Gramofon Daniel - pytania i porady

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 129
Rejestracja: 09 sie 2012, 22:53
Lokalizacja: Łódź

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: arturromarr »

Mechanior pisze:
07 gru 2017, 21:41
dostałem w prezencie gramofon Daniel.
To się Mikołaj w tym roku spisał.
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Panowie, czy ta dolna część plinty w Danielu - ta metalowa, jest mu niezbędna do prawidłowej gry, czy chodzi tylko o zwiększenie stabilności i wypoziomowania? Czy np. można ją zamienić na jakąś płytę kamienną - przy założeniu że robię ekranowanie itp. ?
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Obywatel »

Nie widzę tego bo dolna osłona tworzy takie jakby korytko, w które wpuszczona jest część mechanizmu gramofonu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Ok, to się zobaczy na żywo :) A podpowiedzcie mi jeszcze Panowie, jak Daniel miał uziemienie? Czy wypuszczone jako oddzielna żyła we wtyczce, czy zmostkowana w środku?
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3471
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: chudy_b »

Daniel w oryginale miał wypuszczoną wtyczkę DIN. Więc wszystko w środku połączone. W dodatku ze względu na specyficzny układ wyciszania trudno jest oddzielić masy wkładki od masy gramofonu od ile dobrze pamiętam.
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Dziękuję za informację - tak przypuszczałem, bo było to popularne rozwiązanie kiedyś. Układ wyciszania chciałbym zostawić. Z tego co wiem, wzmacniacze, nawet wysokiej klasy, też mają wspólne uziemienie z masą audio. Jesli by łączenie tych dwu elementów następowało na wylocie - mogę to spokojnie przerobić, jeśli zaś jest gdzieś w środku, będzie trudniej.
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Panowie dorwałem dziś Daniela :) Chodził za mną od dawna, bałem się trochę jego skomplikowanej budowy, ale - zobaczyłem i wiedziałem że musze wyjść z nim... :)

mam tylko kilka pytań - jak w nim można zważyć nacisk wagą elektroniczną ? jeszcze nie doszedłem do tego :) No i z tego co widze to headshele nie sa do końca kompatybilne z uniwersalnymi... czy wymiana gniazda jest mocno skomplikowana?
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3471
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: chudy_b »

dale pisze:
08 gru 2017, 21:40
jak w nim można zważyć nacisk wagą elektroniczną ?
Normalnie? Odpalasz gramofon, wciskasz 300 i opuszczanie igły tak jak zwykle. Pilnujesz żeby igła nie opadła na gumową matę. Wyłączasz zasilanie, dzieki czemu talerz się zatrzyma. Podkładasz wagę i ustawiasz. Tak samo zrobisz geometrię wkładki na szablonie. Nie przesuwaj siłą ramienia z podstawki na talerz. Ten gramofon tego nie lubi.
dale pisze:
08 gru 2017, 21:40
headshele nie sa do końca kompatybilne z uniwersalnymi.
A no nie są.
dale pisze:
08 gru 2017, 21:40
wymiana gniazda jest mocno skomplikowana?
Skomplikowana to nie. Dużej wiedzy nie potrzeba. Ale upierdliwa na pewno. To w zasadzie czynność podobna do wymiany okablowania w ramieniu

Ile zapłaciłeś za gramofon jeśli to nie tajemnica?
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Dziękuję :)
Na pewno warto będzie to zrobić, bo dzięki temu będę miał wiekszą możliwość zamiany pomiedzy dwoma gramofonami.
Nie wpadłem na to żeby mu prąd odłączyć :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 35090
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Wojtek »

Początek szaleństwa :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Adminie, lepiej popatrz na swój avatar :) Poza tym, gdyby wszyscy mieli technicsy 1600 MKII świat był by nudny... :)
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Obywatel »

dale pisze:
09 gru 2017, 10:02
Adminie, lepiej popatrz na swój avatar :) Poza tym, gdyby wszyscy mieli technicsy 1600 MKII świat był by nudny... :)
Myślę że admin nie miał nic negatywnego na myśli. Ogólnie nasze podejście do gramofonów można nazwać szaleństwem :)

Wracając do Daniela, to moja rada jest taka: poddaj gramofon gruntownemu serwisowi, popraw fabrykę tu i ówdzie, ale nie poddawaj go drastycznemu tuningowi :doh:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

Tak też odebrałem wypowiedź Wojtka :) Jako pozytywną - może ze szczyptą ironii wynikającą z doświadczenia (skubaniec wie jak to się skończy :) ).
Również nie chciałem być niegrzeczny, ale nie znamy się jeszcze na tyle dobrze byście to wiedzieli na pewno :)

Zaś co do Drapaka, na pewno nie będę jakoś mocno go tunningował, Zależało by mi jedynie na doprowadzeniu go do stanu "jak z fabryki" - jak go inżynier widział. Ze zmian chciałbym:
- wymienić gniazdo SME - może razem z kablami.
- wymienić kable RCA (obecnie ma typowe a-v - 2 m :shock: )
- dorobić uziemienie
- przepolerować rant talerza
- dorobić przełącznik aby można było niezależnie ostawiać obroty i rozmiar płyty (tzn duże płyty odtwarzać szybciej)

I to wszystko (może jeszcze usunięcie kondensatorów z układu wyciszenia - czytałem że są zbędne a wpływają na tor).

Poprosił bym tez o uwagi co jeszcze można by poprawic a czego nie warto ruszać bo wyjdzie gorzej :).
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Obywatel »

dale pisze:
09 gru 2017, 13:30
- przepolerować rant talerza
W tym gramofonie nie ma czego polerować bo talerz jest malowany na czarno. Można za to przeszlifować na mokro papierem 800 'ząbki' stroboskopu.
dale pisze:
09 gru 2017, 13:30
co jeszcze można by poprawic
Sprawdzić i ew. poprawić geometrię i łożyskowanie ramienia. Sprawdzić stabilność obrotów.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
dale
Posty: 1292
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: dale »

No właśnie te ząbki chciałem przejechać deseczką z naklejonym papierem - żeby farby nie zedrzeć :) Bo amelinium juz zmatowiało :)

Obrotów nie mogę ustawić w punkt - minimalnie płyną ... Może to kwestia wprawy?

Nie wiem tylko jak się zabrać do tego przełącznika wielkości płyty :(.