[Gramofon] DiY by Kangie
- kangie
[Gramofon] DiY by Kangie
Witam Was serdecznie,
Chciałbym pochwalić się moim nowym gramofonem DiY. Na początku chciałbym zaznaczyć, że koncepcja tej maszyny jest pomysłem mojego przyjaciela – analogowca z długim stażem w audio, który ma kilka takich patentów na koncie i pomógł mi przebrnąć przez ten temat. Podchwyciłem ten pomysł i stwierdziłem, że pociągnę go, zrobię projekt, rysunki wykonawcze, wykonam niezbędne części, zamówię części handlowe, wykonam prototyp, skalibruję, wyhaczę ewentualne błędy i niedociągnięcia itp. I udało się.
Próby miały miejsce dwa tygodnie temu. Nie chcę się teraz rozpisywać jak grało i możliwe, że napiszę coś więcej przy okazji testowania kolejnej wkładki gramofonowej. Następnie został nałożony fornir na plintę i wczoraj ponowny montaż całości. Powiem tak: Denon 103SA gra na tym ramieniu i w tym napędzie klasowo i jest bardzo mocną alternatywą dla dobrych wkładek o ostrych szlifach. To dwie różne brzmieniowe bajki, które doskonale sprawdzają się przy różnych realizacjach płyt.
Jako że mój główny gramofon Micro Seiki DD-40 ma dwa ramiona 9 cali oraz 9 i 5/16 cala, jedno o masie efektywnej
7g, drugie o m.e. 16,5g to w nowym napędzie przydałoby się jakieś dłuższe i cięższe ramię - cięższe w rozumieniu większej masy efektywnej. Wybór padł na Audio-Technikę ATP-16T z myślą o zastosowaniu legendarnej
wkładki Denon DL 103, czyli małopodatnej wkładki MC LO z igłą o szlifie sferycznym. Polowanie na to ramię trwało jakoś 1,5 roku. W końcu z pewnymi przygodami udało się kupić w stanie mint. Od tamtej pory projektowanie nabrało tempa,
powstała dokumentacja oraz prototyp plinty.
Docelowo będę chciał zastosować wkładkę Denon 103R lub limitowaną 103SA. Wszystko zależeć będzie od funduszy i dostępności tej ostatniej.
W dalszym planie mam projekt i zlecenie wykonania pokrywy oraz modyfikację układu sterowania napędu gramofonu.
Pozdrawiam,
Kangie
Chciałbym pochwalić się moim nowym gramofonem DiY. Na początku chciałbym zaznaczyć, że koncepcja tej maszyny jest pomysłem mojego przyjaciela – analogowca z długim stażem w audio, który ma kilka takich patentów na koncie i pomógł mi przebrnąć przez ten temat. Podchwyciłem ten pomysł i stwierdziłem, że pociągnę go, zrobię projekt, rysunki wykonawcze, wykonam niezbędne części, zamówię części handlowe, wykonam prototyp, skalibruję, wyhaczę ewentualne błędy i niedociągnięcia itp. I udało się.
Próby miały miejsce dwa tygodnie temu. Nie chcę się teraz rozpisywać jak grało i możliwe, że napiszę coś więcej przy okazji testowania kolejnej wkładki gramofonowej. Następnie został nałożony fornir na plintę i wczoraj ponowny montaż całości. Powiem tak: Denon 103SA gra na tym ramieniu i w tym napędzie klasowo i jest bardzo mocną alternatywą dla dobrych wkładek o ostrych szlifach. To dwie różne brzmieniowe bajki, które doskonale sprawdzają się przy różnych realizacjach płyt.
Jako że mój główny gramofon Micro Seiki DD-40 ma dwa ramiona 9 cali oraz 9 i 5/16 cala, jedno o masie efektywnej
7g, drugie o m.e. 16,5g to w nowym napędzie przydałoby się jakieś dłuższe i cięższe ramię - cięższe w rozumieniu większej masy efektywnej. Wybór padł na Audio-Technikę ATP-16T z myślą o zastosowaniu legendarnej
wkładki Denon DL 103, czyli małopodatnej wkładki MC LO z igłą o szlifie sferycznym. Polowanie na to ramię trwało jakoś 1,5 roku. W końcu z pewnymi przygodami udało się kupić w stanie mint. Od tamtej pory projektowanie nabrało tempa,
powstała dokumentacja oraz prototyp plinty.
Docelowo będę chciał zastosować wkładkę Denon 103R lub limitowaną 103SA. Wszystko zależeć będzie od funduszy i dostępności tej ostatniej.
W dalszym planie mam projekt i zlecenie wykonania pokrywy oraz modyfikację układu sterowania napędu gramofonu.
Pozdrawiam,
Kangie
Ostatnio zmieniony 23 lip 2015, 08:55 przez kangie, łącznie zmieniany 1 raz.
"Life is too short for boring HiFi..."
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Gramofon DiY by Kangie
Prostota sama w sobie jest pięknem
Kangie napisz coś na temat napędu
. Nic nie rozpoznaję
. Jak sprawdza się podparcie trzypunktowe? Z czego zrobiłeś stopy? ............ później kolejne pytania 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- kangie
Gramofon DiY by Kangie
Stopy to sprawdzona Audio-Technica AT 605. Docelowo gramofon bedzie podparty w 4 punktach. Niestety czwarta stopa ulegla awarii i wymaga naprawy.
Co do kwestii napedu, to postanowilem zachowac ja w tajemnicy. Mam nadzieje, ze nie zostane za to zlinczowany
Napisze tylko ze wg mnie ten konkretny naped zaprojektowal i opracowal technologie wykonania geniusz (sztab kumatych ludzi). Dzisiaj takich napedow nie robi sie. I slusznie. Koszt opracowania technologii i produkcji robi swoje, a dzisiaj panowie w garniturach licza kazdy grosz. Takie czasy...
Co do kwestii napedu, to postanowilem zachowac ja w tajemnicy. Mam nadzieje, ze nie zostane za to zlinczowany

