Myszor pisze:Jawohl Opa
A skoro jesteśmy przy języku Goethego i różnych cytatach muzycznych to....
Który rockowy zespół niemiecki rozpoczął bezczelnie swoją płytę od refrenu tej uroczej piosenki biesiadnej https://youtu.be/_jXoGOTRGLQ ?
Tak kilka informacji:holy_shit_89 pisze:Pewnie jakiś kolejny epatujący ideologią nazistowską
Ein Heller und ein Batzen, znane pod błędną nazwą Heili, Hailo, słowa refrenu to Heidi, Heido, Heida, co jest zdrobnieniem imienia żeńskiego Adelheid.
Jest to piosenka ludowa, pierwotnie o charakterze biesiadnym. Autorem tekstu jest Albert Ernst Ludwig Karl Graf von Schlippenbach (1800–1886), autorem melodii jest Franz Theodor Kugler. Tekst powstał w 1830 roku, muzyka około 1885 a ze piosenka cieszyła się dużą popularnością wśród żołnierzy Wehrmachtu to pech
Być może przyczynił się do tego film "Zakazane Piosenki", ukazujący maszerujących ulicami Warszawy niemieckich żołnierzy, którzy z groźnymi minami i jakby z pogardą dla Polaków, śpiewają piosenkę o pijaństwie i zabawie.Można więc poddać w wątpliwość, czy tak sprośną piosenkę wolno było w ogóle śpiewać niemieckiemu wojsku, gdy maszerowało ono w pełnym rynsztunku i w zwartej kolumnie w mieście, wśród przyglądającej się mu ludności cywilnej
Halerz i gorsz
1. Halerz i grosz, które były oba moje, tak moje,
Ten halerz będzie na wodę, ten grosz na wino, tak wino,
Ten halerz będzie na wodę, ten grosz na wino.
Heidi, Heido, Haida
Heidi, Heido, Haida, hei ha ha ha
2. Gospodyni i dziewczyna, które zawołały obie: "Ach!", "Ach!",
Gospodyni, gdy nadchodzę, dziewczyna, gdy idę, tak idę.
Gospodyni, gdy nadchodzę, dziewczyna, gdy idę.
3. Moje spodnie są zniszczone, moje buty całkiem zdarte, tak zdarte
Jak w szerokim bezkresie, śpiewający wolny ptak, tak ptak
Jak w szerokim bezkresie, śpiewający wolny ptak
4. I nie ma takiej drogi, którą cicho doszedłbym do domu, tak domu
I nie ma takiej dziury w beczce, przez którą nie mógłbym pić! Tak pić.
I nie ma takiej dziury w beczce, przez którą nie mógłbym pić!
5. To była prawdziwa radość, gdy stworzył mnie Pan Bóg
Chłop na schwał, tylko szkoda że pijany.
Chłop na schwał, tylko szkoda że pijany
Ta piosenka to taka niemiecka Szła dzieweczka do laseczka