Linki pozwolę sobie odpuścić [transfer zło], aczkolwiek z doświadczenia wiem, że polski gramofon z "zagraniczną" wkładką potrafi zagrać

Kiedyś "dla hecy" przełożyłem totalnie budżetowego Groove Tool'a produkcji Numarka z Toshiby SR-A25 do Fonica [czy to się odmienia jakoś logicznie?!] GS464 i po prostu jakościowo nawet nieźle. Nigdy nie słyszałem "idealnego" zestawu audio - może dlatego wydaje mi się, że jest git.
Podsumowując, jakże krótką, powyższą wypowiedź: polecałbym gramofony polskiej produkcji np. z uszkodzonymi wkładkami, Przecież wkładkę można dokupić [nierzadko nowa "szlifierka" jest droższa od całego gramofonu

] - a takie biją dołączane fabrycznie przez łódzką fabrykę MF-10x na łeb [

]. Mi w pokoju hi-end nie potrzebny - w związku z czym zostaję na MF-101. Jeśli jednak ktoś chce pozostać przy polskich wkładkach i igłach - MF-105 - coraz trudniej dostać. Z tego, co się orientuję - najlepsze parametry.
Ponoć "dobre" są wkładki AudioTechnica - nie wiem. Nie miałem, nie słuchałem. Nie wypowiadam się. Podpieram się tylko opiniami z różnych serwisów traktujących o audio.