- Pawelec
Re: Gramofon DiY by Kangie
Chyba jednak takkangie pisze: Co do kwestii napedu, to postanowilem zachowac ja w tajemnicy. Mam nadzieje, ze nie zostane za to zlinczowany

Dobra, - wygląda na DD. Zastanawiam się jaki talerz wykorzystałeś i co robi dystans między plintą, a nim. Wygląda jak by był wykonany z akrylu. Jakie zadanie spełnia? (czy tylko wyrównuje VTA z AT? Czy wyważa i stabilizuje talerz? Wygląda jak by był przykręcony do plinty

Nic się nie martw i tak nikt tego nie czyta, dla większości to nudny temat, więc zostanie tajemnicą

- kangie
Tak, DD.Pawelec pisze:kangie pisze: Dobra, - wygląda na DD. Zastanawiam się jaki talerz wykorzystałeś i co robi dystans między plintą, a nim. Wygląda jak by był wykonany z akrylu. Jakie zadanie spełnia? (czy tylko wyrównuje VTA z AT? Czy wyważa i stabilizuje talerz? Wygląda jak by był przykręcony do plinty.
Nic się nie martw i tak nikt tego nie czyta, dla większości to nudny temat, więc zostanie tajemnicą
Ten pierscien akrylowy sluzy do:
1) Ukladu wytworzenia poduszki powietrznej unoszacej talerz w powietrzu, odciazajac lozysko.
2) Ukladu wytworzenia podcisnienia pomiedzy plyta i talerzem, prostujac krzywe plyciska - system rodem ze starych wysokich modeli Micro Seiki albo wspolczesnych zaprojektowanych przez bylego konstruktora Micro Seiki - Air Force One / Two.
3) Innego celu.
Co obstawiasz?

Skoro nikt tego nie czyta, to moze lepiej przejsc na PW?

