Czy jest moda na winyle- badanie
-
Witam,
zabieram się za napisanie artykułu na temat nowej mody na kolekcjonowanie winyli i tego, czy w ogóle jest coś takiego jak nowa moda.
Mam ogromną prośbę o wypełnienie przez Was ankiety, której wyniki będą przeanalizowane na potrzeby artykułu.
Dla kupujących:
http://www.ebadania.pl/bc6b569e55bbb430
dodatkowa dla sprzedających:
http://www.ebadania.pl/c40dd05076217ef1
Jeśli macie jakieś uwagi lub spostrzeżenia to bardzo proszę o komentarze w poście, wszystkie informacje są dla mnie bardzo ważne.
Z góry dziękuję za pomoc
zabieram się za napisanie artykułu na temat nowej mody na kolekcjonowanie winyli i tego, czy w ogóle jest coś takiego jak nowa moda.
Mam ogromną prośbę o wypełnienie przez Was ankiety, której wyniki będą przeanalizowane na potrzeby artykułu.
Dla kupujących:
http://www.ebadania.pl/bc6b569e55bbb430
dodatkowa dla sprzedających:
http://www.ebadania.pl/c40dd05076217ef1
Jeśli macie jakieś uwagi lub spostrzeżenia to bardzo proszę o komentarze w poście, wszystkie informacje są dla mnie bardzo ważne.
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Gramofon: Już Akai ap206c
- zelazny
Nie lubię określenia jakim jest "nowa moda na winyle". Słucham bo uwielbiam ten kontakt fizyczny z płytą.
-
Re: Czy jest moda na winyle- badanie
Strona działa w chromie bez problemu.Staszek60 pisze:Strona się nie wyświetla.........
- Cracker
Chłopie 10 lat za późno z tym artykułem.
Chyba jesteś ostatni który będzie o tym pisać.

Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
-
Cracker pisze:Chłopie 10 lat za późno z tym artykułem.
nie no 10 może nie ;p
jeszcze po zebraniu całego materiału okaże się w którą stronę to pójdzie....
- MarcinCRH
wypełniłem, może Tobie się przyda...
a sama moda, bo zdecydowanie jest, mnie martwi...
ceny stają się absurdalne, szczególnie w Polsce (po 50 latach komunistycznej 'posuchy')
a sama moda, bo zdecydowanie jest, mnie martwi...
ceny stają się absurdalne, szczególnie w Polsce (po 50 latach komunistycznej 'posuchy')
-
- Gramofon: Kenwood KD-8030
Jak na razie Vinyl jest nie zniszczalny . Pamieć absolutna audio . 

- chudy_b
Ceny są wysokie, ale jeśli mądrze kupujesz, nie ma to większego znaczenia. Kolekcja nie traci na wartości, wprost przeciwnie. W razie potrzeby, czego nikomu nie życzę, pieniądze szybko można odzyskać.MarcinCRH pisze:ceny stają się absurdalne
- MarcinCRH
oczywiście, ponieważ nie traktuję płyt jako inwestycji, chwilowa anomalia mi nie przeszkadza.chudy_b pisze:Ceny są wysokie, ale jeśli mądrze kupujesz, nie ma to większego znaczenia. Kolekcja nie traci na wartości, wprost przeciwnie. W razie potrzeby, czego nikomu nie życzę, pieniądze szybko można odzyskać.MarcinCRH pisze:ceny stają się absurdalne
gorzej dla tych, którzy traktują je jak lokatę - każda moda mija i lada dzień "masówka" płytowa zacznie tanieć, wtedy zaczną się wyprzedaże i "samobójstwa" tracących fortuny. daję tej modzie max dwa lata, po niej zostaną nowe tłocznie i przeceny, czyli raj...

