Prośba o pomoc przy wyborze przedwzmacniacza
- olo77
- Gramofon: GRUNDIG PS 8000
Witam serdecznie Wszystkich.
Z góry przepraszam za poruszanie tematu który widnieje już na wielu postach forum. Jestem dość nowym i niewiele doświadczonym użytkownikiem gramofonu, więc stąd moja prośba o wasze opinie. Składam sobie pieniążki i wiem że po zakupie przedwzmacniacza nie stać mnie będzie na późniejszą zmianę, gdybym kupił coś niewłaściwego.
Stoję przed dylematem takich przedwzmacniaczy:
1) Cambridge Audio Azur 651p cena: 819zł
2) Pro-Ject Phono Box S cena: 675zł
3) Pro-Ject Phono Box DS cena: 1090zł
Ze względu na ograniczony budżet więcej niż 1100zł raczej nie dałbym rady wydać na przedwzmacniacz. Gram obecnie na wbudowanym pre-amp w amplitunerze. Tragedii nie ma, oczywiście wszystko też zależy od płyty, jej wydania, stanu itd. Jednak czytałem że dzięki lepszemu przedwzmacniaczowi można wycisnąć ze swojego sprzętu. Czytałem że chwalony jest CA Azur 651p i mam na niego chrapkę, ale te dwa Pro-Jecty mają znów możliwości konfiguracji i dostosowania się do różnych typów wkładek. Jednakże co nie którzy nie mają o tej firmie i ich pre-ampach dobrego zdania. Czy te modele troszkę wyższe od tych najtańszych można wziąć pod uwagę? Troszkę mi się namieszało po przeczytaniu opinii, dlatego proszę Was o pomoc.
Bardzo proszę o porady i pomoc w wyborze.
Pozdrawiam.
Z góry przepraszam za poruszanie tematu który widnieje już na wielu postach forum. Jestem dość nowym i niewiele doświadczonym użytkownikiem gramofonu, więc stąd moja prośba o wasze opinie. Składam sobie pieniążki i wiem że po zakupie przedwzmacniacza nie stać mnie będzie na późniejszą zmianę, gdybym kupił coś niewłaściwego.
Stoję przed dylematem takich przedwzmacniaczy:
1) Cambridge Audio Azur 651p cena: 819zł
2) Pro-Ject Phono Box S cena: 675zł
3) Pro-Ject Phono Box DS cena: 1090zł
Ze względu na ograniczony budżet więcej niż 1100zł raczej nie dałbym rady wydać na przedwzmacniacz. Gram obecnie na wbudowanym pre-amp w amplitunerze. Tragedii nie ma, oczywiście wszystko też zależy od płyty, jej wydania, stanu itd. Jednak czytałem że dzięki lepszemu przedwzmacniaczowi można wycisnąć ze swojego sprzętu. Czytałem że chwalony jest CA Azur 651p i mam na niego chrapkę, ale te dwa Pro-Jecty mają znów możliwości konfiguracji i dostosowania się do różnych typów wkładek. Jednakże co nie którzy nie mają o tej firmie i ich pre-ampach dobrego zdania. Czy te modele troszkę wyższe od tych najtańszych można wziąć pod uwagę? Troszkę mi się namieszało po przeczytaniu opinii, dlatego proszę Was o pomoc.
Bardzo proszę o porady i pomoc w wyborze.
Pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaki gramofon, jaka wkładka, jaki amplituner?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Cholera Wojtek spalił wszystko.
a mogliśmy pobawić się w wróżenie z fusów
a mogliśmy pobawić się w wróżenie z fusów

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przepraszam 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olo77
Re: Prośba o pomoc przy wyborze przedwzmacniacza
Witam.
Przepraszam że nie napisałem o osprzęcie. Już się poprawiam. Posiadam gramofon Grundig PS-8000, czyli klon gramofonu DUAL CS-455. Wkładka to DUAL ULM-65, wraz z igłą ORTOFON/DUAL DN 165E. Jestem też kinomaniakiem, więc amplituner którego używam to ONKYO TX-SR805. Nie chce raczej zmieniać amplitunera na wzmacniacz stereo, wiem natomiast że przedwzmacniaczem gramofonowym mógłbym poprawić sobie brzmienie z winyla. Ten wbudowany w amplituner gra przeciętnie.
Pozdrawiam i czekam na propozycje.
Przepraszam że nie napisałem o osprzęcie. Już się poprawiam. Posiadam gramofon Grundig PS-8000, czyli klon gramofonu DUAL CS-455. Wkładka to DUAL ULM-65, wraz z igłą ORTOFON/DUAL DN 165E. Jestem też kinomaniakiem, więc amplituner którego używam to ONKYO TX-SR805. Nie chce raczej zmieniać amplitunera na wzmacniacz stereo, wiem natomiast że przedwzmacniaczem gramofonowym mógłbym poprawić sobie brzmienie z winyla. Ten wbudowany w amplituner gra przeciętnie.
Pozdrawiam i czekam na propozycje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup Pan Art DJ Pre (znów są dostępne od ręki na allegro i nie tylko), a resztę wydaj na nową wkładkę 
Nie widzę sensu w takich warunkach na wydawanie 1000 złotych na sam preamp gramofonowy, obojętnie co by to nie było (a na upartego to prędzej Kambodża niż Pro-ject).

