Renowacja gramofonu Fonica G601fs

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Renowacja gramofonu Fonica G601fs

Post autor: winylowy_luke »

Smutne to. No ale tak to jest jak się zaczyna u nas jak to mówią Anglosasi z wysokiego konia.
Ewidentnie wszelka polemika nie była dobrze odbierana. A sama kalibracja wkładki w mojej opinii była po prostu źle przeprowadzona, stąd trzeba było ją tak bardzo do tyłu w koszyku przesunąć.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2025, 13:07 przez winylowy_luke, łącznie zmieniany 1 raz.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

winylowy_luke pisze:
wczoraj, 11:27
Smutne to. No ale tak to jest jak się zaczyna u nas jak to mówią Anglosasi z wysokiego konia.
Ewidentnie wszelka polemika nie była dobrze odbierana. A sama kalibracja wkładki w mojej opinii była po prostu źle przeprowadzona, stąd trzeba było ją tak bardzo do tyłu w koszyku cofać.
No smutne, Gość strzelił focha na całego.
Pamiętam jak kupiłem swoją Fonicę G 601Fs, miała w takiej foliowej tubce smar do kulki na której się kręcił sakramencko ciężki talerz.
O ile pamiętam to był taki dość lekki specjalny smar, który do rolek też się nadawał. Ale ja wolałem rolki regularnie kropelkę oliwy od maszyny do szycia zapuścić( maszyna mojej mamy miała taką metalową oliwiarkę).
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Jozi pisze:
wczoraj, 12:09
O ile pamiętam
To może być tak Józku, że wówczas fabryka dołączała co tam uznali za własne know how. Ja nie pamiętam czy w moim coś było dołączone, ale być może. Nie wykluczne też, że pomysł ma swoje wtórne korzenie z forum Unitry. ( u mnie tę oliwiarkę miała babcia Mila, szufladka od Singera hihi, tym oliwiliśmy i nie wiem co tam było bo nie pytaliśmy, bo jak Singerka szyła to i gramofon miał szanse).
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wg instrukcji serwisowej to tam chyba było

Olej LuX 6 na oś .
Smar litowy LMP na kulkę osadzenia podtalerzyka.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