-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
- chudy_b
Bardzo wątpię. To nie moda. To uznanie dla technologi, której współcześnie nie udało zdeklasować. Telewizja poszła do przodu lata świetlne w stosunku do możliwości kineskopu. W audio takiego zjawiska nie ma i nie widać na horyzoncie. Współczesna technika audio idzie w kierunku redukcji kosztów przez księgowych i wyciągania kasy z klientów tanimi ale efektownymi gadżetami typu kolorowy wyświetlacz, Wi-Fi, sterowanie z komórki. W kwestii jakości odtwarzanego dźwięku nic istotnego nie wydarzyło się od czasu wprowadzenia CD.MarcinCRH pisze:każda moda mija i lada dzień "masówka" płytowa zacznie tanieć, wtedy zaczną się wyprzedaże i "samobójstwa" tracących fortuny
Okazuje się że winyle i całe otoczenie stereo trzyma współczesny poziom i może nie przebija CD (inna dyskusja) ale spokojnie może współistnieć. Przewaga finansowa winyli jest taka, że każda wydana w epoce płyta ma co najmniej 25 lat, a większość sporo więcej. Są więc zabytkami/przedmiotami kolekcjonerskimi. Nie boję się o wartość swojej bardzo skromnej kolekcji. Przetrwa kolejne 50 lat pewnie już nie w moich rękach wielokrotnie zwiększając swoją wartość.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Kolego Marcinie CRH, to nie moda. Już nie. Obecnie to stała kulturowa w dziedzinie sztuki zapisu dźwięku XX i XXI wieku.(a nawet wcześniejsza).
To co napisałeś odnieść można z niewielkim zaledwie ryzykiem, a właściwie w mojej opinii bez niego, do płyt CD. To najprawdopodobnie ów nośnik bedzie znikał z rynku, wypierany przez inne o proweniencji również cyfrowej. Przykładem jest praktycznie już nieistniejący w Polsce format zapisu MD. To ta sama płyta zasadniczo lecz o znacznie mniejszym współczynniku globalizacji.
Inwestycja zresztą w rynek niekonwencjonalny i niszowy, jakim są vinyle to również nie masówka. Wymaga ogromnej wiedzy, doświadczenia i jakże ulotnego wyczucia rynku. Ale przede wszystkim cierpliwości.
Ja również jestem zupełnie spokojny o swoją kolekcję, mam ją komu zostawić i jestem pewien: Bezstratnie.
To co napisałeś odnieść można z niewielkim zaledwie ryzykiem, a właściwie w mojej opinii bez niego, do płyt CD. To najprawdopodobnie ów nośnik bedzie znikał z rynku, wypierany przez inne o proweniencji również cyfrowej. Przykładem jest praktycznie już nieistniejący w Polsce format zapisu MD. To ta sama płyta zasadniczo lecz o znacznie mniejszym współczynniku globalizacji.
Inwestycja zresztą w rynek niekonwencjonalny i niszowy, jakim są vinyle to również nie masówka. Wymaga ogromnej wiedzy, doświadczenia i jakże ulotnego wyczucia rynku. Ale przede wszystkim cierpliwości.
Ja również jestem zupełnie spokojny o swoją kolekcję, mam ją komu zostawić i jestem pewien: Bezstratnie.
-
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:57 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- MarcinCRH
Kolega darkman precyzyjnie to ujął, obecna fala popularności płyty winylowej to okres przejściowy, pomiędzy podupadającym CD a "Fantastycznym, Zniewalającym, Najlepiej Brzmiącym Z Do Tej Pory Najlepiej Brzmiących, Błyszczącym" czymś, co marketing korporacji wciśnie z hukiem na rynek. Pewnie niektórzy pamiętają znikające regały z winylami w zachodnio europejskich cityMusic, Wom itp. te wyprzedaże LP i setki wszystkiego na CD. Historia kołem się toczy. Oczywiście towarzystwa tego forum to nie dotyczy, to "My" wykupimy za ćwierć ceny zalegające w sklepach, a Nam brakujące w kolekcjach płyty
Z wiekiem czas płynie co raz szybciej, więc niebawem się przekonamy...

Z wiekiem czas płynie co raz szybciej, więc niebawem się przekonamy...