Ustawianie wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Post autor: Wojtek »

W sumie dobrze że nie dotyka :) Jeśli igła jest centralnie nad nim to wystarczy.
Nie zaglądałem do instrukcji, a tam pewnie znajdziesz fabryczne wyjaśnienie.
Riczi pisze:Wkładki są patrząc z przodu prawie na samym końcu headschela no ale inaczej według dynksa nie wychodzi.
To nie jest nic złego.
Riczi pisze:Mam jeszcze prośbę jakbyście łopatologicznie wytłumaczyli co i gdzie wpisać w ten program do obliczanie wtedy spróbowałbym wydrukować sobie szablon do mojego ramienia.
Program pewnie doradzi jeszcze inne ustawienie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Ustawianie wkładki

Post autor: Bacek »

Jak 207 albo coś w tej okolicy to wygląda że fabryczna norma to Stewenson dla normy DIN (Fisher to Niemcy?) a w zasadzie dokładnie 222 wychodzi mi gdy jest 206.48mm. Ale tak małe różnice wielkiej zmiany błędu śledzenia nie dają.

W Spindle to Pivot wpisz tą Twoją zmierzoną odległość. To czy wybierzesz DIN czy IEC powinno zależeć od twoich płyt. Jeżeli większość twoich płyt ma środkowe rowki w odległości 60mm lub większej od środka płyty (i tak pewnie jest) to bierzesz IEC. Dla części Japońskich lub starych niemieckich może to być poniżej więc wtedy DIN. Wybierasz geometrię (na początek i może na koniec Lofgren A) i drukujesz. Po wydrukowaniu sprawdzasz miarką czy to co się wydrukowało ma faktycznie takie długości jak pisze na nich. Jak nie to delikatnie korygujesz parametrami "Print Correction ..." i drukujesz do skutku aż się będzie zgadzać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Riczi
Gramofon: Fisher-MT6320

Ustawianie wkładki

Post autor: Riczi »

Witam
Wydrukowałem szablon z normą IEC i praktycznie ustawienia pokrywają się według ustawień dla tego fischerowego dynksa ;) Muszę wykonać tylko małą korekcję dla szablonu.Troszkę ciszej gra mi prawy kanał,przykładałem lusterko ale chyba moje oczy straciły moc bo jakoś nie widzę aby igła zdecydowanie wychylała się w którąś stronę :shock: Może spróbować podłożyć coś pod wkładkę :think:, balans mam ustawiony na prawą 2 patrząc z przodu wzmacniacza.Dziekuję wszystkim za dotychczasowe porady.Teraz muszę kupić jeszcze myjkę bo niektóre zakupione EX trochę smażą choć wizualnie nic im nie dolega ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Post autor: Wojtek »

Mogą być różne powody braku dobrego balansu kanałów.
Riczi pisze:bo niektóre zakupione EX trochę smażą choć wizualnie nic im nie dolega ;)
Nie każde uszkodzenie zobaczysz gołym okiem. Mycie może pomóc, ale nie musi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Riczi
Gramofon: Fisher-MT6320

Ustawianie wkładki

Post autor: Riczi »

Wojtek pisze:Mogą być różne powody braku dobrego balansu kanałów.
Właśnie jakie np.
Awatar użytkownika
Michalek
Gramofon: Dual CS 503-2

Post autor: Michalek »

U mnie ustawiony był zbyt duży antyskating.
"podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi to się puka..."
Awatar użytkownika
Bacek

Riczi pisze:Witam
Wydrukowałem szablon z normą IEC i praktycznie ustawienia pokrywają się według ustawień dla tego fischerowego dynksa ;)
No to chyba coś nie do końca tak. Przy 207mm, IEC i Lofgren A efektywna długość wynosi 225,45mm czyli overhang o 3,45mm (na samym headshellu to będzie jeszcze dalej pewbnie koło 4mm dalej) dalej niż fabryczne ustawienie Fishera.

Zmierzyłeś czy kreski wydrukowały się dobrej długości? A jeśli tak to czy igła śledzi cały łuk bez poruszania szablonu?
Awatar użytkownika
KUTI

Post autor: KUTI »

Bacek wielkie dzięki za ten generator!!! Korzystałem z kilku szablonów do ustawienia wkładki (do Luxmana używam Stevensona, wg geometri ten pasuje idealnie) jednak wydrukowałem szablon przy użyciu tego generatora, użyłem też rysików dla pewności (jak podpowiadał Kuba w swoich postach. Ustawiłem wszystkie wkładki jeszcze raz, szablon rewelacyjny z łukiem śledzenia!!! Było tylko trochę kombinacji z wydrukiem ( X-1.003 Y-1.004) Ustawione na nowo wkładki, jest różnica w odsłuchu!!! a niby ustawiłem poprzednio wg Stevensona z VinylEngine. Dużym zaskoczeniem był Supex SM-100mkIII, No i Coral 777E :shock: , Ortofon Bronze wybiera teraz dopiero wszystkie szczegóły, a niby były one ustawione poprawnie :doh:
Trochę poświęciłem czasu na ustawienia, ale opłacało się . Jednak człowiek uczy się całe zycie :) Dzięki!!!
Awatar użytkownika
Bacek

Fakt jest taki że jest to najbardziej skomplikowane z wszystkich ustawień gramofonu (overhang plus równoległość) i najprościej jest tu coś popsuć nawet przypadkiem. Niestety konstrukcja headshelli nie ułatwia a wręcz utrudnia ten proces. No ale bez tego ani rusz, po nacisku igły to jest podstawa podstaw.
Awatar użytkownika
KUTI

