gramofon 3000-5000
-
gramofon 3000-5000
Witam drogich forumowiczów mam prośbę o pomoc w wyborze pierwszego gramofonu , więc tak budżet to 3000- 5000 tys na gramofon bez wkładki + wkładka gdzie skłaniał bym się ku ortofon bronze lub black jeśli warto do niej dopłacać .Jestem świadomy że gramofon to nie wszystko temat przedwzmacniacza zostawiam na później (kasa) oczywiście wiem że jego zakup jest konieczny .Teraz jeśli chodzi o gramofon ,będzie to mój pierwszy więc skłaniam się ku sprzętowi nowemu moje pomysły dotychczas to któryś z pro jectów w tym budżecie myślałem też o Ad fontesie ale to podobno ciężki temat dla nowego w analogu .Bardzo proszę o porady z góry dzięki
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
gramofon 3000-5000
Kasa to nie wszystko.
Co do gramofonu to możemy pomyśleć, ale co do wkładki to absolutnie wybij sobie z głowy pakowanie się w wysokie modele na start.
Z tej strony lepiej ograniczyć się do modeli dostępnych do powiedzmy 600 złotych góra, ze szlifem eliptycznym.
Jakieś oczekiwania wobec gramofonu? Funkcje? Wygląd?
Masz go do czego podłączyć?
Co do gramofonu to możemy pomyśleć, ale co do wkładki to absolutnie wybij sobie z głowy pakowanie się w wysokie modele na start.
Z tej strony lepiej ograniczyć się do modeli dostępnych do powiedzmy 600 złotych góra, ze szlifem eliptycznym.
Jakieś oczekiwania wobec gramofonu? Funkcje? Wygląd?
Masz go do czego podłączyć?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: gramofon 3000-5000
Oczekiwania dobry dźwięk reszta mniej ważna , podłączyć mam pod co z wkładką mm , przedwzmacniacz kupię około 2 miesięcy po zakupie gramofonu dzisiaj mam hybrydę cav a12 , czemu odrazu nie taka wkładka ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
gramofon 3000-5000
Zupełnie nie obchodzi Ciebie to czy gramofon sam się wyłączy na koniec odtwarzania czy nie, czy zmiana prędkości wiąże się z ręcznym przełożeniem paska napędowego czy też przełączeniem przycisku, czy ma pokrywę czy nie, itp. itd. ?blackromek pisze:reszta mniej ważna
Oczywiście może to Ciebie nie obchodzić, wtedy mamy wolną rękę przy wyborze, ale wolę się upewnić czy jesteś świadom tego co piszesz

Bo wsiadanie za kierownicę Lamborghini świeżo po zdaniu prawa jazdy to co najmniej głupi pomysł.blackromek pisze:czemu odrazu nie taka wkładka ?
Jeśli nastawiasz się na to że ktoś za Ciebie ustawi gramofon (np. sprzedawca w sklepie) to mamy już kolejną rzecz do wybicia sobie z głowy.
Jeszcze jedno pytanie: dlaczego rozważasz sprzęt nowy jako ten właściwszy dla początkującego? Chodzi o gwarancję producenta?
Czy dopuszczasz opcję zakupu sprzętu starszego, ale po dobrym serwisie, z gwarancją serwisu?
Żeby już zacząć mówić o konkretach, Rega RP6 raczej jest do dostania do 5 tysięcy bez wkładki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Więc tak oczywiście wolałbym aby regulacja obrotów była automatyczna i pokrywa musi być koniecznie , raczej chodziło mi o to że nigdy nie posiadałem gramofonu i nie będę się upierał co do wyglądu i szczegółów ,chodzi mi o to aby był to poprostu dobry perpekstywiczny zakup .Jeśli chodzi o nowe a używane nie ma problemu z używanymi tylko poprostu nie jestem majsterkowiczem i nie będę sam naprawiał gramofonu ustawienia to co innego to jest mus tego trzeba się nauczyć, tak że odrestaurowane lub używane w dobrym stanie jak najbardziej wchodzą w rachubę
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
gramofon 3000-5000
OK! Teraz już lepiej się rozumiemy i wachlarz sensownych propozycji mocno się poszerzył 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Myszor
- Gramofon: PD-300
gramofon 3000-5000
Wojtek pisze:Co do gramofonu to możemy pomyśleć, ale co do wkładki to absolutnie wybij sobie z głowy pakowanie się w wysokie modele na start.

,
Wojtek pisze: Bo wsiadanie za kierownicę Lamborghini świeżo po zdaniu prawa jazdy to co najmniej głupi pomysł.

