Witam,
Tak jak w temacie posiadam gramofon Nordmende RP1000 w tej chwili z wkładką ONKYO OC51. Zastanawiam się już powoli nad jej zmianą i tak myślę o np. SHURE M97XE? Słucham każdego rodzaju muzyki, także wkładka powinna być wszechstronna. Wolę też szeroką scenę i nisko schodzący, nienapastliwy bas. Nie wiem, czy w tej cenie (około 500zł) to mogę o czymś takim marzyć i czy do mojego budżetowego gramofonu to ma w ogóle sens, dlatego proszę o rady.
Może dodam, że gramofon jest po renowacji. Zakupiony zresztą od Waszego forumowego kolegi.
Nowa wkładka do Nordmende RP1000
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
M97xE powinien Tobie podpasować 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Nowa wkładka do Nordmende RP1000
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze takie pytanie: czy warto w to iść czy może kupić coś tańszego? Gramofon mam podpięty pod wieżę JVC UX, która na moje ucho gra całkiem dobrze ale to tylko wieża. Taki "system" bo w moim małym pokoju i tak nie ma sensu rozstawiać czegoś większego. Wobec tego może lepiej zainteresować się czymś tańszym, bo mogę nie odczuć większej różnicy? Może np. Shure M92E?
Jeszcze takie pytanie: czy warto w to iść czy może kupić coś tańszego? Gramofon mam podpięty pod wieżę JVC UX, która na moje ucho gra całkiem dobrze ale to tylko wieża. Taki "system" bo w moim małym pokoju i tak nie ma sensu rozstawiać czegoś większego. Wobec tego może lepiej zainteresować się czymś tańszym, bo mogę nie odczuć większej różnicy? Może np. Shure M92E?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Shure M92 to wewnętrznie to samo co M97xE, tyle że ze sporo gorszą igłą, która może odstraszyć.
Kiedyś z kalkulacji wychodziło, że taniej kupić M92E + igłę N97xE niż samą M97xE
Dzisiaj nie wiem czy to nadal prawda 
Możesz też pójść w stronę AT, czyli kupić AT-100E albo AT-120E. Plus jest taki że nawet do tańszego body (AT-100E) później wejdzie zarówno igła ATN-120E jak i ATN-440MLa.
Przy M92/M97xE ścieżka upgrade'owa jest nieco zamknięta, bo ponad igłą xE mamy już chyba tylko SAS od JICO.
Pomyśl też nad Grado Prestige Black, ale tu warto by było zgadać czy na Nordmende nie będzie buczało (popularny problem z wkładkami Grado). Jej brzmienie również może Ci podpasować, stąd podrzucam
Kiedyś z kalkulacji wychodziło, że taniej kupić M92E + igłę N97xE niż samą M97xE

Możesz też pójść w stronę AT, czyli kupić AT-100E albo AT-120E. Plus jest taki że nawet do tańszego body (AT-100E) później wejdzie zarówno igła ATN-120E jak i ATN-440MLa.
Przy M92/M97xE ścieżka upgrade'owa jest nieco zamknięta, bo ponad igłą xE mamy już chyba tylko SAS od JICO.
Pomyśl też nad Grado Prestige Black, ale tu warto by było zgadać czy na Nordmende nie będzie buczało (popularny problem z wkładkami Grado). Jej brzmienie również może Ci podpasować, stąd podrzucam

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Nowa wkładka do Nordmende RP1000
Poczytałem trochę o wkładkach, które mi poleciłeś Wojtek i w sumie to skłaniam się ku AT 120. Nie tylko kwestia upgradowania, ale też kultura brzmienie zdaje mi się bardziej odpowiadać niż Shure'a. Mogę się oczywiście mylić, ale póki nie kupię i nie założę na swój gramofon to się nie dowiem
Tak czy owak, powinienem chyba odczuć sporą różnice przy wkładce którą obecnie posiadam.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza sięsofad pisze:Tak czy owak, powinienem chyba odczuć sporą różnice przy wkładce którą obecnie posiadam.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum