Myjki do płyt

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blispx

Re: Myjki do płyt

Post autor: blispx »

Raczej nie, jedyne co się zgadza to ssawka z plastiku (w poprzednim rev była metalowa, chociaż po tym zdjęciu ciężko ocenić). Ale zwróciłem uwagę na talerz, oryginalnie w nowym rev powinien mieć gumę także na bokach. Aha i zacisk jest stary , a także w nowym brakuje logo z RCM w nazwie
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

Post autor: zelazny »

Dzięki blispx :) Poszukam, może znajdę gdzieś indziej niż na ebay. Dziękx
Awatar użytkownika
blispx

To już taniej będzie w winyle.pl niż tam do tego RCMII, a tą pokrywę/osłonę na myjkę to sobie odpuść- u siebie wykonałem sklejając opakowanie z myjki i mam osłonę :D
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

Obadaj tu znalazłem taniej i to jest wersja chyba ta nowsza. http://www.ebay.co.uk/itm/OKKI-NOKKI-LA ... 28095d714e

Jest napisane LATEST TYPE RECORD CLEANING MACHINE

- zmianie uległ zacisk, nowa wersja wyróżnia się większym rozmiarem, posiada stalową tuleję
z gwintem oraz silikonowy O-ring po spodniej stronie dzięki któremu łatwiej unieruchomić czyszczoną płytę
Na zdjęciu to chyba właśnie ten silikonowy O-ring.

Co do osłony to po prostu kupie jakiś materiał i bedę nim przykrywał.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2015, 20:50 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blispx

Tak to jest nowa wersja, ja mam białą

Unieruchomienie płyty, w sensie mocniejszego dokręcenia ważne jest tylko przy odessaniu. Oring jak oring mi czasami on przeszkadzał przy mocno pofalowanych płytach ale na szczęście jest on wymienialny i można go wyjmować

Ja jako osłonę stosuję posklejane foliowe zabezpieczenia które były w komplecie/w pudełku z myjką, wygląda paskudnie ale przynajmniej się nie kurzy
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

zelazny pisze:Ooo widzisz! Wszedłem na stronę winyle.pl i jest napisane NOWA WERSJA więc pomyślałem tak jak pomyślałem.
Weź rzuć okiem na tę ON http://www.ebay.co.uk/itm/Okki-Nokki-Re ... 2a59543173
To jest ta nowa wersja?

Prawdę mówiąc to również się już pogubiłem, która jest którą? Na winyle,pl jest informacja nt wersji nowszych w typie oznaczeń mkII, III itp, ta nowa ma jeszcze inne oznaczenie versji modelu. Dość jestem nią/taką zainteresowany. Jednak ta, którą linkujesz w następnym linku z e-bay, to która? Onośnie do tych na winylu,pl.
Czy cały czas się obracamy wokół modelu 'podstawowego' (biała za 1800coś tam). może koledzy posługujmy się jakimś operatem cenowym dla jasności.
Prośba, by ktoś kto ogarnia te modele (posiadacz, użytownik) to uszeregował - różnice oraz co jest auto, a co nie.
Z góry dzięki.

p.s. aha, ta z hiperłącza to pewnie inna, bo 399 ‹,(dziwne bo mam angielską klawiaturę) ;- to trochę więcej niż cena na winyl`u. Darujcie pse ale się zapętliłem,
Awatar użytkownika
blispx

Mi znajome są tylko RCM i RCMII

RCM był ubogi w funkcjonalność, np. musiałeś ręcznie przesuwać ssawkę w prawo po odsysaniu, niektóre modele były wyraźnie głośniejsze przy obracaniu talerza. W tej chwili na rynku masz tylko RCMII, na rynku wtórnym, rzadko, to rzadko, także. Więc po co sobie zaprzątać głowę wcześniejszymi modelami
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Myjki do płyt

