Gramofon do 800 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Regsoft

Re: Gramofon do 800 zł

Post autor: Regsoft »

seba pisze:Ja niestety nie mam takiej możliwości by coś przemeblowywać.
Nie wiem, za czymś na pewno będę się rozglądał, ale gdy mi mówisz o jakiś delikatnych mechanizmach, etc to raczej będę szukał czegoś innego.
Ja niestety jestem laikiem w tych sprawach, jak już pisałem, i zabawy w jakieś regulacje, etc to nie dla mnie.
Kupić od pewnej osoby, to już zahacza o hazard :P
Zarwij nockę. Poczytaj forum. Rozjaśnij umysł. Wszystko stanie się całkiem prawdopodobne. I wcale nie chodzi o to abyś cokolwiek robił sam. Potem poczytaj opisy do ofert na allegro, olx, ebay. Nie śpiesz się. Smakuj gramoholizm. Może właśnie Twój organizm chce się w to wciągnąć. Zrozumiesz o czym piszę ... 8-)
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Post autor: esdarek »

tollo pisze: Mnie chodzi o dobro forum. :) W swoich wypowiedziach poruszyłem kwestie jakie nie pasują mi i uderzają w forum, mam nadzieje, że esdarek zrozumie. :)
Obawiam się, że darek jest zbyt tępy, nie potrafi czytać między liniami lub najzwyczajniej nie jest kobietą i trza do niego pisać wprost bo inaczej zupełnie nie teges.
Awatar użytkownika
Regsoft

Gramofon do 800 zł

tollo pisze:Były fajne wkładki T4P - np. Digitrac od Ortofona.
Są nadal :
https://www.thakker.eu/en/pickup/digitr ... ge/a-4958/
Choć oczywiście przesadziłem z modelem co może zdeprymować sebe :lol:
Awatar użytkownika
Regsoft

esdarek pisze:
tollo pisze: Mnie chodzi o dobro forum. :) W swoich wypowiedziach poruszyłem kwestie jakie nie pasują mi i uderzają w forum, mam nadzieje, że esdarek zrozumie. :)
Obawiam się, że darek jest zbyt tępy, nie potrafi czytać między liniami lub najzwyczajniej nie jest kobietą i trza do niego pisać wprost bo inaczej zupełnie nie teges.
Tu chyba tollo faktycznie przegiął ale z jakąż gracją :lol:
PS. Może wystarczy? :?
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 800 zł

Post autor: tollo »

Regsoft pisze:Choć oczywiście przesadziłem z modelem co może zdeprymować sebe
Technicsy z serii linearnych miały różne wkładki montowane. SL-5 miał z tego co pamiętam P24, to dobra wkładka, można dokupić T30 albo T34, przejść na Grado Prestige (Black, Green, Red itd.) oraz Shure M92, poszukać za granicą w przypływie funduszy właśnie Ortofona Digitrac. :) Jest jeszcze tych wkładek na rynku, nie ma się co bać. Tak samo jak nie ma się co bać samych ramion z mocowaniem T4P, pamiętajmy, że one miały ułatwiać, nie utrudniać, to też nie odstraszać a zachęcać. Gramofony linearne są zdecydowanie skomplikowanymi mechanizmami, jednak podstawowe modele wypływają na naszym rodzimym rynku często, w tym też takie po serwisie, jak pamiętam to nawet ostatnio esdarek sprzedawał takiego. :)
Regsoft pisze:Tu chyba tollo faktycznie przegiął ale z jakąż gracją :lol:
Regsoft przegiął z gracją? ;) Po prostu staram się pisać tak by nikt nie poczuł się urażony a problem został rozwiązany, dlatego lepiej pisać wprost, a jak ktoś nie rozumie... :think:
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

No nie rozumiem-nic na to nie poradzę . Wnioski jakie wyciągnąłem z tej dyskusji: nie pisać broń Boże że 30letni gramofon wymaga często wielu napraw, a już przeglądu na 100% o ile nie kupujesz od świadomego użytkownika. Kto i jaki ma w tym interes-nie wiem i się nie dowiem i myślę, że wiedzieć nie chcę.
Skończmy może jednak bo nie sądzę aby ta rozmowa komuś pomogła, a ci ,którzy muszą w tym bałaganie doszukać się interesujących ich treści są już pewnie załamani...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

seba pisze:No tak.Jak mnie będzie stać,lub będę miał niezliczoną ilość gotówki to zakupię taki za 20000 tyś nawet ;) .
Po pierwsze to w moim poście nie sugerowałem zakupu na cenę wyższa niż sam ustaliłeś budżet.
Po drugie nie kupił byś,bo za te 20000 tyś dostał byś sprzęt szerszy niż niż Twój limit :)
Po trzecie stawianie gramofonu bezpośrednio na innych sprzętach nie jest najlepszym pomysłem. Transformatory zazwyczaj coś tam hałasują mechanicznie, w innych sprzętach za zwyczaj nie są miękko zwieszone, drgania będą się przenosić na gramofon i to gotowa recepta na hałasy w głośnikach. To już lepiej zrobić jakąś małą nadstawkę (takie odwrócone U), albo półkę ponad innym sprzętem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

