LP Smolik, Smolik 2. jakosc wydania.
-
- Gramofon: Dual CS 455
Moi drodzy czy ma ktoś osobiste doświadczenia z tymi płytami??
http://www.empik.com/smolik-smolik,p1105559561,muzyka-p
http://www.empik.com/smolik-2-smolik,p1 ... 6,muzyka-p
w komentarzach empiku opinie są niezbyt pochlebne niestety, liczne kopertówki słaba jakość samych okładek nawet rysy, na nowych płytach to nie może mieć miejsca. Jak ktoś miał do czynienia z płytami to proszę o info bo komentarze też różni ludzie na zlecenie piszą.
http://www.empik.com/smolik-smolik,p1105559561,muzyka-p
http://www.empik.com/smolik-2-smolik,p1 ... 6,muzyka-p
w komentarzach empiku opinie są niezbyt pochlebne niestety, liczne kopertówki słaba jakość samych okładek nawet rysy, na nowych płytach to nie może mieć miejsca. Jak ktoś miał do czynienia z płytami to proszę o info bo komentarze też różni ludzie na zlecenie piszą.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie nie bez powodu.MarcinL pisze:w komentarzach empiku opinie są niezbyt pochlebne niestety
Dlaczego?MarcinL pisze:na nowych płytach to nie może mieć miejsca
Negatywne? O płytach? Na zlecenie?MarcinL pisze:bo komentarze też różni ludzie na zlecenie piszą.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek pisze:Pewnie nie bez powodu.
Wiesz co Wojtku, pewnie nie ale dwie lub trzy opinie to trochę mało.
a chciałbyś nową płytę z kopertówkami czy nawet rysami. Ja nie. Jak chcę mieć płytę z historią to kupuję używaną.Wojtek pisze:Dlaczego?
Obniżenie sprzedaży Empikowi np. . Konkurencja walczy o rynek. Zła opinia o wydawnictwie - nie kupujesz. Wiadomo, że nie ma osobnej tłoczni dla Empiku ale niesmak jest.Wojtek pisze:Negatywne? O płytach? Na zlecenie?
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Re: LP Smolik, Smolik 2. jakosc wydania.
Też się zastanawiam nad tymi płytami. Jest aktualnie promocja '3 za 2" więc myślę, że można by zaryzykować. Może warto otworzyć na miejscu i ewentualnie od razu reklamować? Jest to praktykowane?
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To poczekaj aż będzie 10MarcinL pisze:Wiesz co Wojtku, pewnie nie ale dwie lub trzy opinie to trochę mało.

W praktyce jest tak, że problematyczny towar bardziej skłania do wystawienia jakiejkolwiek opinii niż reakcja pozytywna.
A co ma chęć do rzeczywistości? Nadal nie wiem na jakiej podstawie uważasz, że nowe płyty nie powinny mieć rys, choćby kopertówek.MarcinL pisze:a chciałbyś nową płytę z kopertówkami czy nawet rysami. Ja nie.
Szczególnie jeśli mówimy o płytach z papierową kopertą

Akurat przez płyty Smolika? Niezła intryga. Fajnie to próbujesz rozbujaćMarcinL pisze:Obniżenie sprzedaży Empikowi np. . Konkurencja walczy o rynek.

Ale to nie Empik jest wydawcąMarcinL pisze:Zła opinia o wydawnictwie - nie kupujesz.

olsza84:
Czemu na miejscu? Możesz reklamować płytę nawet po odbiorze.
Najbezpieczniej zamawiać online (choćby z odbiorem osobistym), bo wtedy jesteśmy chronieni dwutygodniowym okresem zwrotowym.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olsza84
No ok Wojtek, wiadomo najlepiej online. Ale sytuacja u mnie wygląda tak, że płyta była prezentem (właśnie kupiona w Empik). Otworzyłem opakowanie gdzieś po ok. tygodniu bo nie miałem jeszcze gramofonu, wyjąłem płytę i od razu rzuciły mi się w oczy małe kopertówki. Aż mnie szlag trafił
Teoretycznie jakbym otworzył na miejscu przy kasie, to bym wytrącił sprzedawcy argument, że płyta ma ryski po moim użytkowaniu. Czyli teraz, powiedzmy już po 2 tygodniach też mogę zwrócić? Empik nie robi z tym kłopotów? Co z argumentem, że kopertówki to efekt mojego użytkowania? Przepraszam za proste pytania ale nie mam doświadczenia w tym temacie. Oczywiście paragon mam.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Koperta foliowa czy papierowa?olsza84 pisze:wyjąłem płytę i od razu rzuciły mi się w oczy małe kopertówki.

Już chyba nieolsza84 pisze:Czyli teraz, powiedzmy już po 2 tygodniach też mogę zwrócić?

