Gramofon do 800 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 800 zł

Post autor: Obywatel »

LookAss pisze:Stąd moja prośba i pytanie: czy w zakresie cenowym z tematu można kupić taki sprzęt o jakim myślę?
Zdecydowanie tak - wybór jest ogromny. Trzeba tylko uważać, żeby nie wpakować się na minę.
LookAss pisze:Micro Seiki TT2200 za 800 zł,
Sanyo Plus Q40 za 600 zł,
ADC 1500 FG za 800 zł.
Każdy z tej trojki to dobry wybór - są to niezłe gramofony i pochodzą z pewnego źródła. Różnią się jednak niuansami. Najwięcej zalet ma SANYO (DD, quartz, pełna automatyka), ale niestety ma proste ramię i nieuniwersalny koszyk. ADC ma dobre ramię, ale nie ma stabilizacji kwarcem i jest półautomatem. To że jest na pasku dla mnie nie jest wadą. Micro Seiki ma stabilizację kwarcową, DD, ale niestety jest to półautomat z prostym ramieniem bez uniwersalnego headshell'a. Dual'a raczej sobie daruj ;) Z tej czwórki brałbym SANYO.
LookAss pisze:Co oprócz gramofonu muszę dokupić do przyszłego "kąciku muzycznego" by móc cieszyć się w pełni z posiadanej kolekcji?
Rzecz jasna wzmacniacz i kolumny - ale od tego są już inne tematy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 800 zł

Post autor: esdarek »

Obywatel-te gramofony mają uniwersalne headshelle. Najbardziej popularne jakie istnieją do ramion prostych. Standard ADC. Do ramion S i J odpowiednikiem jest standard SME.
Czemu piszesz, że "niestety ma ramię proste". Przecież ramię proste nie jest gorsze od J czy S.

LookAss-jeśli jesteś zainteresowany to w tej cenie założę wkładkę Digitrac z nową igłą. Weekendowa promocja ;)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2015, 10:08 przez esdarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Obywatel

Gramofon do 800 zł

esdarek pisze:Obywatel-te gramofony mają uniwersalne headshelle. Najbardziej popularne jakie istnieją do ramion prostych. Standard ADC.
OK. Jak to mówią, człowiek się uczy przez całe życie ;)
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
LookAss

Re: Gramofon do 800 zł

Post autor: LookAss »

Dziękuję za opinię :)

Teraz pytanie laika. Czemu proste ramię nie jest dobre? Czy na początku przygody z gramofonami będzie dla mnie istotny headshell i jego uniwersalność? (do czego to w ogóle służy? :P) Ewentualnie czy jest jakaś specjalistyczna strona godna polecenia gdzie mógłbym o tym więcej poczytać (choć i tak praktyczna opinia jest w cenie). Wydaje mi się, że tak dużego znaczenia dla mnie czy to będzie pół automat czy automat nie ma.

Sanyo zdecydowanie ma przewagę w swojej cenie. Zweryfikowałem stan obecny inwentarza i mam w domu Yamahę CDX-E400 i RX-E400 z kolumnami.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Ramię proste nie jest lepsze ani gorsze od ramienia "krzywego". Jest po prostu proste i taka właśni jest różnica:)
Headshelle w tych gramofonach są uniwersalne w standardzie dla ramion prostych. Do ramion giętych jest inny standard-taka różnica. Headshell to ta cześć do której jest zamocowana wkładka z igłą. Uniwersalność pozwala na zakup kolejnego headshella, zamontowanie tam innej wkładki celem jej zmieniania w zależności od nastroju, muzyki, ciśnienia atmosferycznego oraz okresu godowego gęsi polarnych. Dla normalnego człowieka raczej rzecz mało istotna, zwłaszcza na początku. Jest w cholerę stron(zaraz Ci coś znajdę).
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Awatar użytkownika
Obywatel

Gramofon do 800 zł

LookAss pisze:Teraz pytanie laika. Czemu proste ramię nie jest dobre?
Temat rzeka :) To jest pytanie z gatunku "Czy kobiety są gorszymi kierowcami?" :D Powiem tak: wolę ramiona "S" bo w wielu przypadkach są one bardziej zaawansowane, często oznaczają wyższy model gramofonu i są atrakcyjniejsze wizualnie - przywodzą na myśl gramofonową klasykę i najlepsze lata tej technologii. Do tego posiadają uniwersalne, demontowalne koszyki w najbardziej popularnym standardzie SME. Oczywiście nie oznacza to, że nie ma wysokich modeli gramofonów z zaawansowanymi ramionami prostymi.
LookAss pisze:Czy na początku przygody z gramofonami będzie dla mnie istotny headshell i jego uniwersalność? (do czego to w ogóle służy? :P)
Uniwersalny, demontowalny headshell to większy wybór wkładek, łatwiejszy montaż wkładki i większa łatwość "przełączania się" między swoimi wkładkami - jeśli ma się kilka koszyków.
LookAss pisze:mam w domu Yamahę CDX-E400 i RX-E400 z kolumnami
W taki razie oprócz gramofonu musisz jeszcze zakupić przedwzmacniacz gramofonowy albowiem Twój wzmacniacz nie posiada wejścia gramofonowego.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Mam wrażenie,że moje posty są niewidzialne :lol:
Awatar użytkownika
LookAss

Post autor: LookAss »

Posty są widziane, tylko nie zdążyłem z własna odpowiedzią :) bardzo jestem wdzięczny za pomoc i cenne wyjasnienia. Strony na pewno odwiedzę w wolnej chwili. Uwaga co do wyszukiwarki byla zbędna, gdybym z niej nie korzystał nie trafił bym tutaj.Najszybciej wyszukane nie znaczy najlepsze, odwiedziłem strony na których były polecane gramofony, odradzane tutaj. Dlatego też prosiłem o polecane materiały :)

Jestem zainteresowany tym modelem Sanyo z weekendowa promocja, tylko aukcja się kończy a ja będę w mieszkaniu z możliwością zakupu dopiero wieczorem. Będzie on wystawiany jeszcze raz? :)

Edit:
Dziękuję. Ten komentarz tym bardziej zbędny, ja się nie gniewam ;)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2015, 17:10 przez LookAss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esdarek

Wystawilem. Nie badz dziecko i nie obrazaj sie za google;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 800 zł

Post autor: Wojtek »

LookAss pisze:Ewentualnie czy jest jakaś specjalistyczna strona godna polecenia gdzie mógłbym o tym więcej poczytać
Zadaje człowiek takie pytanie na forum winylowym z przeszło stu tysiącami wpisów... Eh.
LookAss pisze:Najszybciej wyszukane nie znaczy najlepsze, odwiedziłem strony na których były polecane gramofony, odradzane tutaj.
Zawsze warto się zastanowić dlaczego tak się dzieje ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
harobike

Gramofon do 800 zł

Post autor: harobike »

Hej, mam na oku Duala CS 621, po renowacji, zadbanego, wygląda że z pewnego źródła. Czy 750zł to wg was dobra cena za ten gramofon? ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 800 zł

Post autor: Wojtek »

Zależy jeszcze z jaką wkładką, ale skoro po renowacji to myślę że tak :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
harobike

Gramofon do 800 zł

Post autor: harobike »

Ma wkładkę Duala 240E z igłą DN 242. Warto wymienić na lepszą ewentualnie?
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Jak uczciwie zrobiony to jasne że to dobra cena. Bardzo fajny gramofon mimo, że niektórzy nie lubią duali z bezpośrednim.
ODPOWIEDZ