Dobry wieczór Państwu
-
Dobry wieczór Państwu
Witam Szanowne Forum,
Zaczytuję się w Waszych postach ostatnio,czytam posty pasjonatów dźwięku, muzyki i tego wszystkiego naraz, a także miłośników sprzętu, dizajnu... Szukam gramofonu na „początek” i zarazem na koniec, ponieważ gramofon mam nadzieję posłuży mi najbliższe parę lat, a kto wie czy nie ogłuchnę albo nie potknę się o sznurowadła na schodach na przykład. Gramofon ma być prosty w obsłudze, w budowie (---tak, PRO-Ject---), niebanalny (kolory!.. panie), fajny i niedrogi (do 2 tys PLN). Proszę użytkowników gramofonów wspomnianej firmy o rekomendacje, rozwianie wątpliwości czy DEBUT CARBON, DEBUT CARBON ESPRIT albo RPM 1.3. Kolor biały, bo jak by inny…
Podobno gra wkładka (wezmę 2m red), podobno silnik rezonuje (więc RPM 1.3 ????), ale mam kota, zatem dobrze jak można by zamknąć go (gramofon) pokrywą.
Nie jestem audiofilem, lubię słuchać muzyki. METAL, FOLK, ROCK i DEPECHE MODE.
-czy akryl ? (esprit)
-czy silnik obok ? (rpm 1.3)
-czy jednak Best eisa award ? (debut carbon)
Do tej pory zbieram sobie klasyczne winyle (dla mnie klasyczne, ulubione, pewnie nagrane z cyfry, gadżety, pictury itp.) i odsłuchuję na Danielu odrestaurowanym przez pana z Bydgoszczy który z pietyzmem odnawia rzeczone gramofony Unitry, i nie tylko. Wkładka AT91. Nie jest źle.
Gra to. Podłączone pod system stereo Onkyo Sc-245 (mikrowieża), wcześniej pod Panasonica za 300 pln który grał fajniej. Vivanco 115. Może w przyszłości pod lepszym (nie audiofilskim jednak) zagra. No ,chyba że sznurówka się rozwiąże, na oblodzonych schodach…
GRAMOFON na teraz. JAKI ??? a może Daniela wzbogacić o 2m Red, pre ampa wymienić?...Kto miał, ma, słyszał, porównywał?
Zaczytuję się w Waszych postach ostatnio,czytam posty pasjonatów dźwięku, muzyki i tego wszystkiego naraz, a także miłośników sprzętu, dizajnu... Szukam gramofonu na „początek” i zarazem na koniec, ponieważ gramofon mam nadzieję posłuży mi najbliższe parę lat, a kto wie czy nie ogłuchnę albo nie potknę się o sznurowadła na schodach na przykład. Gramofon ma być prosty w obsłudze, w budowie (---tak, PRO-Ject---), niebanalny (kolory!.. panie), fajny i niedrogi (do 2 tys PLN). Proszę użytkowników gramofonów wspomnianej firmy o rekomendacje, rozwianie wątpliwości czy DEBUT CARBON, DEBUT CARBON ESPRIT albo RPM 1.3. Kolor biały, bo jak by inny…
Podobno gra wkładka (wezmę 2m red), podobno silnik rezonuje (więc RPM 1.3 ????), ale mam kota, zatem dobrze jak można by zamknąć go (gramofon) pokrywą.
Nie jestem audiofilem, lubię słuchać muzyki. METAL, FOLK, ROCK i DEPECHE MODE.
-czy akryl ? (esprit)
-czy silnik obok ? (rpm 1.3)
-czy jednak Best eisa award ? (debut carbon)
Do tej pory zbieram sobie klasyczne winyle (dla mnie klasyczne, ulubione, pewnie nagrane z cyfry, gadżety, pictury itp.) i odsłuchuję na Danielu odrestaurowanym przez pana z Bydgoszczy który z pietyzmem odnawia rzeczone gramofony Unitry, i nie tylko. Wkładka AT91. Nie jest źle.
Gra to. Podłączone pod system stereo Onkyo Sc-245 (mikrowieża), wcześniej pod Panasonica za 300 pln który grał fajniej. Vivanco 115. Może w przyszłości pod lepszym (nie audiofilskim jednak) zagra. No ,chyba że sznurówka się rozwiąże, na oblodzonych schodach…
GRAMOFON na teraz. JAKI ??? a może Daniela wzbogacić o 2m Red, pre ampa wymienić?...Kto miał, ma, słyszał, porównywał?
- Winters
Dobry wieczór Państwu
Dobry wieczór Panu!
Daj sobie spokój z Projectami - to będzie żadna poprawa, wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle!
Kup sobie porządną wkładke do Daniela (np. Shure M44) i złóż porządny zestaw. Póki co, to i tak ten Daniel jest najmocniejszym punktem tego stereo!
Daj sobie spokój z Projectami - to będzie żadna poprawa, wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle!
Kup sobie porządną wkładke do Daniela (np. Shure M44) i złóż porządny zestaw. Póki co, to i tak ten Daniel jest najmocniejszym punktem tego stereo!
DIOMEDES KATO
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Dobry wieczór Państwu
Cześć
... ciężko Ci będzie na tym forum znaleźć rekomendacje dla PJ, ma zbyt współczesny wygląd, a miłośnicy staroci tutaj przeważają.

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Dobry wieczór Państwu
Dziękuję za krótkie i wiele mówiące odpowiedzi
Domyślam się że ten "system" pozostawia wiele do życzenia. Chyba jednak nie będę audiofilem, po części z braku funduszy na to "niekończące się poszukiwanie właściwego brzmienia"... zresztą, lubię tą swoją muzykę, nierzadko nagraną z marnym brzmieniem, zasłuchiwałem się w kasetach, i klimat był najważniejszy. Niekiedy kasetę z zerwaną taśmą podklejałem scotchem (wtedy to się nazywało taśma klejąca), nie raz była to piąta kopia.
Ulubiłem mikro wieże. Od lat posiadałem Panasoniki, te w przedziale jak na dziś za ok. 1500 pln, więc fajnie grające. Siłą przyzwyczajenia, które jak wiadomo jest naszą drugą naturą pozostanę przy tym, bo tak jest mi dobrze. Parę lat ostatnich grał mi Panasonic awaryjny, niedrogi i też miło było posiedzieć przy muzyce, jednak mówię "dobra, podnosimy level, biorę Onkyo 245
, zobaczymy jak ten hi-fi daje". Brzmienie Onkyo niekiedy zaskakiwało, trochę na plus nawet, bo inaczej jak ten Panasonic za 300, ale obsługa rozczarowuje (przyzwyczajenia...-pamiętamy?). Onkyo za tę cenę brzmi pewnie najlepiej z nazwy 
Zatem Onkyo widnieje na Allegro (zapraszam), ja chcę Panasonica SC_PMXcośtam. I to jest STAŁA.
Daniel mi gra z tanią wkładką AT-91, vivanco 115, porównywałem mp3 (320) odtwarzane z Onkyo z takim samym kawałkiem z winylu - i nie słyszę różnicy.
I teraz parę pytań do cierpliwych, jest tak bo:
- Daniel ma słabą wkładkę?
- Daniel ma słaby vivanco 115?
- czy jestem głuchy?
- ten audio sprzęt (mikro wieża jakakolwiek) nie da różnicy?
- to wszystko ma jakiś sens?
- rzuć ten temat i idź na ryby.
Pozdrawiam

Ulubiłem mikro wieże. Od lat posiadałem Panasoniki, te w przedziale jak na dziś za ok. 1500 pln, więc fajnie grające. Siłą przyzwyczajenia, które jak wiadomo jest naszą drugą naturą pozostanę przy tym, bo tak jest mi dobrze. Parę lat ostatnich grał mi Panasonic awaryjny, niedrogi i też miło było posiedzieć przy muzyce, jednak mówię "dobra, podnosimy level, biorę Onkyo 245

Zatem Onkyo widnieje na Allegro (zapraszam), ja chcę Panasonica SC_PMXcośtam. I to jest STAŁA.
Daniel mi gra z tanią wkładką AT-91, vivanco 115, porównywałem mp3 (320) odtwarzane z Onkyo z takim samym kawałkiem z winylu - i nie słyszę różnicy.
I teraz parę pytań do cierpliwych, jest tak bo:
- Daniel ma słabą wkładkę?
- Daniel ma słaby vivanco 115?
- czy jestem głuchy?
- ten audio sprzęt (mikro wieża jakakolwiek) nie da różnicy?
- to wszystko ma jakiś sens?
- rzuć ten temat i idź na ryby.
Pozdrawiam
- Winters
Dobry wieczór Państwu
Na Pro-Ject masz, a na używany przyzwoity zestaw, co kosztuje tyle samo, albo i mniej, to już nie?ogłuch pisze:"niekończące się poszukiwanie właściwego brzmienia"
Tak.ogłuch pisze:- Daniel ma słabą wkładkę?
Trochę tak, ale to nie jest tu aż tak ważne.ogłuch pisze:- Daniel ma słaby vivanco 115?
My mamy wiedzieć?ogłuch pisze:- czy jestem głuchy?
Trochę biedny.ogłuch pisze:- ten audio sprzęt (mikro wieża jakakolwiek) nie da różnicy?
DIOMEDES KATO
-
Dobry wieczór Państwu
E, używany... chcę nowy, z pudełka
, pewny i z gwaranacją.
I teraz - słaba wkładka, wiem brałem na początek aby zabrzmiał gramofon w ogóle. Do jakiego poziomu można daniela upgradeować jeśli chodzi o wkładkę? I jaka/która mikrowieża podniesie poziom odsłuchu? I dlaczego nie Panasonic???

I teraz - słaba wkładka, wiem brałem na początek aby zabrzmiał gramofon w ogóle. Do jakiego poziomu można daniela upgradeować jeśli chodzi o wkładkę? I jaka/która mikrowieża podniesie poziom odsłuchu? I dlaczego nie Panasonic???

- Winters
Dobry wieczór Państwu
Bez sensu.ogłuch pisze:E, używany... chcę nowy, z pudełka , pewny i z gwaranacją.
Bez sensu.ogłuch pisze:która mikrowieża
DIOMEDES KATO
-
Dobry wieczór Państwu

A tam, dalej będę sobie bez sensu słuchał, na sprzęcie który jakoś mi tam zagra. Dobiorę wg. upodobań, fetyszy, marketingu i możliwości. Jak zwykle zresztą..
W sumie jaki to sens, kiedy np. czeka się na koncert ulubionej kapeli np.15 lat, ta zagra nieziemsko, jest klimat, współgranie, radość z występu ale bass za bardzo dudni, albo miejsce na sali nie jest nie dość audiolubne. no bez sensu...bez sensu. Albo zmęczony wokalista, na ten przykłąd, no bez sensu...
dziękuję za odpowiedzi
-
Dobry wieczór Państwu
Witam i pozdrawiam!
piotrekzpoznania
PS
możesz podać jakieś dane tego speca z Bydgoszczy? Jesteś drugą osobą w ciągu ostatnich 24 godzin która na niniejszym forum wspomina Bydgoszcz i fachowca od gramofonów ... w razie czego z moim gramofonem też "do Bydgoszczy będę jeździł" jak mówi jeden z bohaterów "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz"
piotrekzpoznania
PS
możesz podać jakieś dane tego speca z Bydgoszczy? Jesteś drugą osobą w ciągu ostatnich 24 godzin która na niniejszym forum wspomina Bydgoszcz i fachowca od gramofonów ... w razie czego z moim gramofonem też "do Bydgoszczy będę jeździł" jak mówi jeden z bohaterów "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz"
>>Hity bity i haj fity<<, decybele, ilumeny Kryśki, Ele i Karmeny
- chudy_b
Dobry wieczór Państwu
Moim zdaniem współczesne gramofony w cenie do 2kPLN to niestety tylko plastikowe drapaki, szkoda kasy. Za współczesny porządny sprzęt trzeba wyłożyć w okolicach dyszki. A to wg. mnie zdecydowanie za dużo. Lepiej pozostań przy Danielu, lub poszukaj jakiegoś Thorensa z "epoki" np. TD-160
Czy Daniel ma słabą wkładkę? Oryginalna MF-10x pewnie po tylu latach już wiele nie może
Są zamienniki, ale wątpię czy dobrej jakości.
Pre-amp to jednak ważna rzecz, jednak szkoda inwestować w lepszy mając słaby wzmacniacz i kolumny.
Pan z Bydgoszczy ma swoją stronę:
http://www.naprawagramofonow.pl/
pozdr
Czy Daniel ma słabą wkładkę? Oryginalna MF-10x pewnie po tylu latach już wiele nie może

