Gramofon do 300 zł
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 300 zł
455 GOLD za 300 zł to prawie jak za darmo!!! Najważniejsze jednak,że nie od handlarza,nie ze złomu tylko od człowieka,który się na tym zna i masz pewność,że kitu nie wciska jak większość cwaniaków na allegro!!!
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
- esdarek
-
Re: Gramofon do 300 zł
Dzięki za rady. W sumie już go chciałem brać bo sprzedający chce za cały zestaw 450 zł (może by się coś jeszcze dało urwać), ale skoro odradzacie to się wstrzymam. Na razie kupię sam wzmacniacz, a za jakieś dwa tygodnie zacznę się rozglądać za gramofonem. Widzę, że jest kilka ciekawych propozycji do 300 zł, więc myślę, że znajdę odpowiedni sprzęt. Jeszcze raz dzięki.
-
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum i proszę o wyrozumiałość. Zarejestrowałem się ponieważ potrzebuję Waszej pomocy w wyborze używanego gramofonu.
O pomoc w zakupie poprosiła mnie znajoma, która miała kiedyś polski gramofon Artur. Płyty pozostały i szkoda żeby leżały nie wykorzystane.
Mnogość ofert na Allegro, laika przytłacza. Proszę o nakierowanie mnie na kilka modeli, które warte są zainteresowania z obecnej oferty na Allegro.
Jestem nowy na tym forum i proszę o wyrozumiałość. Zarejestrowałem się ponieważ potrzebuję Waszej pomocy w wyborze używanego gramofonu.
O pomoc w zakupie poprosiła mnie znajoma, która miała kiedyś polski gramofon Artur. Płyty pozostały i szkoda żeby leżały nie wykorzystane.
Mnogość ofert na Allegro, laika przytłacza. Proszę o nakierowanie mnie na kilka modeli, które warte są zainteresowania z obecnej oferty na Allegro.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Może lepiej by było jakby znajoma nas pytała? Przypuszczam że kwestie wizualne będą tu także miały znaczenie 
Chyba że jest "niepiśmienna" internetowo. W takim wypadku chyba lepiej skorzystać z pośrednika pomocowego.
Cokolwiek nam powiesz ponad "proszę polećcie jakiś gramofon" ułatwi robotę.

Chyba że jest "niepiśmienna" internetowo. W takim wypadku chyba lepiej skorzystać z pośrednika pomocowego.
Cokolwiek nam powiesz ponad "proszę polećcie jakiś gramofon" ułatwi robotę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Wojtku trafiłeś w samo sedno, znajoma słabo ogarnia temat audio i wszelakie fora internetowe. Dla mnie temat audio nie jest obcy, głównie zajmuję sprzętem słuchawkowym i temu pokrewnymi tematami. Jednak gramofony to i dla mnie ,,czarna magia", dawno temu odpuściłem temat. Kwestia wyglądu nie jest aż takim priorytetem, ważne aby gramofon był sprawny, solidny i pewny w działaniu. Czytałem podobne tematy i moją uwagę zwróciły;
http://allegro.pl/gramofon-hitachi-ht-5 ... 23974.html
http://allegro.pl/saba-psp-250-gramofon ... 04818.html
http://allegro.pl/gramofon-telefunken-s ... 47277.html
http://allegro.pl/gramofon-hitachi-ht-5 ... 23974.html
http://allegro.pl/saba-psp-250-gramofon ... 04818.html
http://allegro.pl/gramofon-telefunken-s ... 47277.html
- esdarek
Gramofon do 300 zł
To może jak to ma być sprzęt dla nieśmiałej koleżanki polećmy jej coś, z czym nie bezie musiała się udać do najbliższego serwisu gramofonów. Znacznie to zawęży pole poszukiwań przez odrzucenie 90% ofert 

- esdarek
Gramofon do 300 zł
Wybrałeś bardzo dobre modele gramofonów w założonej cenie. Zagadkę-jak zwykle-stanowi ich stan techniczny. Niestety kupując od obcych to loteria z szansami jak w totolotku. Uwierz, że wiem co piszę bo kupuję w miesiącu co najmniej kilkanaście "sprawnych,talerz kręci,trzyma obroty, stan jak na zdjęciu" ,a potem siedzę po 4 dni aby zrobić z tego czegoś gramofon. 
Kolega z forum ostatnie sprzedawał jakiegoś duala za bezcen. Tu masz pewność, że będzie sprawny a to znaczy, że winda i automatyka będzie działała, ze pasek nie będzie z uszczelki do słoika, ze nie będzie przypadkowej wkładki i ciężarka z innego modelu, że luz na łożyskach ramienia nie będzie jak w pedałach starego ruskiego roweru, że smary nie będą konsystencji smoły, że w środku nie zaskoczysz wypoczywającej rodziny prusaków lub nie odkryjesz plantacji pieczarek, że nóżki nie będą od maszyny łucznik itp( wszystkie przykłady z życia!) Z gramofonem jak z samochodem-to nie jest wzmacniacz czy tuner-tam jest mechanika precyzyjna, w cholerę rzeczy do ustawiania i regulacji, smary ,które są różne do różnych części i najczęściej mają 30 lat i można je kroić nożem. To że coś zakręci talerzem nie znaczy,że jest już gramofonem. Moja mama miała taką tacę na tort, która na silniczek kreciła talerzem. Ja bym tam jednak płyty nie położył....