Są dwie drogi: droga samuraja i droga szoguna.
Szogun kupuje Lambo i szpanuje po okolicy.
Samuraj kupuje bitego Golfa, którego klepie i sprzedaje by kupić Hondę Prelude, którą tuninguje, by sprzedać i kupić BMW, które za dopłatą zamienia na Porsche by na końcu nabyć upragnione Lambo.
Minusem podejścia samuraja są koszty.
Plus jest taki że samuraj wie więcej o samochodach od szoguna i kocha swoje Lambo.
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
gramofon 3000-5000
Uwielbiam stosować analogie motoryzacyjne w naszym hobby, ale zapamiętam sobie te "japońskie" drogi 
blackromek:
Postaram się coś zasugerować dziś lub przez weekend.

blackromek:
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
gramofon 3000-5000
Hej. Kupno nowego gramofonu jest z natury rzeczy OK. Nie jest jednak perspektywiczne, czego winszuje sobie kolega pytający. Idąc torem samochodowym, już na starcie tracimy jakieś 25% wartości w pierwszym roku zakupu, niezależnie od stanu zachowania. Ten zatem postulat kolegi nie jest możliwy generalnie do spełnienia. nowy tak, bo czemu nie? Perspektywiczność? Nie.
Dysponując tak założonym budżetem, jeśli idzie o sprzęt nowy, pokusiłbym się o budżetowy nadal RP3 z ramieniem RB303, dobrą wkładkę średniej klasy oraz pre za resztę kasy, tak by nie przekroczyć budżetu 5tk. Ot, tak by wyrobić sobie własne zdanie na temat ww ramienia i sprawdzić co tez ono potrafi. może to być dobry deal. Zwłaszcza jeśli się posiada kolekcję starszych płyt.
Osobiście preferuję sprzęty 2nd hand w dobrym stanie z konkretnym serwisem. Rozumiem jednak podane przez kolegę preferencje tytułem sprzętu nowego.
Dysponując tak założonym budżetem, jeśli idzie o sprzęt nowy, pokusiłbym się o budżetowy nadal RP3 z ramieniem RB303, dobrą wkładkę średniej klasy oraz pre za resztę kasy, tak by nie przekroczyć budżetu 5tk. Ot, tak by wyrobić sobie własne zdanie na temat ww ramienia i sprawdzić co tez ono potrafi. może to być dobry deal. Zwłaszcza jeśli się posiada kolekcję starszych płyt.
Osobiście preferuję sprzęty 2nd hand w dobrym stanie z konkretnym serwisem. Rozumiem jednak podane przez kolegę preferencje tytułem sprzętu nowego.
-
Nie właśnie może być używany z tym że w dobrym stanie lub najlepiej po renowacji np. Widziałem tu na forum kolega restałrował gramofony thorens są też używane ale nie wiekowe sprzęty
-
Dzięki wielkie za pomoc czekam na propozycjeWojtek pisze:Uwielbiam stosować analogie motoryzacyjne w naszym hobby, ale zapamiętam sobie te "japońskie" drogi
blackromek:
- redaktore
- Cracker
gramofon 3000-5000
Polecam.
http://allegro.pl/gramofon-denon-dp-59l ... 30653.html
Zbij ile się da(500-600 zł) i kup. Będziesz zadowolony. Dodatkowo sprzedawca prowadzi serwis czyli jakaś gwarancja w razie czego jest.
Sama wkładka która jest na nim zamontowana (oczywiście nowa ) warta jest ok. 1000 zł.
Mam ten gramofon od kilkunastu lat.
Doskonały w każdym calu. Nie oddam go za żadne pieniądze.
Bierz jeśli Cię stać , i nie przejmuj się opowieściami o samurajach i Lamborghini.
Dasz radę , gramofon to nie rakieta kosmiczna.
http://allegro.pl/gramofon-denon-dp-59l ... 30653.html
Zbij ile się da(500-600 zł) i kup. Będziesz zadowolony. Dodatkowo sprzedawca prowadzi serwis czyli jakaś gwarancja w razie czego jest.
Sama wkładka która jest na nim zamontowana (oczywiście nowa ) warta jest ok. 1000 zł.
Mam ten gramofon od kilkunastu lat.
Doskonały w każdym calu. Nie oddam go za żadne pieniądze.
Bierz jeśli Cię stać , i nie przejmuj się opowieściami o samurajach i Lamborghini.

Dasz radę , gramofon to nie rakieta kosmiczna.

Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll