SABA PSP-350 Słuchałem coraz wolnieeej aż stanęła

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marekbroda
Gramofon: SABA 350

Post autor: Marekbroda »

Jak w tytule dzisiaj słuchałem płyty i w pewnym momencie mój słuch absolutny:) wyczuł że coś nie gra.Sabcia jakby przeciągnęła ,ale pomyślałem że mi się coś wydawało.Za chwilę okazało się że zwolniła na tyle że poczłapałem do niej już wstępnie załamany.Widok taki:diody w wyświetlaczu mrugają na czerwono przy pozycji STANDBY.Zielona dioda od ustalenia prędkości nie świeci.Gramofon przez chwilę zwalniał aż pod koniec płyty staną definitywnie.Zdjąłem pokrywę iii nic nie widać.Może jakieś sugestie.Dodam że w okolicy nie mam serwisu z człowiekiem połapanym w gramofonach ,a mam obawy że jak oddam go do byle serwisu to mogą wstawić mi na przykład silnik od sokowirówki ,mówiąc że taki pasował:)Dzięki za pomoc,z góry.
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Marekbroda pisze:Zdjąłem pokrywę iii nic nie widać.
A czego oczekiwałeś?

Zdejmij lepiej talerz :)

Automatyka ramienia reaguje w ogóle?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Marekbroda

Re: SABA PSP-350 Słuchałem coraz wolnieeej aż stanęła

He he dobra złapałeś mnie.Pokrywę DOLNĄ zdjąłem i nie widać śladów płonących kondensatorów itd.O to mi chodziło.Automatyka działa bo po naciśnięciu przycisku start i przy mojej pomocy w kręceniu talerzem ,ramie reaguje normalnie. W/g mnie mechanika jest OK.Jak pokręcę talerzem to sam się obraca ale zdecydowanie za wolno ,co z resztą sygnalizuje wskaźnik.
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przypuszczam że bez miernika tego dobrze nie zdiagnozujesz.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Marekbroda

Miernik jest,ale pozostaje fundamentalne pytanie.Co mierzyć?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Trudna sprawa. Napęd DD. Ściągnij serwisówkę, pomierz napięcia pokazane na schemacie. Jednak słabo to widzę. Tam w zasadzie wszystko siedzi w dwóch układach scalonych.
Awatar użytkownika
Marekbroda

No to k-a zajebiście.Jednym słowem jestem w czarnej dupie.Tak myślałem patrząc jak mało jest elektroniki w bebechach.Super.Szukam fachowca jak coś.Pomocy!!
Awatar użytkownika
chudy_b

Trochę dziwne sa te objawy. Rozumiem, że silnik ciągnie, ale za słabo? Może zwyczajnie zatarła się oś talerza? Wspominasz coś o kontrolce pokazującej prawidłowe obroty. Pomagając palcem jesteś w stanie doprowadzić do sytuacji gdy ta kontrolka gaśnie/zapala się - znaczy pokazuje prawidłowe obroty choć przez chwilę?

EDIT: Na pewno warto zmierzyć napięcia zasilacza w punktach c i a, powinno być 25V i 40V - patrz na schemat płytki.
Awatar użytkownika
Marekbroda

Objawy są takie że jestem w stanie kręcąc talerzem(paluchem) spowodować zapalenie się kontrolki prawidłowych obrotów i cały cykl po naciśnięciu start pracuje czyli ramie się ustawia i po naciśnięciu stop wraca aż do wyłączeni .Nie ma tylko prawidłowej prędkości obrotowej talerza.Wręcz talerz się zatrzymuje.Jutro zrobię fotę to pokażesz mi gdzie te napięcia sprawdzić bo niestety schematy to dla mnie magia.Jeśli oczywiście będziesz chętny do eksperymentów z średnio zaawansowanym elektronikiem:)
Awatar użytkownika
chudy_b

Marekbroda pisze:jestem w stanie kręcąc talerzem(paluchem) spowodować zapalenie się kontrolki prawidłowych obrotów
To dobrze, bo to oznacza, że układ kontroli obrotów jest sprawny. Jego uszkodzenie prawdopodobnie byłoby nie do usunięcia.

Zastanów się jeszcze na przesmarowaniem talerza, a może i innych elementów automatyki.
Marekbroda pisze:Jeśli oczywiście będziesz chętny do eksperymentów
Zawsze jestem chętny do eksperymentów, ale czy cos nam z tego wyjdzie to zobaczymy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Coś zaradzimy ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Marekbroda

Wiem że to miejsce (winyl.net) to miejsce w którym można szukać pomocy.Bo jak nie Wy to kto?Myślę że przesmarowanie na pewno nie zaszkodzi.Tylko jak przesmarować coś co ma napęd bezpośredni??W sensie nie ma skrzyni biegów ,wałów napędowych i pasów napędowych.Gdzie są kalamitki czyli miejsca do podłączenia towotnicy? :D Jakoś nie bardzo wiem a popsuć nie chcę bardziej.Dodam że mam w domku coś takiego jak olej do takich urządzeń.
Awatar użytkownika
chudy_b

Jak zdejmiesz talerz, to w gramofonie zostanie Ci jego oś. Ta oś jest łożyskowana. Albo na pojedynczej kulce, albo w bardziej skomplikowany sposób. Trzeba się do tego łożyska dostać i kapnąć.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Marekbroda pisze:Dodam że mam w domku coś takiego jak olej do takich urządzeń.
Pewnie będzie nieodpowiedni.

Masz samochód? Kapnij trochę silnikowego ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Marekbroda

Wojtek właśnie mam na myśli fuuuul syntetyczny do maaaasakrycznie drogich skrzyń biegów,taki który przy temperaturze minus 50 stopni ma strukturę wody.Myślę że się nada ,a nawet jestem pewien.Jutro zakropię :D
ODPOWIEDZ