Nie widzę sensu w takich warunkach na wydawanie 1000 złotych na sam preamp gramofonowy, obojętnie co by to nie było (a na upartego to prędzej Kambodża niż Pro-ject).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olo77
Dziękuje za radę. Poszukam, zorientuje się i pomyślę. Od początku też według opinii ludzi byłem za CA 651p. Ale i poczytam o ART DJ.
Pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas.
Pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas.
- KUTI
olo77 kup lepiej tak jak radzi Wojtek Art Dj Pre, przede wszystkim jest tani i bardzo dużo ludzi go chwali. Kupiłem trzy m-ce temu CA 651P ze względu na sekcję MC, ale kiedy udało mi się kupić wzmaki Sansui i Luxmana CA poszedł w odstawkę ( nie umywał się do tych wbudowanych i poza tym brak nastaw...) jak na cenę 800 zł w Pl to za dużo kasy, w UK kosztuje £119 wiec na te realia to dobry sprzęt.
Przemyśl ten wydatek, bo tutaj raczej nikt Tobie źle nie doradzi
Przemyśl ten wydatek, bo tutaj raczej nikt Tobie źle nie doradzi

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- olo77
Przemyślę to dobrze, biorąc też pod uwagę to że pieniążków nie za wiele w portfelu. Chciałbym jednak żeby to grało lepiej. Czy CA 651p grał Ci dobrze w czasie kiedy go użytkowałeś? Jakie odczucia na temat tego pre-amp miałeś przed zakupem wzmacniaczy? Myślałem też o Clear Audio ale tu najtańszy pre-amp to koszt 1300zł. Trochę za dużo jak dla mnie. Mało też opinii o tym modelu pre-ampa. Tak jak radzisz dobrze przemyślę ten zakup.
Pozdrawiam i dziękuje za rady.
Pozdrawiam i dziękuje za rady.
-
Wojtek nie masz naprawdę za co
długa droga przed naszym kolegą i proponuje zacząć studiować forum. Jest tu chyba wszystko czego potrzeba do szczęścia.

długa droga przed naszym kolegą i proponuje zacząć studiować forum. Jest tu chyba wszystko czego potrzeba do szczęścia.

- KUTI

A tak do tematu: każdy mój krok był krokiem do przodu, miałem dużo zmian w krótkim czasie i każda cieszyła mnie pozytywnie. Też jak Ty zaczynałem z ampli KD Onkyo, ale niski model TX-SR 313 z CA 651P. Jak na pierwszy sprzęt cieszyło moje ucho, ale to było złudne, bo nie miałem odniesienia. Za chwile kupiłem Onkyo integre A-9155 z CA było juz o wiele lepiej niż na ampli KD, a to juz był krok do przodu. Preamp w integrze brzmiał jak z kotła przy CA. Nie trwało długo i doszedł do mnie Sansui AU-D9 z Kanady i wtedy nadszedł czas odłączyć CA, bo różnica w brzmieniu była zauważalna drastycznie... To samo odnosi sie Luxmana L-510 gdzie mozna jeszcze dodatkowo ręcznie dopasować impedencje wkładki.
Tak też trzy elementy poszły na eBay, a CA sprzedałem za £90, wiec na jednym trochę straciłem, a na innym zaś zyskałem.Uwierz ze teraz wolałbym od razu zainwestować w dobrą integrę z wbudowanym Pre lub kupić cos taniego, ale co jest chwalone przem innych. Szkoda kasy na nowe Pre skoro nie wysypuje sie z kieszeni. Możesz tez dozbierać i kupić godny model Integry z wbudowanym Pre, bo różnica miedzy ampli KD, a nawet niskim modelem wzmaka jest... Wiec przemyśl wszystko i skalkuluj zanim podejmiesz decyzję. W moim przypadku jestem zadowolony ze swoich decyzji, ale nie pytaj ile przesiedziałem na tym forum czytając i nadal to robię

Pozdrawiam
Arek
-
- KUTI
Jednym z trzech
ale każdy mieszacz coś domieszał, a ja teraz się z tego cieszę, bo radość z klocków jest bezcenna

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Czytałem gdzieś, że preamp to 30% kosztu gramofonu, a kable ok. 10 % wartości urządzeń które łączą. Nie wiem czy to prawda ale zawsze jakiś punkt odniesienia.
-
olo77, Jak masz budżet na poziomie ok 1000zł, to bym się na Twoim miejscu zastanowił nad jakąś fajną integrą z wbudowanym pre. Za te pieniądze spokojnie kupisz wzmacniacz z sekcją phono, który zagra wyraźnie lepiej od ampli KD z zewnętrznym preampem.