Dual 704
- falon
Dual 704
Witam
Na polke wyladowal dual cs 704 i wkladka V15 III.
Moje pytanie brzmi, jaki nacisk ustawic na wkladke, cos okolo 1gr? Waga w drodze.
Ustawilem anti-skating, ramie nie lata na boki.
Czy na cos jeszcze zwrocic uwage? Jakies jeszcze kalibracje powinienem poczynic?
Na polke wyladowal dual cs 704 i wkladka V15 III.
Moje pytanie brzmi, jaki nacisk ustawic na wkladke, cos okolo 1gr? Waga w drodze.
Ustawilem anti-skating, ramie nie lata na boki.
Czy na cos jeszcze zwrocic uwage? Jakies jeszcze kalibracje powinienem poczynic?
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Co do nacisku to zależy jaka igła
1g to dobre dla oryginalnej VN35E. Praktycznie wszystkie zamienniki wymagają nieco więcej, np. 1.25g.
Jak masz wprawę w wyważaniu to waga nie będzie potrzebna.
Inne regulacje? Zostało Ci jeszcze VTA, czyli wysokość podstawy ramienia.

Jak masz wprawę w wyważaniu to waga nie będzie potrzebna.
Inne regulacje? Zostało Ci jeszcze VTA, czyli wysokość podstawy ramienia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Generalnie polecam sięgnąć do instrukcji obsługi 
Wielojęzyczna: http://dual.pytalhost.eu/704/
O VTA: http://dual.pytalhost.eu/704/704-22.jpg http://dual.pytalhost.eu/704/704-24.jpg
W skrócie chodzi o to by płaszczyzna rurki ramienia była jak najbardziej równoległa do płaszczyzny płyty/talerza, podczas gdy igła siedzi w rowku.
Przedkłada się to na pionowy kąt prowadzenia igły (VTA = Vertical Tracking Angle). Ot kolega azymutu, czyli poziomego kąta prowadzenia igły
Wkładki mają różne wysokości, więc w zależności od wysokości podstawy ramienia, można osiągnąć różny kąt VTA.
Regulacja pozwala nam na łatwą zmianę tego parametru, bez potrzeby kombinowania z wysokością wkładki (np. umieszczając blaszkę między wkładkę, a spód headshella, by zwiększyć jej wysokość).
W praktyce im ostrzejszy szlif igły tym jest ona bardziej "czuła" na kąt VTA, co daje efekt w odsłuchu.

Wielojęzyczna: http://dual.pytalhost.eu/704/
O VTA: http://dual.pytalhost.eu/704/704-22.jpg http://dual.pytalhost.eu/704/704-24.jpg
W skrócie chodzi o to by płaszczyzna rurki ramienia była jak najbardziej równoległa do płaszczyzny płyty/talerza, podczas gdy igła siedzi w rowku.
Przedkłada się to na pionowy kąt prowadzenia igły (VTA = Vertical Tracking Angle). Ot kolega azymutu, czyli poziomego kąta prowadzenia igły