Kolega z forum ostatnie sprzedawał jakiegoś duala za bezcen. Tu masz pewność, że będzie sprawny a to znaczy, że winda i automatyka będzie działała, ze pasek nie będzie z uszczelki do słoika, ze nie będzie przypadkowej wkładki i ciężarka z innego modelu, że luz na łożyskach ramienia nie będzie jak w pedałach starego ruskiego roweru, że smary nie będą konsystencji smoły, że w środku nie zaskoczysz wypoczywającej rodziny prusaków lub nie odkryjesz plantacji pieczarek, że nóżki nie będą od maszyny łucznik itp( wszystkie przykłady z życia!) Z gramofonem jak z samochodem-to nie jest wzmacniacz czy tuner-tam jest mechanika precyzyjna, w cholerę rzeczy do ustawiania i regulacji, smary ,które są różne do różnych części i najczęściej mają 30 lat i można je kroić nożem. To że coś zakręci talerzem nie znaczy,że jest już gramofonem. Moja mama miała taką tacę na tort, która na silniczek kreciła talerzem. Ja bym tam jednak płyty nie położył....
Ostatnio zmieniony 26 lip 2015, 11:29 przez esdarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Esdarek, zdaję sobie sprawę, że to loteria. Tym bardziej że gramofony to bardzo czułe urządzenia. Zawsze się tego obawiałem i miedzy innymi dlatego zrezygnowałem z ich posiadania. Próbowałem wyperswadować znajomej ten zakup, ale sam wiesz jak się baba uprze, to trudno o rozsądek.
- esdarek
Gramofon do 300 zł
Po co jej ten zakup wyperswadować? Jak widzisz działy forum "kupię gramofon za xxx zł" mają się dobrze i jest masa zadowolonych użytkowników, którzy korzystając z zawartych tu rad dokonali dobrego zakupu. Ja jako osoba, która zajmuje się na serwisowaniem gramofonów nie tylko hobbystycznie, dla siebie, staram się zawsze tutaj zwracać uwagę na stan sprzętu, a nie tylko jego możliwie wysoki model jak na założoną cenę. Zapominają czasem o tym inni koledzy z forum gdyż dla nich wymiana smaru w windzie, kompensacja luzu ramienia, wymiana okablowania czy przesmarowanie mechanizmu nie są niczym trudnym. Trzeba jednak pamiętać o tm,że nie każdy użytkownik gramofonu jest jednocześnie fanem mechaniki precyzyjnej,fizyki, i elektroniki. Wiem z jakimi problemami zgłaszają się do mnie użytkownicy gramofonów i uwierzcie mi,że ustawienie nacisku lub też nauczenie się tej prostej dla nas czynności dla wielu stanowi duży problem.
-
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Znajoma chyba końca nie zdaje sobie sprawę w co się angażuje i jakie koszty wiążą się z posiadaniem gramofonu. Jej poziom wiedzy o gramofonach zatrzymał się na przełomie lat 80-90 tych. Zobaczyła obecnie jakiś wynalazek w MediaMarkt za kilka stówek i zapragnęła ponownie słuchać czarnych krążków. Chciałbym jej pomóc w świadomym wyborze, żeby nie była to loteria.
- esdarek
Gramofon do 300 zł
Nie no nie wrabiajmy jej w plastik z MM. Kobieta idzie w dobrym kierunku a wiedza z lat 80 jak najbardziej się przyda. Koszty? Zdiagnozuj jakim sprzętem grającym pani dysponuje. Jeśli ma jakąś wieże to czy jest w niej wejście oznaczone jako PHONO. Jeśli nie ma powiedz jej, że musi wygospodarować minimum 200zł dodatkowo. Jeśli uda jej/Wam się kupić gramofon działający, nie od handlarza starzyzną a od kogoś kto jest fanem gramofonów i np. zmienia model, lub wyprzedaje część kolekcji to innych kosztów mieć nie będzie!. Przemyśl czy dla niej nie będzie dobrym rozwiązaniem gramofon typu PLUG&PLAY? Myślę tu o kilku modelach technicsa lub duala ,które nie posiadają regulacji nacisku,antyskatingu itp. a mimo to cechują się dobrymi parametrami i poprawnym dźwiękiem. Nie chcę obrażać Twojej znajomej ,ale z tymi regulacjami nie tylko panie mają często kłopoty.
-
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Na zakup chińskiego badziewia z marketu na pewno jej nie pozwolę.
Ma wzmacniacz SONY TA-F220 TWIN z wejściem PHONO i jakieś tam kolumny. Z tymi regulacjami to i ja będę miał problemy, nie miałem wcześniej z tym do czynienia. Chyba, że mnie ktoś naprowadzi.
Ma wzmacniacz SONY TA-F220 TWIN z wejściem PHONO i jakieś tam kolumny. Z tymi regulacjami to i ja będę miał problemy, nie miałem wcześniej z tym do czynienia. Chyba, że mnie ktoś naprowadzi.
- esdarek
Gramofon do 300 zł
No to sam gramofon jej wystarczy. Damy radę, poprowadzimy:)