Trzeszczący przełącznik źródła Pioneer A701R
-
Mam problem z przełącznikiem źródła sygnału w Pioneerze A701R. Co jakiś czas słyszę zakłócenia w prawej lub lewej kolumnie. Czasami któraś z nich po prostu przestaje grać. Na początku myślałem, że to poważna usterka, kiedy okazało się, że jestem w stanie doraźnie ją naprawić kręcąc potencjometrem wyboru źródła - z CD do Phono i Tape/Line - przy każdym przeskoczeniu przez aktualnie używane źródło (mam sygnał z komputera podpięty do Tape) pojawiały się trzaski i raz sygnał był a raz go nie było. Obecnie właśnie męczę się z tym w ten sposób - gdy jedna z kolumn zaczyna trzeszczeć lub milknie to kręcę w te i wewte potencjometrem źródła aż "zaskoczy".
Czy ktoś potrafi zdiagnozować czy za tym nie stoi jakąś grubsza usterka? Czy da się to naprawić samodzielnie?
Czy ktoś potrafi zdiagnozować czy za tym nie stoi jakąś grubsza usterka? Czy da się to naprawić samodzielnie?
- chudy_b
- Thorens 320
Re: Trzeszczący przełącznik źródła Pioneer A701R
Mam A 705 R i działo się dokładnie to samo. Podobno ten rodzaj przełącznika , po kilku latach używania " tak ma ". Zastosowanie w/w preparatów pomaga, ale niestety nie" na zawsze".
-
Przepraszam, nie jestem weteranem forum - nie za bardzo rozumiem co mam dokładnie zrobić.chudy_b pisze:Kontakt S + Kontakt U

- chudy_b
To są preparaty do czyszczenia styków przełączników. Najpierw psikasz Kontakt S w szwankujący przełącznik i odczekujesz kilka-kilkanaście minut. W tym czasie kręcisz przełącznikiem parę razy. Potem używasz Kontakt U który ma za zadanie spłukać produkty powstałe w trakcie działania Kontakt S i przerwać jego działanie.kÓbek pisze:Kontakt S + Kontakt U
-
Teraz wszystko jasne, dziękuję.chudy_b pisze:To są preparaty do czyszczenia styków przełączników. Najpierw psikasz Kontakt S w szwankujący przełącznik i odczekujesz kilka-kilkanaście minut. W tym czasie kręcisz przełącznikiem parę razy. Potem używasz Kontakt U który ma za zadanie spłukać produkty powstałe w trakcie działania Kontakt S i przerwać jego działanie.kÓbek pisze:Kontakt S + Kontakt U

-
- Gramofon: Pioneer PL 516X
dobry wieczór,
zapewne problem już rozwiązany patrząc na datę zapytania, jednak kiedyś może ktoś inny zajrzy z podobnym problemem,
otóż - samo użycie "kontaktów" tudzież innych preparatów nie rozwiązuje problemu, kuracja powinna być głębsza - wymontowanie, rozebranie i dokładne czyszczenie całości,sprawdzenie ewentualnych zimnych lutów. Jeden z moich wzmacniaczy to rzeczony A 701 - a schorzenie jest typowe dla wzmacniaczy Pioneera tego okresu, zwłaszcza dla sterowanych zdalnie.W wersjach bezpilotowych problem generalnie nie występuje, w wersjach "R" - niemal w każdym konieczna jest kuracja.
zapewne problem już rozwiązany patrząc na datę zapytania, jednak kiedyś może ktoś inny zajrzy z podobnym problemem,
otóż - samo użycie "kontaktów" tudzież innych preparatów nie rozwiązuje problemu, kuracja powinna być głębsza - wymontowanie, rozebranie i dokładne czyszczenie całości,sprawdzenie ewentualnych zimnych lutów. Jeden z moich wzmacniaczy to rzeczony A 701 - a schorzenie jest typowe dla wzmacniaczy Pioneera tego okresu, zwłaszcza dla sterowanych zdalnie.W wersjach bezpilotowych problem generalnie nie występuje, w wersjach "R" - niemal w każdym konieczna jest kuracja.
-
Wiem, ze temat stary ale chciałem dołączyć sie do pytania. Czym wyczyścić taki potencjometr po rozebraniu go na części?
- FatCat
- Gramofon: Dual CS-5000
Ostatnio przeczytałem spory elaborat spod klawiszy doświadczonego w elektronice człowieka - podobno Kontakt to jakaś masakra: pomaga doraźnie, wchodzi w reakcję ze WSZYSTKIM, łącznie z plastikiem i gumą oraz rozpuszcza warstwę przewodzącą w potencjometrach i niszczy obwody na płytkach drukowanych. Nie znam się, nie potwierdzam, nie zaprzeczam - ja na wszelki wypadek zrezygnowałem z Kontaktu, chociaż mój selektor wejść w Sansui też się prosi o pomoc.

Dual CS-5000 \ Ortofon OMB20
Sansui AU-919 \ Dual CV441 RC \ Sony CD-X333ES
Blaupunkt LAB 405 \ Arcus TS-100

jazz, stary soul, stary funk, Brazylia, Afryka, Kuba, IDM, stary hip-hop
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
A który konkretnie Kontakt masz na myśli? Bo ich jest kilka i każdy służy do czego innego...
Jeśli chcesz bezpiecznie pozbyć się trzeszczenia w przełącznikach/potencjometrze to po prostu kup kontakt PR i popsikaj przełącznik - najepiej od środka tak żeby płyn dostał się do wewnątrz, poprzełączaj pare razy i będzie OK. Po psikaniu wystarczy, żę przetrzesz wszystko papierem czy ściereczką z zewnątrz i będzie OK.
Jeśli chcesz bezpiecznie pozbyć się trzeszczenia w przełącznikach/potencjometrze to po prostu kup kontakt PR i popsikaj przełącznik - najepiej od środka tak żeby płyn dostał się do wewnątrz, poprzełączaj pare razy i będzie OK. Po psikaniu wystarczy, żę przetrzesz wszystko papierem czy ściereczką z zewnątrz i będzie OK.