Problem z ramieniem - Technics SL-B3
-
- Gramofon: Technics SL-B3
Witam.
Mam mały problem z Technicsem SL-B3.
Sprawa wygląda następująco - w momencie skończenia się albumu igła cały czas jeździ po końcu płyty i ramie nie wraca na swoje miejsce. Gdy nacisnę 'stop' talerz przestaje się kręcić, ale ramie nadal nie wraca, lub przycisk w ogóle nie reaguje i talerz nadal się kręci, a zatrzymanie go ręką nic nie daje, bo za chwilę i tak znowu zaczyna się kręcić. Na początku działo się tak tylko przy słuchaniu 7", ale teraz mam tak również przy normalnych longplejach.
Oprócz tego czasami, gdy włączam przedłużacz do którego mam podpięty gramofon, wieże itd. talerz sam zaczyna się kręcić (ramię oczywiście nic nie robi) mimo, że nic nie wciskam. Czasem włącza się sama lampka sygnalizująca, że wcisnąłem "play", ale kompletnie nic się nie dzieje - gdy próbuje wcisnąć "stop/play" gramofon nie reaguje, a talerz zaczyna się kręcić dopiero gdy poruszę go ręką, lub wcale.
Odkręciłem dolną klapę gramofonu, żeby zobaczyć co się dzieję w środku gdy przesuwam ramię ręką (tak ktoś mi polecił na innej grupie), ale wszystko wygląda w porządku i nie mam pojęcia w czym tkwi problem.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi w tym pomógł.
Pozdrawiam
Sprawa wygląda następująco - w momencie skończenia się albumu igła cały czas jeździ po końcu płyty i ramie nie wraca na swoje miejsce. Gdy nacisnę 'stop' talerz przestaje się kręcić, ale ramie nadal nie wraca, lub przycisk w ogóle nie reaguje i talerz nadal się kręci, a zatrzymanie go ręką nic nie daje, bo za chwilę i tak znowu zaczyna się kręcić. Na początku działo się tak tylko przy słuchaniu 7", ale teraz mam tak również przy normalnych longplejach.
Oprócz tego czasami, gdy włączam przedłużacz do którego mam podpięty gramofon, wieże itd. talerz sam zaczyna się kręcić (ramię oczywiście nic nie robi) mimo, że nic nie wciskam. Czasem włącza się sama lampka sygnalizująca, że wcisnąłem "play", ale kompletnie nic się nie dzieje - gdy próbuje wcisnąć "stop/play" gramofon nie reaguje, a talerz zaczyna się kręcić dopiero gdy poruszę go ręką, lub wcale.
Odkręciłem dolną klapę gramofonu, żeby zobaczyć co się dzieję w środku gdy przesuwam ramię ręką (tak ktoś mi polecił na innej grupie), ale wszystko wygląda w porządku i nie mam pojęcia w czym tkwi problem.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi w tym pomógł.
Pozdrawiam
- chudy_b
Spróbuj wyregulować punkt powrotu ramienia. Wg serwisówki śruba regulacyjna jest dostępna po zdjęciu maty przez otwór w talerzu w okolicy mocowania ramienia.sgf423 pisze:w momencie skończenia się albumu igła cały czas jeździ po końcu płyty i ramie nie wraca na swoje miejsce.
cdn...
-
Re: Problem z ramieniem - Technics SL-B3
Witamsgf423 pisze:Witam.
Pozdrawiam
Tu masz serwisówkę
http://www.vinylengine.com/library/technics/sl-b3.shtml
Tylko trzeba się zarejestrować na tym forum (ale warto)
Wygląda jakby wyłącznik krańcowy się zawieszał. Zlokalizuj element S1 SW POWER (pokazany na schemacie blokowym) - i zobacz czy nie jest zwarty cały czas i czy po wciśnięciu zwiera styki.
Pozdrawiam
-
To ta śruba (załącznik)? Jeśli tak to co dalej?chudy_b pisze:Spróbuj wyregulować punkt powrotu ramienia. Wg serwisówki śruba regulacyjna jest dostępna po zdjęciu maty przez otwór w talerzu w okolicy mocowania ramienia.
cdn...
Wielkie dzięki. Zrobiłem już konto i pobrałem co trzeba, jutro poszukam tego elementu i napisze na forum.kowaltom99 pisze:
Witam
Tu masz serwisówkę
http://www.vinylengine.com/library/technics/sl-b3.shtml
Tylko trzeba się zarejestrować na tym forum (ale warto)
Wygląda jakby wyłącznik krańcowy się zawieszał. Zlokalizuj element S1 SW POWER (pokazany na schemacie blokowym) - i zobacz czy nie jest zwarty cały czas i czy po wciśnięciu zwiera styki.
Pozdrawiam
- chudy_b
Tak, to o tę śrubę chodzi. W serwisówce masz napisane w którą stronę kręcić żeby odsunąć punkt stopu od środka talerza.sgf423 pisze:To ta śruba (załącznik)? Jeśli tak to co dalej?
Co do problemów ze startem talerza, to wymień pasek.
-
Przekręciłem śrubę, ale nie wiem czy coś to dało, bo jest mały problem. Żeby sprawdzić, czy ramię wraca najpierw muszę włączyć płytę, a po podłączeniu gramofonu do kontaktu lampka się świeci, a przycisk start/stop nie działa... Popchnięcie talerza ręką też nic nie daje, chyba najpierw będzie trzeba się zająć przyciskiem a dopiero potem ramieniem.chudy_b pisze:Tak, to o tę śrubę chodzi. W serwisówce masz napisane w którą stronę kręcić żeby odsunąć punkt stopu od środka talerza.sgf423 pisze:To ta śruba (załącznik)? Jeśli tak to co dalej?
Co do problemów ze startem talerza, to wymień pasek.
- chudy_b
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiesz że talerz powinien ruszyć nawet jak ręcznie przeniesiesz ramię nad talerz, a tylko przez wciśnięcie przycisk start?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Część widoczna na zdjęciu, na którą zakłada się pasek obraca się.chudy_b pisze:Zdejmij talerz i zobacz czy rusza silnik.
- chudy_b
No to masz luźny pasek. Możesz go spróbować wygotować, ale pewnie wiele to nie pomoże. Szukaj nowego.
-
http://allegro.pl/pasek-gramofonowy-do- ... 70709.html
Tutaj znalazłem pasujący, chyba spełni zadanie.
A co do gotowania to w sumie mógłbym spróbować. Może pasek posłużyłby chociaż kilka dni na czas naprawy ramienia, potem kupiłbym nowy.
Ile taki gotować?
Tutaj znalazłem pasujący, chyba spełni zadanie.
A co do gotowania to w sumie mógłbym spróbować. Może pasek posłużyłby chociaż kilka dni na czas naprawy ramienia, potem kupiłbym nowy.
Ile taki gotować?
- Cracker
Aż będzie miękki.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Tylko gotuj tak żeby nie dotykał ścianek naczynia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Wygotowałem ten pasek i zaczęło się kręcić
Mimo to nie mogę wyregulować powrotu ramienia.

Mimo to nie mogę wyregulować powrotu ramienia.
- chudy_b
I tak kup nowy. Wygotowanie to tylko tymczasowe rozwiązanie. Co do powrotu, to gramofon w ogóle reaguje na regulację? Jeśli nie, to musisz go rozkręcić i popatrzeć jak działa ta śruba i samo wyzwalanie powrotu.