Waluch pisze:Miałem Paradigm Monitor 3 v2 (grały z dominującm basem i drażniącą górą),
Dokładnie tak! Lepiej bym tego nie ujął. Tylko, że ujawniło się to dopiero z Luxmanem; Kenwood widocznie miał mniej basu i "subtelniejszy" sopran.
Waluch pisze:po pewnym czasie zostały poddane gruntownej modyfikacji (wymiana głośników wysokotonowych na Vifę, nowe zwrotnice, okablowanie, zaślepienie BReflexu), po tych zmianach to były zupełnie nowe, lepsze kolumny.
Czytałem o takiej modyfikacji, ale nie sądziłem, że to aż tyle poprawia. Tylko o zaślepieniu bass-reflexu nie słyszałem, natomiast, owszem, o usztywnieniu konstrukcji i dodatkowym wygłuszeniu obudowy. Niestety, nie wiem, kto coś takiego robi. Pytałem w jednej firmie w pobliżu, ale oni akurat nie modyfikują tego modelu.
Waluch pisze:Wygląda na to,że u Ciebie problemem jest akustyka, ewentualnie ustawienie kolumn. Spróbuj ustawić je na standach w innym miejscu pokoju.
Nie ma szans. W tej chwili mogą stać tam, gdzie stoją lub nigdzie. W przyszłości być może będzie to grało w większym metrażu, a wtedy nie wiem, czy nie pomyślę o podłogówkach. Ale to dalsza perspektywa.
Waluch pisze:Jeśli natomiast koniecznie chcesz je wymienić, sugeruję kupno konstrukcji zamkniętej np. coś z monitorów Cantona.
Tak, konstrukcja zamknięta to może być to. Albo można by pomyśleć o modyfikacji tych Paradigmów, to byłoby dużo tańsze (i potencjalnie efektywniejsze) rozwiązanie.
EDYCJA: Może ktoś z Forumowiczów zna jakiegoś dobrego fachowca w obszarze od Krakowa do mniej więcej Katowic, który stuningowałby moje Paradigmy?