Wkładki mają różne wysokości, więc w zależności od wysokości podstawy ramienia, można osiągnąć różny kąt VTA.
Regulacja pozwala nam na łatwą zmianę tego parametru, bez potrzeby kombinowania z wysokością wkładki (np. umieszczając blaszkę między wkładkę, a spód headshella, by zwiększyć jej wysokość).
W praktyce im ostrzejszy szlif igły tym jest ona bardziej "czuła" na kąt VTA, co daje efekt w odsłuchu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
Dual 704
porobione
zostal mi jeden problem, a mianowicie uziemienie, nie moge go porzadnie uziemic.
oryginalna wtyczka to din i ja mam przejsciowke na czinch, ma kabelek uziemiajacy ale jedyny efekt to przykrecenie do odtwarzacza kasetowego. nie jest idealnie, dotykanie kabli z tylu i nawet ramienia gramofonu daje drobne buczenia.
W instrukcji duala pisze ze jak wzmacniacz nie ma uziemienia to sprawe zalatwi przedwzmaczniacz, polecaja dual TVV 47.
?
zostal mi jeden problem, a mianowicie uziemienie, nie moge go porzadnie uziemic.
oryginalna wtyczka to din i ja mam przejsciowke na czinch, ma kabelek uziemiajacy ale jedyny efekt to przykrecenie do odtwarzacza kasetowego. nie jest idealnie, dotykanie kabli z tylu i nawet ramienia gramofonu daje drobne buczenia.
W instrukcji duala pisze ze jak wzmacniacz nie ma uziemienia to sprawe zalatwi przedwzmaczniacz, polecaja dual TVV 47.
?
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Niestety, obawiam się że nie zniwelujesz tego efektu całkowicie bez przerobienia okablowania gramofonu na 2xRCA.
Dual fabrycznie nieco inaczej traktował uziemienie przy DIN5 niż przy fabrycznych 2xRCA.
Znajdziesz na forum parę wątków o przerabianiu okablowania w Dualach, z większą ilością szczegółów.

Nie wiem jaki masz wzmacniacz, ale jeśli nie ma bolca na uziemienie to równie dobrze możesz przyczepić kabelek do jednej ze śrubek obudowy wzmacniacza.
Dual fabrycznie nieco inaczej traktował uziemienie przy DIN5 niż przy fabrycznych 2xRCA.
Znajdziesz na forum parę wątków o przerabianiu okablowania w Dualach, z większą ilością szczegółów.
Raczej chodziło im o sytuację kiedy wzmacniacz nie posiada wbudowanego przedwzmacniaczafalon pisze:W instrukcji duala pisze ze jak wzmacniacz nie ma uziemienia to sprawe zalatwi przedwzmaczniacz

Nie wiem jaki masz wzmacniacz, ale jeśli nie ma bolca na uziemienie to równie dobrze możesz przyczepić kabelek do jednej ze śrubek obudowy wzmacniacza.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
Dual 704
no jedyne co mi daje jakiekolwiek uziemienie to tape deck, jak przytkne to koncowek cincz to w sumie najlepiej ale nie idealnie, do obudowy tape decka uziemia niby lepiej ale strasznie przenosi trzaski mechanizmu przy zalaczaniu i wylaczaniu ramieniem
no nic, poszukam
no nic, poszukam
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Oj nieprawdafalon pisze:no jedyne co mi daje jakiekolwiek uziemienie to tape deck

Co Ciebie powstrzymuje przed spróbowaniem przyłączenia uziemienia do jednej ze śrubek wzmacniacza? Brak śrubek? Brak śrubokręta?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
Dual 704
ok, jest tam srubka gnd co niby jest uziemieniem
tylko ze nic nie daje
tu chyba nie problem z gramifonem tylko z przejsciowka, niewiem, okazuje sie ze jak mam podlaczona ta przejsciowke, tylko ja to buczy, bez gramofonu.
co teraz?
tylko ze nic nie daje
tu chyba nie problem z gramifonem tylko z przejsciowka, niewiem, okazuje sie ze jak mam podlaczona ta przejsciowke, tylko ja to buczy, bez gramofonu.
co teraz?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Ciekawe.falon pisze:okazuje sie ze jak mam podlaczona ta przejsciowke, tylko ja to buczy
A co jak wepniesz ów przejściówkę do innego wejścia niż phono? Jakieś liniowe np. Też buczy "na sucho" ?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 704
Nawet do tego nie namawiam. Chodziło mi bardziej o sprawdzenie przejściówki.falon pisze:a uzyc innych sie nie da bo za cicho
W sensie DP-29F ? On chyba ma wbudowany przedwzmacniacz więc wypuszcza sygnał liniowy.falon pisze:stary denon dp-297 nie powoduje buczenia,
Możesz zrobić zdjęcie albo dać link do oferty? Obczaimy co to za diabeł.falon pisze:przejsciowka nowa dopiero co rozpakowana
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum