Pytanie na start bo nie pamiętam dokładnie: czy diora ws 442 nie powinna pracować z kolumnami 8 ohm? Nie pamiętam czy dopuszczali możliwość pracy z 4 ohm, a moc liczona jest 35 W przy 8 na kanał, nie mogę znaleźć info o tych 4 ohm.
Nie mniej;
Mission 8vet odpadają bo się sprzedały. Bardzo fajne kolumny jak na Twoje potrzeby.
Cat. Odpadają ze względu na to że kolumny tej firmy to w zasadzie przypadkowo dobrany zestaw głośników, często nie połączonych za pomocą zwrotnicy a po prostu spiętych po kablu, ze śladowa ilością wytłumienia, dramatyznym wykonaniem, papierową obudową. W sumie nawet trudno nazwać to zestawem głośnikowym. Wystrzegajta się!
Canton PC 40 jak zwykle zbastuję z oceną. Są ekspercie - a ja musze kupić jakieś kolumny cantona bo to nie wypada chyba nie znać.
JVC S 40 trwale wgnieciona kopułka, do naprawy tylko poprzez wymianę kopułki na nowe (klejenie) Pan sprzedaje te kolumny od dłuższego czasu. Nie są audiofilskie. Koło audiofilskich nie stały. 199 to za wysoka cena za uszkodzone kolumny.
Akai SR-1300 znów uszkodzone kolumny, Tym razem górne zawieszenie niskotonowego głośnika. Nawet pomimo uszkodzenia nigdy nie byłem przekonany do produktów firmy AKAI (poza magnetofonami i syntezatorami. Kolumny miałem okazję widzieć na oczy- nie słuchać. Nie wyglądały szczególnie solidnie. Nie mniej odpadają z uwagi na uszkodzenie.
Grundig Box 4700 w opisie mamy że jeden z głośników trochę charczy więc Pan sprzedaje jako uszkodzone. Dalej nie muszę chyba oceniać.
Wharfedale Linton 2 Szkoda. Głośnik wysokotonowy nieoryginalny. Obawiam się złego zestrojenia pasma. Bardzo fajne kolumny, może nawet za duże jak na potrzeby, ale porządne, dobrze grające, oferujące szczegółowy dźwięk. W tym stanie może być bubel.
WHD GERARD 4035czyli stara niemiecka firma hifi WHD (Wilhelm Huber + Söhne, Deisslingen, taka nasza lepsza wersja Diory. Robili bardzo dobre radioodbiorniki, potem zestawy głośnikowe. Dziś produkują głośniki sufitowe. Model późnej produkcji, niestety nic nadzwyczajnego. Zagra jak i Mildton.
Grundig MBX 220 Ktoś pomoże? Wydaje mi się że to kolumny z zestawu fine arts (tego późnego z gałką na środku) ale nie mam pewności.
Yamaha NS-S34 gdyby były w 100% sprawne to już z półtora miesiąca grałyby u mnie

swego czasu ostrzyłem zęby na te kolumny. Niestety w opisie przeczytasz że jeden niskotonowy głośnik leży- lekko charczy.
BASF 83 30 Bardzo ładne byłyby te kolumny w stanie 100% sprawne, ale sprzedający pisze o wykruszonym zawieszeniu górnym głośników niskotonowych. Odpadają.
QUADRAL ALLSONIC SM 120 III W opisie jest napisane że jedna kolumna gra w druga gra ale tylko wysokimi tonami.
Zostają Magnaty i Tlefunkeny
Telefunken - drogie, ładne, dobre pasmo - 40hz- 20kHz, punktowy, bas, miękki nie spodziewaj się wielkiej dynamiki, zagrają poprawnie 50 Wat spokojnie obskoczy Diore.
Magnat - nigdy nie trafiłem na poprawnie grający zestaw tej firmy, wiem że są, bo przecież ludzie aż tak nie mogą się mylić. Zawsze kojarzyły mi się z tanimi zestawami do knajp. Sonbula 10 nie słyszałem, ale pamiętam że kolumny firmy nie cechowały się jakimś wybitnym zestrojeniem zwrotnic, przez co 2 znajomych którzy mieli kolumny firmy M przerabiali je. Tak jak piszę tutaj nie zawyrokuję.
Kolego. na 15 zestawów podanych przez Ciebie 7 jest uszkodzonych, z czego bodaj w 5 otwarcie pisze o tym sprzedający. Warto czytać zanim wrzuci się zapytanie bo to średnio wygląda.