Przedwzmacniacz Pearl 3

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
iras67

Przedwzmacniacz Pearl 3

Post autor: iras67 »

Witam , Zmontowałem ostatnio Preamp Pearl 3 . Kit zamówiony bezpośrednio z strony: https://diyaudiostore.com/products/pear ... eamplifier .
ten który jest w ofercie obecnie w sprzedaży wysyłkowej jest niekompletny , Zawiera dwie płytki PCB do obu kanałów z wszystkimi elementami, i płytkę zasilacza symetrycznego do której komponenty należy zamówić samemu. W instrukcji ułatwiono to przez podanie kodów części do sklepu Mouser gdzie nabyłem wszystko to co brakowało w zasilaczu m.innymi małe trafo , można też wybrać inne w tym toroidalne .Uniwersalna Płytka pozwala na trzy różne rozstawy wyprowadzeń trafa i dwa napięcia na pierwotnym uzwojeniu 120 i 240V, do wyboru jest też kilka wielkości pojemności kondensatorów filtrujących , jest na to miejsce . Płytki są wykonane bardzo dobrze z wytrzymałego laminatu i solidnych ścieżek które trudno uszkodzić przy przegrzaniu. Całe zamówienie zarówno z strony jak i z Mouser przyszło w ciągu kliku dni solidnie zapakowane i po sprawdzeniu elementów nie miałem żadnych problemów z montażem i uruchomieniem . Instrukcja bardzo szczegółowo opisuje kolejne kroki . Cena około 800 zł za kit +140 opłata celna+ 600zł za części do zasilacza i okablowanie i tanie blaszane obudowy. Można nabyć dedykowane solidne obudowy z aluminiowym grubszym przodem oddzielnie dla preampu i zasilacza https://modushop.biz/site/index.php?rou ... uct_id=971
Do zasilania wykorzystałem niedrogi kabel czterożyłowy z ekranem i gniazdo z wtykiem Neutric XLR Connectors 4P FEM BLACK HOUSE GOLD CONTACTS. Część elementów układu to SMD i trzeba miec odpowiednią lutownice do tego, Bias ustawia się dobraniem odpowiedniej wartości rezystora R27. Uziemienie działało bardzo dobrze z moim pierwszym gramofonem Dual 1224 odprowadzenie bezpośrednio z obudowy i w Rega planer 3 gdzie uziemienie jest spiete z masą lewego kanału. Podpinałem też testowo do Technics SL-1500. W Każdym przypadku przydźwięk czy burm był prawie niesłyszalny.
Obecnie Peral3 używam w torze audio
Rega Planar 3 + Goldring MM 1042 , Pearl 3 , Marantz PM-75, Celestion Ditton 150 lub Sennheiser HD650S . Szczególnie na słuchawkach czuję znaczną poprawę dźwieku w stosunku do bardzo dobrego premapu w wzmacniaczu. Mam też wzmacniacz DiY Tatusia na 300B niestety same lampy już sa w mocno zaawansowanym wieku jak i niektóre kondensatory więc na razie mam "tranzystorowo". Polecać Perły nie mam zamiaru bo nie mam ani wiedzy na ten temat ani doświadczenia .Gramofon intensywnie używam od kilku miesięcy . Jeśli chodzi o sam preamp zastanawiam się nad wymianą opampów. W moim kicie były JRC 2068D. Z przetestowanych i sprawdzonych autorzy projektu piszą o popularnych 5532,TL072,TLO82,OPA2604, OPA1658, OPA2134, 458, 833, LME49720. I tu kompletnie nie wiem który warto a który nie i czy nie wybrać jakiegoś Burson Supreme lub podobnych dedykowanych do urządzeń tego typu, gdzie kupować tak żeby nie trafić na jakieś chińskie dziadostwo ?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 lut 2025, 20:12 przez iras67, łącznie zmieniany 2 razy.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu ;)
furgon

Re: Pearl 3

Post autor: furgon »

Jasno, rzeczowo, bez zbędnych ozdobników. Podoba mi się taka retoryka. Dużo kiedyś czytałem o tym preampie. Gdyby był wtedy dostepny to pewnie bym kupił ten kit. Jak dostałem maila o dostępności to dorosłem do tego, że chyba rwe się z motyką na księżyc 😁
iras67

Re: Przedwzmacniacz Pearl 3

Założyłem dzisiaj opampy Muses 8820 , i odsłuchuję . Zmiana jest subtelna , zdecydowanie rozdzielczość niektórych dźwięków lepsza i detal. Jednak za krótko i za mało płyt odsłuchałem jeszcze. W moim Pearl 3 wartość napięcia zasilającego opampy jest około 14,9 V. Muses ma napięcie zasilania od ±3.5V do ±16V więc jest trochę zapasu. Para z przesyłką to koszt około 90zł. Auden z allegro sprzedaje te układy od lat i wszystkie które kupiłem do tej pory sprawdzały się w różnych zastosowaniach audio. Wymieniłem kiedyś w DAC z kością Sabre, 5532 na MUSES02 od niego i gra do dzisiaj :-P.
Mocno się zastanawiam na Bursonami jeszcze ale tu koszty są większe i wybór duży i nie wiem gdzie są sprzedawane pewniaki.
edit. Przegrałem wszystko co mam spokojniejszego .Swietnie sie słucha klasykę Jazzu Coltran'a i Miles'a. Cieplejszy dźwiek i bardzie detaliczny. Ale też musiałem inaczej ustawić pojemność przy wkładce .
edit .2 audiotop_pl sprzedaje na allegro BURSON SUPREME V6 VIVID. Czy ktos kupował od niego droższe opampy, jakieś opinie?
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu ;)
iras67

Zainstalowałem Opampy Burson Supreme V6 . Wymusiły zmianę wartości rezystora odpowiedzialnego za bias opampu , jak to robić jest czytelnie przedstawione w instrukcji i zależy od napięcia zmierzonego na R27. Twórcy układu piszą że wartość kondensatorów C21 i 22 ( 220uF dla obu) odsprzęgających opampy nie jest krytyczna i przy ich podmianie należy poeksperymentować przez zmniejszanie pojemności C21 ,22. Z małą wartością 10uF dźwięk jest zbyt ostry i męczący. Słychać wyraźniej wszystkie trzaski , np po zbliżeniu ręki do wkładki wzbudzenia są mocniej wyeksponowane ,jednym słowem fatalne brzmienie . Najlepsze i bardzo przyjemne dla mojego ucha po dłuższym użyciu Bursonów okazały się kondensatory Nichicona Muse KZ 100uF. Przy takiej wartości brzmienie ma równowagę nie jest zbyt ciepłe ani zbyt ciemne Potestuje jeszcze 47uF . Wymieniłem też wszystkie pozostałe 220uF na Elny Silmic II i Nichicony KZ. Są dosyć trwałe z dobrymi parametrami do audio, zawsze mi się sprawdzały przy recapie starych wzmacniaczy . Pearl teraz daje szeroką scenę z detalicznym dźwiękiem i bardzo przyjemnym basem . Testuję obecnie na wkładkach Goldring MM 1042 (47khom 100pf) i Denonie MC 301 MkII (100 Ohm 100pf). Co do samych opampów Burson -są drogie nie dają jakiś spektakularnych zmian na lepsze . Największy skok jakości był przy Muses 8820 i można je spokojnie wykorzystać a są 10 razy tańsze od Bursonów. Obrazek
cxxm

Post autor: cxxm »

Tu możesz kupić oryginalne 2SK170-BL . Niedawno zmieniłem polecam https://www.ebay.pl/itm/145282281798?_s ... R_StpaPCZQ
ODPOWIEDZ