otworzy opakowanie, wtedy juz nie ma się nikt do czego przyczepić