-
Ja czytam. Gramofon wygląda zacnie. Ciekawi mnie czy to konstrukcja jednostkowa, czy adaptacja istniejącego napędu DD.
- kangie
Gramofon DiY by Kangie
Panowie, dziekuje za mile slowa.
Zbyszku, to istniejacy naped DD z epoki. Samodzielnie takiego napedu bym nie opracowal. Mozliwe ze krecilby sie zgodnie z ruchem wskazowek zegara, i to juz bylby sukces. Na pewno nie byloby mowy o ciszy, braku wibracji i takiej plynnosci obrotow talerza. Dlatego wybralem naped opracowany przez specjalistow.
Podobnie rzecz ma sie z ramieniem. Korci mnie by zaprojektowac swoje ramie. Projekt 3D pewnie by powstal, bo papier czy Catia wszystko przyjmie. Problem bylby z wykonaniem tego. Tutaj jestem pod wielkim wrazeniem ramienia wykonanego przez Pawelca. Czapki z glow, bo to juz nie jest bulka z maslem.
Zbyszku, to istniejacy naped DD z epoki. Samodzielnie takiego napedu bym nie opracowal. Mozliwe ze krecilby sie zgodnie z ruchem wskazowek zegara, i to juz bylby sukces. Na pewno nie byloby mowy o ciszy, braku wibracji i takiej plynnosci obrotow talerza. Dlatego wybralem naped opracowany przez specjalistow.
Podobnie rzecz ma sie z ramieniem. Korci mnie by zaprojektowac swoje ramie. Projekt 3D pewnie by powstal, bo papier czy Catia wszystko przyjmie. Problem bylby z wykonaniem tego. Tutaj jestem pod wielkim wrazeniem ramienia wykonanego przez Pawelca. Czapki z glow, bo to juz nie jest bulka z maslem.
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Gramofon DiY by Kangie
Ładny
tylko jedno ramię !!! przy DD można wpakować i 4 szt
z drugiej strony prawie każde 12" jest wisienką na torcie
miłego słuchania i zacięcia do dalszej syzyfowej pracy
tylko jedno ramię !!! przy DD można wpakować i 4 szt

z drugiej strony prawie każde 12" jest wisienką na torcie

miłego słuchania i zacięcia do dalszej syzyfowej pracy

- Pawelec
Gramofon DiY by Kangie
Jeżeli to konstrukcja Air Force One to czapka z głowy
. Bardzo mi się podoba Twoje podejście do poszukiwań i własnych realizacji w pogoni za doskonałością
.
Co do mojego ramienia to radzi sobie świetnie lecz cały czas nad nim pracuje. Jest problem faktycznie z wykonaniem niektórych bardzo precyzyjnych elementów. Na bazie tych doświadczeń, teraz bym troszkę zmienił konstrukcję łożyskowania ale to inny temat. Jak pozwolisz to jesienią (teraz brak czasu) skorzystam z Twoich doświadczeń bo będę pracował nad nowym pomysłem napędu (oczywiście adoptowany) i jego obudowy.

Co do mojego ramienia to radzi sobie świetnie lecz cały czas nad nim pracuje. Jest problem faktycznie z wykonaniem niektórych bardzo precyzyjnych elementów. Na bazie tych doświadczeń, teraz bym troszkę zmienił konstrukcję łożyskowania ale to inny temat. Jak pozwolisz to jesienią (teraz brak czasu) skorzystam z Twoich doświadczeń bo będę pracował nad nowym pomysłem napędu (oczywiście adoptowany) i jego obudowy.
- qqrydza
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon DiY by Kangie
Serio interesuje Ciebie wygląd wyjść sygnałowych? O ile w ogóle występują w tym wypadku 
Przewodu zasilania też nie widać

Przewodu zasilania też nie widać

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kangie
Ramiona z epoki firmy Audio-Technica mialy standardowe gniazda w dolnej czesci rurki pivotu ramienia. Przewody sygnalowe z jednej strony mialy 2xRCA i przewod masowy, a z drugiej strony wtyczke pasujaca do gniazda w rurce ramienia. Tak samo mam w AT-1007. Puszke z gniazdami RCA uwazam za zbyteczna. W przyszlosci planuje zakup podobnego przewodu wyzszej jakosci opartego na srebrze.
Przewodu zasilajacego na zdjeciu rzeczywiscie nie widac. Silnik zasilam bezposrednio zasilaczem zewnetrznym wtyczkowym pradu zmiennego firmy Tatarek.
Przewodu zasilajacego na zdjeciu rzeczywiscie nie widac. Silnik zasilam bezposrednio zasilaczem zewnetrznym wtyczkowym pradu zmiennego firmy Tatarek.
- kangie
Korzystam w chwili. Chata wolna. Można delektować się w pełni muzyką 
Pozdrawiam melomanów zakręconych na punkcie gramofoniarstwa i nie tylko.

Pozdrawiam melomanów zakręconych na punkcie gramofoniarstwa i nie tylko.
- qqrydza
Wojtek pisze:Serio interesuje Ciebie wygląd wyjść sygnałowych? O ile w ogóle występują w tym wypadku![]()

Bez nich wygląda podejrzanie.
:]
@kangie popłynąłeś.

... napędu dalej nie chce pokazać.
Pozdrawiam.
- Ukaniu
- Kontakt:
Ale to widać co to jestqqrydza pisze: ... napędu dalej nie chce pokazać.

Znaczy mnie się wydaje, że ja wiem

Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.