TK 120

TK 220 (TK 231 jest identyczny)

Tak, o ile ramię tego gramofonu jest kompatybilne z danym typem headshella (a dla większości modeli to właśnie TK-14/24 i wariacje).Jaskier pisze:Czy wszystkie mogę stosować w jednym gramofonie do różnych wkładek?
Znakomicie się składa, bo właśnie zakupiłem M75 D, jest jak znalazłWojtek pisze: TK-120 to headshell typu TK-14, a TK-220 i TK-231 to TK-24. Stąd różnica w wyglądzie.
TK-220 jest następcą TK-120. Obydwa były sparowane z tą samą wkładką, Shure M75 D (Typ D = dla Duala).
Jak już wspomniałem, TK-220 był oryginalnie sparowany z Shure M75 D.
TK-231 zaś oryginalnie przychodził z zamontowaną wkładką Dual DMS 240E.
Bo tak jest, to się zgadza. Cóż, możliwe że ja tu wprowadziłem jakiś błąd terminologiczny, ale pod nazwą headshell w ujęciu Dualowym rozpoznaję zarówno to co siedzi na końcu ramienia, a także klips z zamocowaną wkładką, jako integralna część tego headshella.Jaskier pisze:P.S. Celowo nie użyłem nazwy "headshell", bo myślałem ze te uchwyty są jego częścią ( druga to ta na ramieniu, do której się je mocuje...)
Dzięki WojtekWojtek pisze:Prawie cała seria 10xx korzystała z headshelli TK-11 (montaż wkładki na śrubki) i TK-12 (montaż wkładki na śrubki i zatrzask).
Problem w tym, że mam właśnie TK 11. A zdobycie TK 12 z tego co widzę graniczy ... z cudem.Wojtek pisze:Jak zdobędziesz TK-12 to będziesz mógł bez problemu przełożyć Szczura.
Bzdura. Znasz ebay?yamahafan pisze:A zdobycie TK 12 z tego co widzę graniczy ... z cudem.
ZnaszWojtek pisze:Bzdura. Znasz ebay?yamahafan pisze:A zdobycie TK 12 z tego co widzę graniczy ... z cudem.
Kosztował mnie 300 zł a utrzymany jest praktycznie w idealnym stanie. Więc drogi nie był ... jak do tej poryWojtek pisze:Nie sprawiłeś sobie gramofonu "taniego i łatwego w utrzymaniu".