Kopertówki to efekt nie tylko ręcznego wyciągania płyty z papierowej koperty, ale również naturalnego ocierania się powierzchni płyty o kopertę, wewnątrz okładki.olsza84 pisze:Co z argumentem, że kopertówki to efekt mojego użytkowania?
I braku wyobraźni. Podobnie jak kolega MarcinL.olsza84 pisze:Przepraszam za proste pytania ale nie mam doświadczenia w tym temacie.
Nie zrozumcie mnie źle koledzy, ale chyba zbyt wiele oczekujecie od płyt pakowanych w papierowe koperty

Zresztą, kopertówki to tak naprawdę pikuś. Jestem w miarę pewien, że wasze "problemowe" płyty grają całkiem dobrze.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
na brak wyobraźni nie narzekam. Jeżeli kupuję nową płytę to mam prawo oczekiwać odpowiedniej jakości. Kupiłem kilka nowych płyt i takich problemów nie miałem.Wojtek pisze:I braku wyobraźni. Podobnie jak kolega MarcinL.
Tak w ogóle to po diabła te dywagacje pytanie było proste i prostych odpowiedzi oczekiwałem a nie wykładu na temat kopertówek itd. Szanuję Wojtek Twoją wiedzę i pracę na forum ale w moim odczuciu poszedłeś za daleko z dywagacjami.
-
Kiedyś reklamowałem Black Sabbath w Saturnie. Panowie rozpakowali trzy komplety, z trzech złożyli mi jeden dobry komplet (bo to dwupłytowe wydawnictwo). Pozostałe powędrowały na półkę. Jestem pewien, że tak samo będzie wyglądała reklamacja w Empiku. W końcu trafi się klient, który nie będzie się czepiał:)
Co do zakupu w sklepie internetowym, to promocja dwa plus jeden była tylko w stacjonarnych.
Co do zakupu w sklepie internetowym, to promocja dwa plus jeden była tylko w stacjonarnych.
- olsza84
Wiadomo, papierowaWojtek pisze:Koperta foliowa czy papierowa?

Jasna sprawa.Wojtek pisze:Kopertówki to efekt nie tylko ręcznego wyciągania płyty z papierowej koperty, ale również naturalnego ocierania się powierzchni płyty o kopertę, wewnątrz okładki.
Szczerze, co ma do tego wyobraźnia? Jeżeli otrzymuję pierwszą płytę winylową w życiu, po raz pierwszy ją rozfoliowuję i wyciągam, to oczekuję najwyższej jakości. To chyba naturalne? Szczególnie jak się płaci za nią niemałe pieniądze. Nie wiem przecież jaka jest koperta w środku, nie mam odniesienia do innych płyt, bo to moja pierwsza. Nie oczekuję, że karton nie będzie rysował płyty, ale mogę oczekiwać choćby koperty z wkładką foliową? Przecież to nie jest tak duży koszt przy ogólnej cenie płyty. Przy płytach CD jakoś rozwiązano tę kwestię. Doświadczenie zweryfikuje moje oczekiwania a nie wyobraźnia lub jej brak.Wojtek pisze:I braku wyobraźni. Podobnie jak kolega MarcinL.
Nie zrozumcie mnie źle koledzy, ale chyba zbyt wiele oczekujecie od płyt pakowanych w papierowe koperty
Zresztą, kopertówki to tak naprawdę pikuś. Jestem w miarę pewien, że wasze "problemowe" płyty grają całkiem dobrze.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
MarcinL:
Masz rację, poprowadziłem temat w innym kierunku. Czekamy w między czasie aż znajdzie się jakiś fan Smolika na winylu
adik75:
Tak to właśnie wygląda
Poniekąd jest to tez powiązane z tym jak się pracuje w dużych salonach muzycznych.
Płyty winylowe to akurat na tyle niewdzięczny z perspektywy sklepu towar, że przez niską świadomość ludzi świeżych w temacie często można mieć do czynienia z przypadkiem gdzie płyta jest zwracana "bo przeskakuje". A dlaczego przeskakuje? Możliwe że wcale nie dlatego, że jest to wada płyty tylko wada lichego sprzętu kupującego. Oczywiście jednak sprzedawca nie może użyć takiego argumentu, więc stara się dogodzić.
A potem czytamy recenzje, że płyta kiepsko wytłoczona, bo przeskakuje na Chińczyku za 300 złotych
Ta historia oczywiście nie jest bezpośrednio powiązana z poglądami Marcina i olszy
To jest coś takiego jak oczekiwanie że nowe auto z salonu w ogóle nie toczyło się na własnych kołach (i ma rzeczywisty przebieg 0.0km) do momentu odbioru auta przez pierwszego właściciela
Ja tylko staram się wam wyłożyć, dość przystępnie, że macie trochę zbyt wygórowane oczekiwania wobec sklepu czy wydawcy
Krótko mówiąc, witamy w świecie płyt winylowych.

Żartuję oczywiście. Pomijam opakowania w stylu "mini LP".
A tak na serio, Panowie, kopertówki to nie jest nic strasznego. Jeśli dana płyta gra źle to raczej nie jest wina powierzchniowych rysek
Taka puenta na koniec.
Masz rację, poprowadziłem temat w innym kierunku. Czekamy w między czasie aż znajdzie się jakiś fan Smolika na winylu

adik75:
Tak to właśnie wygląda

Płyty winylowe to akurat na tyle niewdzięczny z perspektywy sklepu towar, że przez niską świadomość ludzi świeżych w temacie często można mieć do czynienia z przypadkiem gdzie płyta jest zwracana "bo przeskakuje". A dlaczego przeskakuje? Możliwe że wcale nie dlatego, że jest to wada płyty tylko wada lichego sprzętu kupującego. Oczywiście jednak sprzedawca nie może użyć takiego argumentu, więc stara się dogodzić.
A potem czytamy recenzje, że płyta kiepsko wytłoczona, bo przeskakuje na Chińczyku za 300 złotych

Ta historia oczywiście nie jest bezpośrednio powiązana z poglądami Marcina i olszy

To że z niewiadomych przyczyn oczekujesz (jak i MarcinL) brak kopertówek w sytuacji kiedy ów kopertówki powstają naturalnie, już od momentu zapakowania płyty w tłoczni.olsza84 pisze:Szczerze, co ma do tego wyobraźnia?
To jest coś takiego jak oczekiwanie że nowe auto z salonu w ogóle nie toczyło się na własnych kołach (i ma rzeczywisty przebieg 0.0km) do momentu odbioru auta przez pierwszego właściciela

Przez pryzmat braku doświadczenia z tematem masz prawo tak myśleć i tak oczekiwać, jak najbardziej. Mam tego świadomość.olsza84 pisze:Jeżeli otrzymuję pierwszą płytę winylową w życiu, po raz pierwszy ją rozfoliowuję i wyciągam, to oczekuję najwyższej jakości. To chyba naturalne? Szczególnie jak się płaci za nią niemałe pieniądze. Nie wiem przecież jaka jest koperta w środku, nie mam odniesienia do innych płyt, bo to moja pierwsza.
Ja tylko staram się wam wyłożyć, dość przystępnie, że macie trochę zbyt wygórowane oczekiwania wobec sklepu czy wydawcy

Krótko mówiąc, witamy w świecie płyt winylowych.
Fajnie by było. Zróbmy petycję czy coś w tym styluolsza84 pisze:Nie oczekuję, że karton nie będzie rysował płyty, ale mogę oczekiwać choćby koperty z wkładką foliową? Przecież to nie jest tak duży koszt przy ogólnej cenie płyty.

Proponujesz zamykanie winyli w plastikowe pudełka?olsza84 pisze:Przy płytach CD jakoś rozwiązano tę kwestię.

Zapewne tak.olsza84 pisze:Doświadczenie zweryfikuje moje oczekiwania a nie wyobraźnia lub jej brak.
A tak na serio, Panowie, kopertówki to nie jest nic strasznego. Jeśli dana płyta gra źle to raczej nie jest wina powierzchniowych rysek

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olsza84
Ok rozumiem Wojtek. Chyba muszę włączyć u siebie tryb mniej pedantyczny, skoro nie powoduje to nic strasznego
Tak czy siak, warto było poznać podejście do tematu bardziej doświadczonych użytkowników. Wszak płyta mimo to, oczywiście gra dobrze. Nic nie przeskakuje - w końcu gramofon nie chiński i odpowiednio ustawiony
Mam zamiar zakupić tego Smolika. Jak coś to dam znać.

Mam zamiar zakupić tego Smolika. Jak coś to dam znać.
- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
Fan Smolika na winylu zgłasza się. Mam oba LP, na "Smolik 2" jakaś kopertówka była, ale mnie ona nie przeszkadza. Obie płyty brzmią bardzo dobrze, ale zaznaczam, że nie jestem audiofilem.Wojtek pisze:Czekamy w między czasie aż znajdzie się jakiś fan Smolika na winylu
Przy okazji kopertówek: swego czasu trafił mi się egzemplarz U2 "The Unforgettable Fire" za śmieszną cenę (jak na nową płytę), ok. 40 złotych, więc od razu go kupiłem. Po dostawie okazało się, że jest na płycie masa kopertówek. Egzemplarz gra super, ale widocznie komuś wygląd nie podpasował i go zwrócił, a empik wystawił ponownie ze zniżką.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O! To już jest konkretny plusojcie_c pisze:Przy okazji kopertówek: swego czasu trafił mi się egzemplarz U2 "The Unforgettable Fire" za śmieszną cenę (jak na nową płytę), ok. 40 złotych, więc od razu go kupiłem. Po dostawie okazało się, że jest na płycie masa kopertówek. Egzemplarz gra super, ale widocznie komuś wygląd nie podpasował i go zwrócił, a empik wystawił ponownie ze zniżką.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olsza84
Smolik i Smolik 2 zakupiony. Potwierdzam, jest ok. Wydania ubogie, ale płyty w moim przypadku w dobrym stanie. Korzystałem z promocji "3za2", więc za 2 płyty Smolika zapłaciłem 60 zł. Za tą cenę myślę, że warto.