Post autor: KUTI »

Wiem, że to podstawa. Niby wkładki były ustawione dobrze, ale teraz są lepiej.
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Kontynuując moją wcześniejszą wypowiedź w tym wątku: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12 ... 120#p69793

Dzisiaj skupię się na ustawianiu azymutu z pomocą płyty testowej i oscyloskopu.
Jak już wcześniej pisałem, metoda 'na lusterko' nadaje się do ustawiania azymutu tylko dla igieł o najprostszych szlifach, sferycznym i eliptycznym. Jeżeli mamy wkładkę z igłą o bardziej zaawansowanym szlifie, do ustawienia azymutu lusterko nam nie wystarczy.

Wymagania:

1. Płyta testowa ze ścieżkami do ustawiania azymutu (1kHz w obydwu kanałach, 1kHz w kanale lewym, 1kHz w kanale prawym) — Ja używam Adjust+ od Feickerta.
2. Ustawiony kąt styczności igły (Jak w moim poprzednim poście) i zgrubnie ustawiony antyskating (najlepiej wg. wytycznych producenta gramofonu).
3. Program Soundcard Scope — https://www.zeitnitz.eu/scope_en
4. Cierpliwość :morda:

Procedura jest prosta i wygląda następująco.

1. Instalujemy oprogramowanie i przeprowadzamy konfigurację:

— W zakładce Oscilloscope ustawiamy Measure na Hz and Volts
— Zaznaczamy ptaszki przy Frequency i Voltagebr]
Hz_Volts.png
— W zakładce Frequency ustawiamy sobie filtry górno- i dolno-przepustowe, żeby wyeliminować z pomiaru wszelkie śmieci, takie jak szum napędu i trzaski, ktore wpływają na stabilność odczytu. Ja ustawiam na 800Hz i 1200Hz. Sygnał testowy ma 1000Hz, więc filtr nie wpływa na właściwy pomiar.
Band_pass.png
2. Podłączamy preamp do komputera (Zakładam w tym opisie, że wzmocnienie dla obydwu kanałów jest identyczne - u siebie musiałem lekko wyregulować. (Pomocny jest do tego generator sygnału testowego, dostępny w zakładce Signal Generator
3. Kładziemy płytę testową na talerzu gramofonu.
4. Ustawiamy azymut:

Obrazek poniżej pokazuje pomiar oscyloskopowy ścieżki z sygnałem 1000Hz w obydwu kanałach, pozwala ona na sprawdzenie balansu kanałów.
Channel_ballance.png
Jak widać, napięcie V eff obydwu kanałów jest niemal identyczne.

Obrazki poniżej pokazują pomiar oscyloskopowy przesłuchów międzykanałowych, podczas odtwarzania ścieżek z zapisem w kanale lewym i prawym.

Ponieważ nie ma wkładek idealnych, nie ma się co łudzić, że przesłuchy w obydwu kanałach będą identyczne.

Jak będziecie kręcić headshellem, to zauważycie, że wartości przesłuchów (czyli ta mniejsza vartość V eff) zmieniają się, ale różnica między nimi jest mniej więcej stała. Naszym celem jest ustawienie wkładki tak aby uzyskać jak najmniejsze wartości przesłuchów.

—Zapis w kanale lewym, przesłuch w kanale prawym:
Crosstalk_right.png
— Zapis w kanale prawym, przesłuch w kanale lewym:
Crosstalk_left.png

5. Po ustawieniu azymutu, ustawiamy antyskating z pomocą przeznaczonych to tego ścieżek na płycie testowej:

W sytuacji idealnej, przy prawidłowo ustawionym antyskatingu, każda z czterech ścieżek do ustawiania antyskatingu powinna zostać odtworzona bez zakłóceń.
Z moich obserwacji wynika, że przy prawidłowo ustawionym azymucie, wartość antyskatingu niezbędna do prawidłowego przejścia ścieżek testowych jest mniejsza, niż w przypadku kiedy azymut jest ustawiony nieprawidłowo.
W skrajnych przypadkach nie da się poprawnie ustawić antyskatingu, jeżeli azymut jest zły.
Niektóre wkładki nie przejdą wszystkich testów poprawnie. Wtedy musimy ustawić antyskating tak żeby zakłócenia były identyczne w obydwu kanałach. (wierzchołki sinusoidy będą wtedy ścięte).

Tak wygląda to u mnie.:

Ścieżka +10dB
10dB.png
Ścieżka +12dB
12dB.png
Ścieżka +14dB
14dB.png
Ścieżka +16db
16dB.png
I tyle :)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Ustawianie wkładki

Post autor: Obywatel »

zbyszek1982 pisze:I tyle :)
O masakra :o Ja azymut ustawiam wyłącznie na oko przy okazji osadzania headshella w ramieniu - zawsze jest tam odrobina tolerancji.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
chudy_b

Ustawianie wkładki

Post autor: chudy_b »

Nie ufałbym za bardzo programowym oscyloskopom.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

chudy_b pisze:Nie ufałbym za bardzo programowym oscyloskopom.
To sobie ustaw z prawdziwym. Procedura ta sama.
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Ustawianie wkładki

Post autor: Staszek60 »

Dla mnie to i tak czary :clap:
Winylowy wariat
ODPOWIEDZ