Dual 704
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Wygląda w porządku.
Cóż, wracamy do oryginalnej rady, czyli okablowanie do przerobienia
Cóż, wracamy do oryginalnej rady, czyli okablowanie do przerobienia

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Chyba największy wątek o tym zagadnieniu: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=14&t=3833
Zdecydowanie lepiej jest mieć bezpośrednie połączenie niż bawić się w przejściówki. Całkiem możliwe że przejściówka jest OK, tyle że z Dualem się "nie dogada"
Uszkodzenie w przewodach też jest możliwe, a na to i tak żadna przejściówka nie pomoże.
Zdecydowanie lepiej jest mieć bezpośrednie połączenie niż bawić się w przejściówki. Całkiem możliwe że przejściówka jest OK, tyle że z Dualem się "nie dogada"

Uszkodzenie w przewodach też jest możliwe, a na to i tak żadna przejściówka nie pomoże.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
- falon
Dual 704
ucialem keble
polaczylem bialy rca do zoltego din i czerwony rca do brazowego din. bialy i zielony od din chyba zbedne. no i obie masy rca do masy din. niby nie ma byczenia ale jest przenoszone szumienie i cykanie z mechanizmu gramifonu.
a ha i na din ktory kolor to prawy a ktory lewy kanal?
polaczylem bialy rca do zoltego din i czerwony rca do brazowego din. bialy i zielony od din chyba zbedne. no i obie masy rca do masy din. niby nie ma byczenia ale jest przenoszone szumienie i cykanie z mechanizmu gramifonu.
a ha i na din ktory kolor to prawy a ktory lewy kanal?
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Re: Dual 704
Troszkę potestowałem u siebie z ciekawości, bo też mam Duala 704 i tą samą przejściówkę Vivanco. I też jest problem z uziemieniem. Tylko u mnie jest tak, że jak podłączę uziemienie do amplitunera to wtedy buczy. Jak uziemienie odłączę to jest cisza, jak ręką odjął. Na innych wejściach linowych przy podłączonym uziemieniu jest ok-nie buczy.
U siebie problem z okablowaniem od strony gramofonu mogę wykluczyć bo mam jednocześnie drugi amplituner, który ma bezpośrednie wejście DIN i tu żadnego problemu nie ma. Dopiero problem pojawia się przy zastosowaniu przejściówki na RCA. Więc coś z tą przejściówką chyba Duale się nie lubią
Niestety nie mam innej pod ręką, aby to zweryfikować.
U siebie problem z okablowaniem od strony gramofonu mogę wykluczyć bo mam jednocześnie drugi amplituner, który ma bezpośrednie wejście DIN i tu żadnego problemu nie ma. Dopiero problem pojawia się przy zastosowaniu przejściówki na RCA. Więc coś z tą przejściówką chyba Duale się nie lubią

Jak jest tylko sama przejściówka podłączona to ma prawo buczeć bo jest wtedy "otwarty układ".falon pisze:okazuje sie ze jak mam podlaczona ta przejsciowke, tylko ja to buczy, bez gram
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Tak jak napisałem wcześniej, te problemy z przejściówkami najprawdopodobniej biorąc się z tego jak Dual fabrycznie szykuje przewody wewnątrz gramofonu.
Z tego co pamiętam, przy fabrycznym wtyku DIN5, masy są zmostkowane. Przy fabrycznych RCA, nie.
Wszystko zostało wyjaśnione w zalinkowanym wcześniej wątku.
Samo ucięcie kabla i podmiana wtyczek nie jest rozwiązaniem.
Z tego co pamiętam, przy fabrycznym wtyku DIN5, masy są zmostkowane. Przy fabrycznych RCA, nie.
Wszystko zostało wyjaśnione w zalinkowanym wcześniej wątku.
Samo ucięcie kabla i podmiana wtyczek nie jest rozwiązaniem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum