Ustawianie wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riczi
Gramofon: Fisher-MT6320

Ustawianie wkładki

Post autor: Riczi »

Wojtek pisze:Zazwyczaj przy montażu wkładki na headshellu wystarczy nam wartość tzw. overhang dla ramienia zastosowanego w gramofonie. Jest to wartość podawana w milimetrach.
Jeśli wartość ta jest nam znana to wystarczy zastosować się tak jak na poniższym rysunku (w tym przypadku ustawienie wynosiłoby 54mm).

Cartridge_Overhang_Diagram.jpg
Cartridge_Overhang_Diagram.jpg (5.65 KiB) Przeglądany 1893 razy

Czasami jednak podawana przez producenta wartość dotyczy faktycznego overhangu, który jest odległością między czubkiem igły, a szpindlem talerza w momencie kiedy ramię/wkładka znajduje się nad nim.
Stąd moje pytanie bo jak ustawię obie wkładki według prostego szablonu to obie się w nim mieszczą jednak odleglości jak na cytowanym rysunku mają inne,jedna 54mm a druga prawie 57mm dlatego pytam czego się trzymać :doh:
P.S Nie widać rysunku ale jest on na początku tematu gdyby co.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Post autor: Wojtek »

Riczi pisze:jedna 54mm a druga prawie 57mm
W takim razie chyba robisz coś źle stosując szablon. Odległości powinny być jednakowe, jeśli trzymamy się tej samej geometrii.
Pamiętaj że mierzymy od czubka igły, a nie od czoła wkładki np.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Riczi

Ustawianie wkładki

Tak drogi Wojtku mierzę od czubka igły i dlatego mam zagwostkę,myślalem ze jest dla ramienia w tym gramofonie jakaś ustalona odległość a tak mam problem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Myślę że zamiast szukać fabrycznej odległości, lepiej się zastanowić dlaczego wychodzą Tobie różne odległości dla różnych wkładek.
Tak jak napisałem, jedyny wariant jaki potrafię sobie wyobrazić to to, że źle korzystasz z szablonu.
Oczywiście zakładam, że przy ustawianiu jednej i drugiej wkładki korzystasz z tego samego szablonu, a nie dwóch różnych :)

Jakiego użyłeś? Wg jakiej geometrii?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Riczi

Ustawianie wkładki

Prostego za strony EnjouTheMusic.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Wolę nie pytać dlaczego akurat ten, a nie o to co było w tym wątku faktycznie polecane :)

Spróbuj z "głupkiem" Baerwalda dostępnym na VinylEngine.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Ustawianie wkładki

Post autor: Bacek »

Ew. z innej strony. Musisz dokładnie zmierzyć odległość od środka talerza do osi obrotu ramienia. A wtedy już z górki. Zamieszczony w wątku program, generujesz pełny szablon z łuczkami i innymi bajerami wg. wybranej geometrii i nie ma żadnej wątpliwości.

Trzecia wersja to lecisz standardem. Masz tam na gramofonie taki dzyndzel na plinicie gdzieś pod wkładką. Ustawiasz czubek igły (overhang) tak żeby się z nim pokrywał (ponieważ to mocowanie SME to czubek igły pewnie będzie gdzieś 52mm od punktu mocowania headshella) i ustawiasz wkładkę możliwie jak najbardziej równolegle do headshella. Takie ustawienie będzie i tak lepsze niż jakiś przypadkowy mix overhangu i równoległości.

Osobiście głupkiem Baerwalda nie podjął bym się ustawiania wkładki. Brakło by mi cierpliwości a nawet jak nie to i tak nie miał bym pewności czy to jest aby na pewno poprawnie.

Aaaa i standardowa uwaga. Przed ustawianiem całości antyskating wrzucasz na 0.
Załączniki
over.png
over.png (10.47 KiB) Przejrzano 1849 razy
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Ah, no przecież! Nie zerknąłem na zdjęcie gramofonu. Przy talerzu jest taki dynks ułatwiający ustawienie overhang. Igła ma trafić centralnie w środek gdy opuszczasz windę nad tym elementem :)
Tak chyba będzie najłatwiej.