Pre-amp to jednak ważna rzecz, jednak szkoda inwestować w lepszy mając słaby wzmacniacz i kolumny.
Pan z Bydgoszczy ma swoją stronę:
http://www.naprawagramofonow.pl/
pozdr
-
Dobry wieczór Państwu
Tak, pan Jędrzej Kubik fachowo podchodzi do tematu, konserwuje, poprawia - jak na rzeczonej w poprzednim linku stronie stoi.
Godny polecenia. No i muzyk przy okazji.
Pytanko do chudego_b - Vivanco 115 to jak wiadomo podstawowy pre-amp. Jaki byłby zalecany o klasę wyższy?
Godny polecenia. No i muzyk przy okazji.
Pytanko do chudego_b - Vivanco 115 to jak wiadomo podstawowy pre-amp. Jaki byłby zalecany o klasę wyższy?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2013, 08:46 przez ogłuch, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobry wieczór Państwu
Cześć ogłuch
Fajnie, że się z nami witasz, ale dlaczego robisz z tego wątku dyskusję "o wszystkim"? Nie licz z tego powodu na jakiś gromki odzew, szczególnie że wiele pytań jest z perspektywy forum już oklepane.
Nie pisz też, że pewne "wewnętrzne ograniczenia" są tożsame z jakimś przymusem w tym wypadku
Ogólnie rzecz biorąc, za dużo w tym wszystkim chaosu i głuptakowania. Poczytaj trochę, tutaj, a nie "gdzieś tam". Serio.
Fajnie, że się z nami witasz, ale dlaczego robisz z tego wątku dyskusję "o wszystkim"? Nie licz z tego powodu na jakiś gromki odzew, szczególnie że wiele pytań jest z perspektywy forum już oklepane.
Nie pisz też, że pewne "wewnętrzne ograniczenia" są tożsame z jakimś przymusem w tym wypadku

Ogólnie rzecz biorąc, za dużo w tym wszystkim chaosu i głuptakowania. Poczytaj trochę, tutaj, a nie "gdzieś tam". Serio.
Przesada.chudy_b pisze:Za współczesny porządny sprzęt trzeba wyłożyć w okolicach dyszki. A to wg. mnie zdecydowanie za dużo. Lepiej pozostań przy Danielu, lub poszukaj jakiegoś Thorensa z "epoki" np. TD-160
Kolega ma AT-91. Nie wiem co mają lata wkładki do tego co ona potrafi. Reklamowane jako "zamiennik MF" są właśnie AT-91, czyli po prostu tanie/podstawowe modele wkładek.chudy_b pisze:Czy Daniel ma słabą wkładkę? Oryginalna MF-10x pewnie po tylu latach już wiele nie możeSą zamienniki, ale wątpię czy dobrej jakości.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Re: Dobry wieczór Państwu
No faktycznie wiek pewnie nic nie ma do rzeczy. Jednak oryginalna 30-letnia MF-10x swoje już pewnie zagrała. Do tego nie wiadomo jak była przez te lata traktowana. Taka kobieta po przejściachWojtek pisze:Nie wiem co mają lata wkładki do tego co ona potrafi.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobry wieczór Państwu
Rozróżnij wkładkę od igłychudy_b pisze:Jednak oryginalna 30-letnia MF-10x swoje już pewnie zagrała. Do tego nie wiadomo jak była przez te lata traktowana. Taka kobieta po przejściach

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum