Wojtek pisze:Czyli nie ustawiłeś. Musisz pierw wyważyć ramię
Nie no wyważyłem przed ustawieniem nacisku.
Wojtek pisze:Tego mi jeszcze brakuje:
Wojtek pisze:
Powiedz nam może jak wygląda reszta Twojego sprzętu
Specjalnie nie poruszałem reszty mojego toru, bo muzyka z innych źródeł bardzo mi odpowiada. CD to Onkyo DX-7555, podłączony bezpośrednio na końcówkę mocy (bez korekcji,tylko wzmocnienie) do Cambridge Audio 540Rv.2, kolumny na stendach Kef iQ30 + subwoofer Rel T5 (bardzo delikanie ustawiony i zgrywa się idealnie z kolumnami dodając trochę mięska). Wiem że nie jest to sprzęt wysokiej klasy , ale naprawdę zaskakująco dobrze się sprawował. Mam znajomych z sprzętem z wyższej półki którzy chwalili mój zestaw. Niestety z tym gramofonem to nie brzmi. Góry brak, przestrzeń maleńka, dół zresztą też taki sobie. Coś jest nie tak bo nie wierzę że to tak ma grać.
Dante pisze:Ano jest Jak nie masz luzu przy poruszaniu headshellem i zawsze jest tak samo po przykręceniu czyt. źle, trzeba poluzować 2 śruby pod ramieniem, ustawić prawidłowo i dokręcić.
Jak odkręcę śrubę to luz jest mały, ale mam wrażenie że przy przykręcaniu i tak się mocuje jednakowo.
Albo coś nie tak z wkładką(igłą), albo preamp, albo gramofon ktoś nie umiejtnie przerobił, albo mi ktoś na ucho nadepnął. Specjalnie polowałem na ten model, bo jest ogólnie dosyć chwalony w budżecie do 500 zł.
Dante pisze:Nacisk optymalny dla ES 70 S to między 1,75-2 g (zakres 1-2,5g), dla eliptycznej 1,75g. Ten zamiennik, który Ci podsunąłem też jest eliptyczny, miałem go i był dobry.
U mnie chyba najlepiej brzmi przy 1,6g. Zmieniałem też ustawienia antyskatingu i nie zauważyłem różnicy w odsłuchu ani zachowaniu ramienia w czasie odtwarzania.
Dante pisze:Propozycjami nowych wkładek mogę sypać bez problemu:
Audio Technica AT 100 E
Ortofon OM 10
Wstępnie myślałem o AT100, oraz super OM 10 (ciężko chyba dostać). Jeżeli chodzi o shure to nie wiem jak z wysokimy bo tam są chyba igły sferyczne ???
Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem. Nie ukrywam że jestem mocno rozczarowany całą sytuacją . Wizualnie super, dźwiękowo słabo
Dante pisze:Ano jest Jak nie masz luzu przy poruszaniu headshellem i zawsze jest tak samo po przykręceniu czyt. źle, trzeba poluzować 2 śruby pod ramieniem, ustawić prawidłowo i dokręcić. Dla ułatwienia, te śruby:
http://i182.photobucket.com/albums/x105 ... screws.jpg
Dzięki za podpowiedź, rozumiem że ramię mogę odkręcić żeby dostać sie do tych śrubek ?
Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem. Nie ukrywam że jestem mocno rozczarowany całą sytuacją . Wizualnie super, dźwiękowo słabo

Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.