Zapewne warto też zerknąć do instrukcji obsługi gramofonu ;)
http://www.vinylengine.com/library/fisher/mt-6330.shtml
Bacek pisze:Osobiście głupkiem Baerwalda nie podjął bym się ustawiania wkładki. Brakło by mi cierpliwości a nawet jak nie to i tak nie miał bym pewności czy to jest aby na pewno poprawnie.
Czyli nigdy nie próbowałeś? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Same kąty nie ma problemu, natomiast overhang wcale nie musi być tak prosto jak to opisałeś na początku. Dla mocowania SME czubek igły jest 52mm od mocowania heaqdshella ale jaką geometrię zastosował producent do danego ramienia to już rzadko jest wiadome. I czy wtedy dla Baerwalda należy zostawić overhang tam czy przesunąć do np 54mm które podałeś na początku to już zależy od ramienia (kiedyś policzyłem to dla Technicsów z 230mm efektywnym i tam ta odległość dla Baerwalda powinna być 53.5mm)

W zasadzie przy ustawieniu równoległości w jednym punkcie na "głupku" w drugim powinno być identycznie tak samo. Jeżeli tak nie jest to oznacza że zły jest overhang. Czyli trzeba go gdzieś przesunąć w tył lub w przód. A o ile ?? Na oko ciężko ustalić. No i tu jest ta cała zabawa. W kolejnych iteracjach aż obie rzeczy się idealnie zgadzają.

Dlatego wolę szablon z pełnym łukiem bo tam nie ma wątpliwości, albo igła śledzi łuk, albo nie śledzi.
Awatar użytkownika
Bacek

Wojtek pisze:Ah, no przecież! Nie zerknąłem na zdjęcie gramofonu. Przy talerzu jest taki dynks ułatwiający ustawienie overhang. Igła ma trafić centralnie w środek gdy opuszczasz windę nad tym elementem :)
Tak chyba będzie najłatwiej.)
Ale wtedy ustawianie Baerwaldem nie musi działać (bez zmiany overhangu) bo nie wiadomo jaką geometrię wybrał producent.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Ale co chcesz jeszcze ustawiać Baerwaldem skoro wystarczy ta metoda, jako odpowiednik Technicsowego 52mm?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Piszę dla jasności. Żeby kolega ustawił tylko overhang tą metodą oraz wkładkę równolegle do headshella. Już bez zabaw z głupkami dowolnych geometrii.
Awatar użytkownika
Riczi

Ustawianie wkładki

Wojtku dlatego ustawiałem tym szablonem bo nie mogłem zarejestrować się na polecanej stronie(brak linku do aktywacji teraz też próbowałem i nic na pocztę nie przyszło). Dziękuję wam za porady,cały czas myślałem po co ten dynks ale do głowy mi nie przyszło ze do tego choć przecież niektóre gramofony też mają takie ułatwienia :doh: Ustawię obie wkładki w ten sposób i dam znać co i jak.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Riczi pisze:(brak linku do aktywacji teraz też próbowałem i nic na pocztę nie przyszło)
Sprawdź folder spam. Nie ma bata by poczta nie działała na VE :) Konto może się jeszcze przydać w przyszłości.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Riczi

Ustawianie wkładki

Faktycznie wiadomość była w spamie. Ustawiłem obie wkładki za pomocą tego ustrojstwa tylko po opuszczeniu windy igła nie dotyka centralnie tego dynksa lecz jest ok.2cm nad nim chyba ze docisnę wkładkę ale chyba nie o to chodzi.Po ustawieniu w ten sposób odległość wynosi niecałe 52mm.Wkładki są patrząc z przodu prawie na samym końcu headschela no ale inaczej według dynksa nie wychodzi.Mam jeszcze prośbę jakbyście łopatologicznie wytłumaczyli co i gdzie wpisać w ten program do obliczanie wtedy spróbowałbym wydrukować sobie szablon do mojego ramienia.Odległość od szpindla do osi ramienia to 207mm.
ODPOWIEDZ