Uszanowanko!

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FatCat
Gramofon: Dual CS-5000

Uszanowanko!

Post autor: FatCat »

Klepię ze stolicy do Was. W mojej rodzinie każdy miał gramofon, jeden dziadzio puszczał głosy ptaków, pieśni powstańcze i kolędy w święta, drugi Okudżawę i operetki, cioteczna siostra miała taką czerwoną Unitrę z zestawem badziewnych kolumn, przytachała z wycieczki do DDR Madonnę i Shakin Stevensa. U mnie w domu rodzinnym też była Unitra, śmieszny model WG-510. Była nawet tyczka do zmieniarki, zabawy co nie miara :) Gnojkiem będąc puszczałem sobie to, co tam padre zgromadził, czyli wybór tego, co było na krajowych półkach w połowie lat 80. Ja pierwszy gramofon sprawiłem sobie dopiero niedawno, do tej pory opędzałem się cd i gęstymi plikami. W końcu zamanił mi się analogowy tor audio, z różnych względów.

Po pierwsze - mam niezły wzmacniacz z dobrym preampem.
Po drugie, wielu wartościowych rzeczy zwyczajnie nie ma ani na cd, ani w sieci.
Po trzecie - wciąż za kilka śmiesznych złotych da się złowić album, który z butów wyjmuje.
Po czwarte - lubię chodzić na grzyby, a z winylami jest podobnie. Czasami stoi chłop z pudłem i ma 100 płyt byle jakich, aaaale nagle beng - trafia się ta jedna, która robi robotę.
Po piąte - zapach, okładka z grafiką, opis, to są piękne rzeczy.

Nie chcę wchodzić w porównania brzmienia typu plik kontra winyl, powiedzmy, że jestem z tych, którzy słyszą różnicę. Kupiłem Denka DP-23F, stosunek stanu całości i jakości wkładki do ceny uznałem za bardzo atrakcyjny. Gramofon jest w świetnym stanie, automatyka działa jak złoto, obroty trzyma, nawet pokrywa cała dojechała. W moim siedzi DL-80 MC, chyba fabrycznie z taką sprzedawali, ponoć nie jest najgorsza. Obawiałem się o stan, ale przesłuchałem kilkadziesiąt płyt i nie słyszę żadnych zniekształceń. Brzmienie jak na sprzęt z tej półki bardzo mnie satysfakcjonuje, w zasadzie tego oczekiwałem. Żeby się czepiać, musiałbym usłyszeć sporo lepszy set, a nie miałem okazji. Dla jasności, reszta toru też jest ok :) Mam trochę pytań, albo znajdę odpowiedzi w wątkach, albo sam zadam, a póki co - wszystkich bardzo pozdrawiam!
:whistle:
Dual CS-5000 \ Ortofon OMB20
Sansui AU-919 \ Dual CV441 RC \ Sony CD-X333ES
Blaupunkt LAB 405 \ Arcus TS-100

:violin:
jazz, stary soul, stary funk, Brazylia, Afryka, Kuba, IDM, stary hip-hop
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszanowanko!

Post autor: Wojtek »

Hej FatCat
FatCat pisze:Po pierwsze - mam niezły wzmacniacz z dobrym preampem.
Takie bez nazwy są zawsze najlepsze :morda:
FatCat pisze:W moim siedzi DL-80 MC, chyba fabrycznie z taką sprzedawali, ponoć nie jest najgorsza. Obawiałem się o stan, ale przesłuchałem kilkadziesiąt płyt i nie słyszę żadnych zniekształceń.
Co nie zmienia faktu, że igła jest prawdopodobnie stara jak cały gramofon :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Uszanowanko!

Post autor: Regsoft »

Cześć !
FatCat pisze:Brzmienie jak na sprzęt z tej półki bardzo mnie satysfakcjonuje
I to najważniejsze ! :D
Awatar użytkownika
FatCat

Re: Uszanowanko!

Wojtek pisze:Hej FatCat
FatCat pisze:Po pierwsze - mam niezły wzmacniacz z dobrym preampem.
Takie bez nazwy są zawsze najlepsze :morda:
Taki z nazwą Sansui, AU-517 konkretnie :)
Wojtek pisze:
FatCat pisze:W moim siedzi DL-80 MC, chyba fabrycznie z taką sprzedawali, ponoć nie jest najgorsza. Obawiałem się o stan, ale przesłuchałem kilkadziesiąt płyt i nie słyszę żadnych zniekształceń.
Co nie zmienia faktu, że igła jest prawdopodobnie stara jak cały gramofon :)
A igła może być stara, ale niewiele używana i ok, podobnie jak cały gramofon? Czy się starzeje jak nieużywany pasztet w lodówce? :) O ile mi wiadomo, nie da się miarodajnie ocenić stanu igły na oko, zużyte też potrafią świetnie grać? Przeczytałem też, że w MC igły są niewymienne, trzeba całą wkładkę zmienić, a widzę w sieci igły do mojej wkładki - DSN-80. Jeżeli miałbym faktycznie wymieniać, czy okolice tych 400pln za pozostanie przy DL-80 to jest dobre rozwiązanie, czy da się lepiej w tych pieniądzach?

Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Uszanowanko!

Post autor: Staszek60 »

Witaj

Cieszę się że wzrasta nasze grono . Ciesz się muzyką , to najważniejsze. Ja zacząłem szukać "brzmienia" i naraz sobie uświadomiłem że tego króliczka NIGDY nie dogonię . Obiecuję sobie że się opamiętam ale to jest gorsze jak narkotyk-nigdy dosyć ;)
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszanowanko!

