Płyta mono - "sypanie piachem" w głośnych momentach
-
- Gramofon: Technics Sl-2000
Hej, właśnie wpadła w moje ręce płyta Franka Sinatry a raczej album kompilacyjny pt. "Frankie" z 1957 r. Label Philipsa oczywiście w mono. Jakość dźwięku jest naprawdę dobra mimo że odtwarzam tego winyla na wkładce stereo jvc z1s z igłą eliptyczną jednak pojawiają się pewne problemy. W głośniejejszych momentach płyta "sypie piachem" tzn. trochę trzeszczy. Moje pytanie brzmi czy powodem tej niedogodności może być igła stereo która jest cieńsza od igły mono? Lekkiego zajechania płyty wykluczyć nie mogę ale raczej w to wątpie bo chyba odbiłoby się na jakości dźwięku. Drugie pytanie to czy mogę bezpiecznie odtwarzać tą igłą płyty monofoniczne bez obawy o ich zniszczenie? Pytam bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że tylko sferyczne igły nadają się do tego celu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To wina ustawień, igły albo płyty.
Jeśli jesteś pewien ustawień to możesz je wykluczyć.
Jeśli jesteś pewien stanu igły (bo np. jest nowa) to również możesz ją wykluczyć.
Pozostaje stan płyty
Może mycie pomoże?

Jeśli masz w swoim wzmacniaczu funkcję mono to warto z niej skorzystać.
Jeśli jesteś pewien ustawień to możesz je wykluczyć.
Jeśli jesteś pewien stanu igły (bo np. jest nowa) to również możesz ją wykluczyć.
Pozostaje stan płyty

Nie sądzę.Sl-2000 pisze:Moje pytanie brzmi czy powodem tej niedogodności może być igła stereo która jest cieńsza od igły mono?
Właśnie odbija się, bo smaży/sypie piachem, prawda?Sl-2000 pisze:Lekkiego zajechania płyty wykluczyć nie mogę ale raczej w to wątpie bo chyba odbiłoby się na jakości dźwięku.

Tak. Mówimy przecież o płytach mikrorowkowych. To jest ważniejsze niż to czy mówimy o zapisie mono, stereo czy kwadro, w kontekście degradacji.Sl-2000 pisze:Drugie pytanie to czy mogę bezpiecznie odtwarzać tą igłą płyty monofoniczne bez obawy o ich zniszczenie?
Pitolenie, ale przy igle sferycznej efekt który słyszysz może się zmniejszyć.Sl-2000 pisze:Pytam bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że tylko sferyczne igły nadają się do tego celu.
Jeśli masz w swoim wzmacniaczu funkcję mono to warto z niej skorzystać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Waluch
z doświadczenia powiem,że włączenie opcji mono najczęściej 'pomaga' na 'zapiaszczenie' wysokich tonów, szczególnie gdy zniekształcenia występują w jednym kanaleJeśli masz w swoim wzmacniaczu funkcję mono to warto z niej skorzystać.
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Chciałbym mieć mono we wzmacniaczu 

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
-
Okey dzięki wielkie. Ustawienia jestem raczej pewny bo na innych płytach jest czysto od początku do końca. Tylko w niektórych na ostatnim utworze wysokie tony są ostrzejsze. Igła ma może 120-150 godzin. A co do płyty po drugim odsłuchu nastała znaczna poprawa więc chyba coś tam siedziało mimo, że ją umyłem no ale ręczne mycie to nie to samo co myjka.
Nie mam mono we wzmacniaczu niestety
Dzięki za pomoc.
Nie mam mono we wzmacniaczu niestety

Dzięki za pomoc.
-
A jednak mam tryb mono i znacznie się poprawiło z tą płytą. Dzięki Waluch.