Fakt. Doczytałem w międzyczasie, co i jak. Dzięki. Lekkie zamieszanie z nazwami handlowymi i typologią reselerów. Już jasne.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

blispx pisze:To już taniej będzie w winyle.pl niż tam do tego RCMII, a tą pokrywę/osłonę na myjkę to sobie odpuść- u siebie wykonałem sklejając opakowanie z myjki i mam osłonę :D
Trochę podrążę Koledzy za pozwoleniem, bo skłaniam się do RCMII w tej chwili ale przeglądam rynek jeszcze. Może inne rozwiązanie. Jednak budżetowo RCMII wydaje się być konkurencyjne przez pryzmat ergonomii i jakości wykonania x design.
Dość fajne rozwiązanie podwyższonej obudowy w VPI i szyba/pokrywa na zawiasach. Stosunkowo łatwe do adaptacji.
Materiał porównawczy, dość prosty:
https://www.youtube.com/watch?v=F4jsr13V6ao
W sumie patent tego rodzaju 'z szybą np na podpórkach'' lub kloszem mógłby się niexle adaptować do RCMII. No i można też zamówić pokrywę, klosz z grubego pleksi, choć jest kwestia ograniczników antywibracyjnych niejako.

a BTW, tu mycie VPI, w Stanach cena jest jakaś mocno aktrakcyjna zdaje się:
https://www.youtube.com/watch?v=YpbweSANkiA

Głośno chodzą cholery obie.
Awatar użytkownika
blispx

VPI to produkt typowo regionalny, wyprodukowany w Stanach i chyba w większości tylko tam sprzedawany. Nawet jeżeli kupisz te VPI to musisz patrzeć także pod kątem eksploatacji. ON wydaje mi się lepszy choćby z powodu łatwości w posługiwaniu się ssawką- niby drobiazg ale to naprawdę ułatwia mycie. Jest także mniejsza co jednak ma znaczenie w domowych pieleszach. Co do osłony to ON także ją posiada- możesz takową dokupić i jest z plexi ale czy jest sens? osobiście nie widzę żadnego w przepłacaniu za element jedynie dekoracyjny

Mówiąc o rynku US to dość ciekawe są jeszcze myjki Nitty Gritty z tym że za pełen automat zapłacisz tam powyżej $1K
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

Tutaj na filmiku koleś mówi żeby nie używać ssawki przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara.
Z instrukcji to wyczytał.
blispx u ciebie też tak głośno pracuje ON?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4NefyVr43QU[/youtube]
Awatar użytkownika
blispx

Nie no, zdecydowanie ciszej niż ta na tym filmiku. On ma tam coś spizgane zdrowo z tą myjką :D

https://goo.gl/photos/HXdzg6RXinbRVxER9
Awatar użytkownika
zelazny

Myjki do płyt

O kuzwa :shock: jaka różnica :) On coś ma nie tak z ta myjką. :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No Kuzma, kuzma. Faktycznie słychać, że mu chodzi, a ze wskazówkami to jak z wykręcaniem kleszcza. Też mit, jak sądzę. Kleszcze miałem, ON nie jak dotąd.
Obejrzałem też klip, jak kolo z kręci winyla mixerem AGD i myje ręcznie gąbeczkami. W sumie też półautomat.
Swoją drogą ciekawy jestem jaka jest wydajność tej vacu pompy W ON?
Awatar użytkownika
blispx

Wydajność w jakim sensie?

Do zebrania płynu z płyty, a może go być naprawdę dużo, wystarczą 1 lub 2 pełne obroty. Myjka automatycznie wyłącza się informując nas o konieczności opróżnienia pojemnika z odessanym płynem- jeżeli zajdzie taka potrzeba, z tym że po jej ponownym włączeniu, i braku reakcji na ten fakt, można dalej pracować- jest to moim zdaniem błąd

Co do kierunku pracy talerza przy odsysaniu MUSI to być wykonywane zgodne z ruchem wskazówek zegara i chwała producentowi że o tym wspomina w instrukcji. Podobnie jest z myciem, gdy kręcę zgodnie z zegarem to myję z lewej, a gdy mam drugi kierunek to z prawej. Kilka razy o tym zapomniałem i miałem niezły scuffing
ODPOWIEDZ