esdarek pisze:No nie rozumiem-nic na to nie poradzę .
A szkoda ;) . W bardzo delikatny sposób tollo zwraca uwagę, że forma zbyt wielu Twoich postów przybiera charakter STRASZENIA, a nie informacji na temat używanego sprzętu.... i tyle. Straszenie i generalizowanie niestety nie jest korzystne dla forum i sam nawet nie wiesz ilu potencjalnych winylowców straciło chęć na tę zabawę czytając, że ich budżet na gramofon na pewno będzie trzeba podwoić bo bez serwisu za kilka stówek się nie obejdzie - z tym się też nie zgadzam - przykład - patrz post Kuti.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, 20:29 przez Pawelec, łącznie zmieniany 1 raz.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Zaczynam rozumieć-to coś w stylu podawania prze VAG nieprawdziwych danych o spalaniu i emisji. Znaczy nie należy informować ludzi o faktach bo się wystraszą? Macie w tym jakiś interes aby ukrywać prawdę? VW miał ale Waszego nie rozumiem. Może na priva mi napiszecie bo tu chyba nie wypada.

Czy komuś się tu nie pomyliło STRASZENIE z INFORMOWANIEM?
Awatar użytkownika
Pawelec

Gramofon do 800 zł

STRASZENIE a informacja to jednak różnica i nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Nie każdy musi mieć w tym interes.

Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Dochodzimy do sedna: nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Ty sobie zrobisz samodzielnie gramofon, ja naprawię każdy. Kowalski nie potrafi wymienić igły w AT95. NIE OCENIAJ WSZYSTKICH SWOJĄ MIARĄ. Nie wrzucajcie ludzi na miny lub informujcie o tym, że gramofon-jak każde urządzenie mechaniczne-wymaga okresowego przeglądu, smarowania, regulacji. To nie jest wzmacniacz w którym może się zdarzyć,że po 30 latach działają potencjometry i kondensatory elektrolityczne. Powtarzam-może się zdarzyć, a nie ,że włączę do prądu i będzie grało! Następny aspekt-jak osoba z zerowym doświadczeniem sprawdzi, że gramofon jest ok? Bo się kręci? Nie wiecie(bo skąd)ile dostaję gramofonów od, by się wydawało, wyedukowanych użytkowników (nawet z tego forum) które mają uszkodzenia dyskwalifikujące taki gramofon z eksploatacji, a użytkownik słuchał, był zadowolony i mając trochę kasy na boku dał go do przeglądu.
Kto tu działa na szkodę forum i kto ocenia innych swoją miarą-ja? :lol:
Awatar użytkownika
esdarek

Pawelec pisze:STRASZENIE a informacja to jednak różnica i nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Nie każdy musi mieć w tym interes.
Teraz doczytałem. Jeśli dobrze zrozumiałem chciałeś napisać, że ostrzegam ludzi przed nieuniknionym bo mam w tym interes?
Wiesz, strasznym chamem jesteś...
Jak to o kilku ludziach z tego forum piszą-towarzystwo wzajemnej adoracji z monopolem na wiedze-nie przebijesz się. Jeszcze dziś miałem telefony aby się nie angażować bo szkoda nerwów.
Święta racja.
Zostawiam Was z waszą butą, pewnością siebie,przeświadczeniem o własnej nieomylności i bezgranicznej wiedzy. Ci z Was, którzy nie do końca mają zryte bereciki mają szanse dojrzeć, zmądrzeć, nabrać dystansu do siebie i pokory. Innym życzę szczęścia bo będą go bardzo potrzebowali. Przyszedłem kiedyś na to forum i zaburzyłem równowagę. Nie miałem jednak ambicji aby zająć miejsce wśród WIELKICH. Niestety WIELCY dmuchają na zimne i jakikolwiek przejaw wiedzy jest karany. Będę sobie od teraz już tylko czytał wiec spoko-nikt monopolu nie złamie :lol:
Papa :hand:
Awatar użytkownika
Pawelec

Gramofon do 800 zł

I dalej nic. Poddaję się :(

Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

:hand:
seba

Post autor: seba »

Bacek pisze:Po trzecie stawianie gramofonu bezpośrednio na innych sprzętach nie jest najlepszym pomysłem.
Po pierwsze nie wiem kto Ci takich informacji udzilił :lol: .
Żadnego sprzętu nie mam i nie będę miał na innych sprzętach!EOT.
ODPOWIEDZ