Kontynuując moją wcześniejszą wypowiedź w tym wątku:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12 ... 120#p69793
Dzisiaj skupię się na ustawianiu azymutu z pomocą płyty testowej i oscyloskopu.
Jak już wcześniej pisałem, metoda 'na lusterko' nadaje się do ustawiania azymutu tylko dla igieł o najprostszych szlifach, sferycznym i eliptycznym. Jeżeli mamy wkładkę z igłą o bardziej zaawansowanym szlifie, do ustawienia azymutu lusterko nam nie wystarczy.
Wymagania:
1. Płyta testowa ze ścieżkami do ustawiania azymutu (1kHz w obydwu kanałach, 1kHz w kanale lewym, 1kHz w kanale prawym) — Ja używam Adjust+ od Feickerta.
2. Ustawiony kąt styczności igły (Jak w moim
poprzednim poście) i zgrubnie ustawiony antyskating (najlepiej wg. wytycznych producenta gramofonu).
3. Program Soundcard Scope —
https://www.zeitnitz.eu/scope_en
4. Cierpliwość
Procedura jest prosta i wygląda następująco.
1. Instalujemy oprogramowanie i przeprowadzamy konfigurację:
— W zakładce
Oscilloscope ustawiamy
Measure na
Hz and Volts
— Zaznaczamy ptaszki przy
Frequency i
Voltagebr]
Hz_Volts.png
— W zakładce
Frequency ustawiamy sobie filtry górno- i dolno-przepustowe, żeby wyeliminować z pomiaru wszelkie śmieci, takie jak szum napędu i trzaski, ktore wpływają na stabilność odczytu. Ja ustawiam na 800Hz i 1200Hz. Sygnał testowy ma 1000Hz, więc filtr nie wpływa na właściwy pomiar.
Band_pass.png
2. Podłączamy preamp do komputera (Zakładam w tym opisie, że wzmocnienie dla obydwu kanałów jest identyczne - u siebie musiałem lekko wyregulować. (Pomocny jest do tego generator sygnału testowego, dostępny w zakładce
Signal Generator
3. Kładziemy płytę testową na talerzu gramofonu.
4. Ustawiamy azymut:
Obrazek poniżej pokazuje pomiar oscyloskopowy ścieżki z sygnałem 1000Hz w obydwu kanałach, pozwala ona na sprawdzenie balansu kanałów.
Channel_ballance.png
Jak widać, napięcie
V eff obydwu kanałów jest niemal identyczne.
Obrazki poniżej pokazują pomiar oscyloskopowy przesłuchów międzykanałowych, podczas odtwarzania ścieżek z zapisem w kanale lewym i prawym.
Ponieważ nie ma wkładek idealnych, nie ma się co łudzić, że przesłuchy w obydwu kanałach będą identyczne.
Jak będziecie kręcić headshellem, to zauważycie, że wartości przesłuchów (czyli ta mniejsza vartość
V eff) zmieniają się, ale różnica między nimi jest mniej więcej stała. Naszym celem jest ustawienie wkładki tak aby uzyskać jak najmniejsze wartości przesłuchów.
—Zapis w kanale lewym, przesłuch w kanale prawym:
Crosstalk_right.png
— Zapis w kanale prawym, przesłuch w kanale lewym:
Crosstalk_left.png
5. Po ustawieniu azymutu, ustawiamy antyskating z pomocą przeznaczonych to tego ścieżek na płycie testowej:
W sytuacji idealnej, przy prawidłowo ustawionym antyskatingu, każda z czterech ścieżek do ustawiania antyskatingu powinna zostać odtworzona bez zakłóceń.
Z moich obserwacji wynika, że przy prawidłowo ustawionym azymucie, wartość antyskatingu niezbędna do prawidłowego przejścia ścieżek testowych jest mniejsza, niż w przypadku kiedy azymut jest ustawiony nieprawidłowo.
W skrajnych przypadkach nie da się poprawnie ustawić antyskatingu, jeżeli azymut jest zły.
Niektóre wkładki nie przejdą wszystkich testów poprawnie. Wtedy musimy ustawić antyskating tak żeby zakłócenia były identyczne w obydwu kanałach. (wierzchołki sinusoidy będą wtedy ścięte).
Tak wygląda to u mnie.:
Ścieżka
+10dB
10dB.png
Ścieżka
+12dB
12dB.png
Ścieżka
+14dB
14dB.png
Ścieżka
+16db