FatCat pisze:A igła może być stara, ale niewiele używana i ok, podobnie jak cały gramofon?
Przy prawie 30-letnim sprzęcie? Mało prawdopodobne, ale oczywiście możliwe :)
FatCat pisze:O ile mi wiadomo, nie da się miarodajnie ocenić stanu igły na oko
Zgadza się, chyba że już całkiem odpadła :morda:
FatCat pisze:zużyte też potrafią świetnie grać?
Właśnie w tym problem, że nie :)

Cały problem polega na tym, że możemy sobie zgadywać ile godzin ma nabitych Twoja igła. Może mało, a może dużo.
Na ucho da się rozpoznać symptomy zużytej igły, ale to wymaga doświadczenia. Kolejna sprawa to to, że jak już słyszymy objawy to jest już za późno i igła jest już od jakiegoś czasu do wymiany ;)

Z tego względu, przy używanym sprzęcie zawsze warto co najmniej wymienić igłę by zacząć na czysto. Reszta to ryzyk fizyk i zero pewności.
FatCat pisze:Przeczytałem też, że w MC igły są niewymienne, trzeba całą wkładkę zmienić
Nie we wszystkich.
FatCat pisze:a widzę w sieci igły do mojej wkładki - DSN-80
No właśnie.
FatCat pisze:Jeżeli miałbym faktycznie wymieniać, czy okolice tych 400pln za pozostanie przy DL-80 to jest dobre rozwiązanie, czy da się lepiej w tych pieniądzach?
To zależy czy podoba Ci się jej brzmienie :) DL-80 to poprzednik dzisiejszych DL-110 i DL-160. Taka średnia półka.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
FatCat

Uszanowanko!

Hej, Staszek, dzięki za odpowiedź, Wojtek. Żeby móc się wypowiadać o brzmieniu, musiałbym porównać z kilkoma innymi wkładkami w tym systemie. Bez porównania mi się bardzo podoba, odbieram to źródło w tej konfiguracji jako ciepłe, z niezłą przestrzenią i stereofonią jak na graty w tej klasie. Gramofon dobrze się wpasował, bo mam dość jasne, detaliczne kolumny na wstęgowych gwizdkach, a Sansui gra z dużą kulturą, bez efekciarstwa w postaci podbitych skrajów pasma. Obawiałem się o to, czy pre pociągnie wkładkę MC, ale daje radę na luzie, w końcu to sprzęt z epoki płyty. Wszystko do kupy gra pełnym pasmem, żywo i raczej słodko, spójne brzmienie bez zamuły i bez hałasu. Z tym pre to tak dumam, skoro obsługuje niskonapięciową wkładkę tak, że przy godz.11 na potencjometrze już jest głośno - jak się potencjalnie zachowa przy wkładce MM z kilkukrotnie silniejszym sygnałem? Wzmacniacz nie ma przełącznika MC/MM.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszanowanko!

FatCat pisze:bo mam dość jasne, detaliczne kolumny na wstęgowych gwizdkach, a Sansui gra z dużą kulturą
Modele podaj :)
FatCat pisze:Obawiałem się o to, czy pre pociągnie wkładkę MC, ale daje radę na luzie, w końcu to sprzęt z epoki płyty.
FatCat pisze:skoro obsługuje niskonapięciową wkładkę
Denon DL-80 to wkładka MC HO, a nie MC LO, więc luz bluz.
FatCat pisze:Wzmacniacz nie ma przełącznika MC/MM.
Pewnie dlatego że w ogóle nie ma sekcji MC :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Uszanowanko!

FatCat pisze:Obawiałem się o to, czy pre pociągnie wkładkę MC
DL-80 to wkładka wysokopoziomowa MC. Chodzi na typowych przedwzmacniaczach z wejściem MM choć fakt, że ciszej niż "prawdziwe" MM ... :?
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Uszanowanko!

Post autor: Pawelec »

Cześć :)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
FatCat

Re: Uszanowanko!

Wojtek pisze:
FatCat pisze:bo mam dość jasne, detaliczne kolumny na wstęgowych gwizdkach, a Sansui gra z dużą kulturą
Modele podaj :)
Na wstęgach mam Elac FS 207.2 i ESS Performance Series Model 9. W głównym systemie (obecnie z gramofonem) grają Elaki, ESS pójdą do sypialni niebawem. Albo pod młotek, bo to świetne skrzynki, ale mam je od kilku lat i już mi się trochę osłuchały. Co do wkładki, nie doczytałem - myślałem, że to LO. Jakkolwiek na moje ucho gra to na tyle dobrze, że nie spodziewam się rewolucji po zmianie na wkładkę 2x droższą. Zostawiłbym tę, ale mam coraz więcej płyt w świetnym stanie i się obawiam, że jest faktycznie dojechana i je rzeźbi. Niektóre płyty (nie wszystkie) po graniu są ciepłe i pachną, nie wiem czy to normalne :)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszanowanko!

A Sansui jaki? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Uszanowanko!

FatCat pisze:nie spodziewam się rewolucji po zmianie na wkładkę 2x droższą
A ja mam przedziwne wrażenie, że się nie mylisz :lol:
Wojtek pisze:A Sansui jaki?
AU-517 :shock:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Uszanowanko!

Regsoft pisze:AU-517 :shock:
Przeoczyłem w poprzednim wpisie. Było nieco zakamuflowane (już poprawiłem) ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dziadek
Kontakt:

Uszanowanko!

Post autor: Dziadek »

Hej :)
ODPOWIEDZ