Posiadam gramofon Audio-Technica AT-LP120-USB.
Jakiś dłuższy czas temu (styczeń) wymieniłem wkładkę gramofonową z AT95E na AT120E/T.
Ogólnie jestem z niej zadowolony, gdyż dźwięk jest obłędny w porównaniu z AT95E, ale nie o to się tutaj rozchodzi...
Mam problem natury technicznej. Nie wiem, czy to w pełni normalny objaw, ale wkładka ta zdaje się "nie pasować" do tego gramofonu.
Przed wymianą nie było większych problemów z odtwarzaniem płyt - AT95E dobrze trzymała się w rowku (nacisk 2,5g).
AT120E/T natomiast na większości płyt przy pierwszych ścieżkach skacze jak opętana. (nacisk 1,4g)
Płyty na AT95E mogły być lekko zakrzywione (niewielkie uskoki) i wszystko grało dobrze. AT120E/T nie radzi sobie z takimi nośnikami.
Jakby nie patrzeć gdyby przejrzeć płyty, to większość z nich chyba musiałbym wywalić, a nie o to chodzi.

Jako że wkładka gramofonowa AT120E/T da się dość ustawiać pod kątem nacisku - stwierdzam, że dopiero przy krańcowej wartości (1,8g na skali) zaczyna dobrze odtwarzać płyty (przede wszystkim mniej tańczy ramię gramofonu.

Niżej umieszczam link do filmu z przykładowym nagraniem:
https://www.youtube.com/watch?v=KTwTTgVdZOc
Proszę o porady, wskazówki, cokolwiek...

Uprzedzam pytanie o kalibrację gramofonu - została wykonana poprawnie. AS w tym gramofonie nie jest wysokich lotów, więc też nie warto o niego pytać.