Od razu chcę powiedzieć że nie jestem zbyt mocny w tym temacie. Troszkę czytałem na forach o wzmacniaczach o ich jakości, cenach itp.
Otóż dostałem w prezencie gramofon DUAL 1249 z wieloma płytami. Przypadek był taki że od dawna nosiłem się lub też marzyłem o słuchaniu muzyki w ten sposób. W piwnicy znalazłem stare głośniki Medion chyba nie wielkiej mocy oraz stary wzmacniacz Telefunken RA 100 o dość słusznej wadze około 7-8kg. Nie jestem melomanem ale też na moje ucho słoń nie nadepnął, całość nie grała najlepiej. Na pierwszy front poszła igła w gramofonie do wymiany na nową ORTOFON OM 10, a na drugi głośniki do wymiany na używane Magnat Vector 77, które miałem okazję też prawie w prezencie dostać. Całość dźwiękowo bardzo się poprawiła. Teraz zastanawiam się nad naprawdę konkretnym wzmacniaczem, ale nie z tych nowoczesnych surround, 9.1 itp, tylko konkretne porządne stereo. Jak by był jeszcze z tamtych czasów co DUAL byłoby jeszcze bardziej nastrojowo.. ale koniecznie być nie musi.
Cena? Hmm.. żeby tylko nie zabiła, ale jestem cierpliwy i jak coś dobrego trzeba kupić to dozbieram. Może na początek około 1500zł?
dzięki z góry za jakiekolwiek przejawy chęci pomocy..

P.S http://www.hifi-wiki.de/index.php/Magnat_Vector_77