Problem z szumem na wejściu Phono
-
Stawiałbym na laptopa, zasilacze impulsowe lubią tak siać. Sprawdź, czy syczy również, kiedy laptop pracuje na baterii. Ja miałem podobny problem ze swoim starym interfejsem FireWire.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też bym tak obstawiał
Drogą eliminacji można szybko dojść. Jednakże telewizor to też "wdzięczny" kandydat 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
te od telewizora, to metr. od laptopa 3 metry. wystarczy podłączyć jeden z nich, od razu głośniki zaczynają syczeć. co do laptopa, to cinche wkładam w przejściówkę i później wejście słuchawkowe. nie wiem czy długość albo rodzaj sprzętu ma znaczenie, bo oba kable powoduję takie same zakłócenia. jeśli coś leci po masie wzmacniacza, to nie mam pojęcia jak to sprawdzić:(
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przenoszę temat bo to bardziej kwestia połączeniowa aniżeli problem z wzmacniaczem czy gramofonem.
Polecam zewnętrzne karty dźwiękowe na USB.
Wyjście słuchawkowe nie ma takich samych parametrów co wyjście liniowe, stąd traktuj taki "wypust" jako ostateczność, a nie dobry pomysł.tony_starks pisze:co do laptopa, to cinche wkładam w przejściówkę i później wejście słuchawkowe.
Polecam zewnętrzne karty dźwiękowe na USB.
A co to za kabelki tak w ogóle? Takie najcieńsze z hipermarketu?tony_starks pisze:bo oba kable powoduję takie same zakłócenia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Ja nie podejrzewałbym "łapania" śmieci prze kabel. Kable rózne, długości różne a zakłócenie takie samo.
Zasilacz impulsowy ( a takie występują w laptopach i współczesnych telewizorach) ma tę wadę, że wychodzące z niego napięcie nie jest galwanicznie odseparowane od sieci. Jeśli w domu pracuje jakieś urządzenie generujące takie zakłócenie (szum), to ono może przedostawać się przez zasilacz do wzmacniacza. Sam zasilacz impulsowy także może być źródłem zakłóceń, ale to byłby raczej pisk niż szum.
Zasilacz impulsowy ( a takie występują w laptopach i współczesnych telewizorach) ma tę wadę, że wychodzące z niego napięcie nie jest galwanicznie odseparowane od sieci. Jeśli w domu pracuje jakieś urządzenie generujące takie zakłócenie (szum), to ono może przedostawać się przez zasilacz do wzmacniacza. Sam zasilacz impulsowy także może być źródłem zakłóceń, ale to byłby raczej pisk niż szum.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy telewizor ma wyjście liniowe czy z tej strony sygnał również jest wyprowadzany przez wyjście słuchawkowe? 
Czy telewizor, zasilacz laptopa i wzmacniacz są wpięte do tej samej listwy sieciowej?

Czy telewizor, zasilacz laptopa i wzmacniacz są wpięte do tej samej listwy sieciowej?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
telewizor podłączony jest do wzmacniacza kablem cinch - cinch. i teraz tak: telewizor i wzmacniacz są w tej samej listwie, natomiast laptop nie. próbowałem w różnych konfiguracjach podłączać do różnych listw i głośniki wciąż syczą jak podłączę tv albo laptop. sam gramofon nie powoduje żadnych zakłóceń. jestem zdesperowany.
-
i tak, kable są zwykłe z saturna. jak wcześniej pisałem, że głośniki szumią tylko na phono, to jednak syczą też na innych kanałach.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pomóc może zmiana kabli na coś lepszego/grubszego (Prolink?) albo dopiero zmiana wzmacniacza coś da 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Raczej są pourywane ekrany we wtyczkach cinch. Obciąć i polutować nowe (te są chyba zalewane fabrycznie.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Re: Problem z szumem na wejściu Phono
Witajcie, mam problem.
Okazało się że po wypięciu kabli z wejścia Phono w moim wzmacniaczy i podkręceniu gałki głośności na maks słyszę szum. Szumu brak na innych kanałach. Szum nie jest jakiś olbrzymi, ale słyszalny (na maksymalnym podgłośnieniu).
Dręczy mnie więc pytanie- czy mam uszkodzony przedwzmacniacz w moim kenwoodzie, czy też to normalne?
Jako że w ubiegły weekend padł mi tuner, mocno rozważam wymianę kenwooda na amplituner pioneera, generalnie na przerzucenie się z obecnego zestawu na zestaw złożony z ampli Pioneer + CD pioneer.
Niemniej nim zacznę kupować, zastanawiam się co mogę poprawić lub ew zmienić w zestawie obecnym.
Okazało się że po wypięciu kabli z wejścia Phono w moim wzmacniaczy i podkręceniu gałki głośności na maks słyszę szum. Szumu brak na innych kanałach. Szum nie jest jakiś olbrzymi, ale słyszalny (na maksymalnym podgłośnieniu).
Dręczy mnie więc pytanie- czy mam uszkodzony przedwzmacniacz w moim kenwoodzie, czy też to normalne?
Jako że w ubiegły weekend padł mi tuner, mocno rozważam wymianę kenwooda na amplituner pioneera, generalnie na przerzucenie się z obecnego zestawu na zestaw złożony z ampli Pioneer + CD pioneer.
Niemniej nim zacznę kupować, zastanawiam się co mogę poprawić lub ew zmienić w zestawie obecnym.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
-
Normalne.pan_winyl pisze:Okazało się że po wypięciu kabli z wejścia Phono w moim wzmacniaczy i podkręceniu gałki głośności na maks słyszę szum. Szumu brak na innych kanałach. Szum nie jest jakiś olbrzymi, ale słyszalny (na maksymalnym podgłośnieniu).
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Czyli kupuję sam tuner
Dzięki zbyszek1982, 

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066