Stara Fonica 464 - problem nowicjusza

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

xmichux pisze: Metallica S&M
Nówki sklepowe są dosyć kiepskiej jakości. Wiec cudów i super nagrania nie oczekuj.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Kup koszyk ze szczelinami i nie katuj tej płyty źle założoną wkładką. Ew. możesz rozwiercić istniejące otwory, tak żeby powstały podłużne szczeliny. Tylko do tego potrzebne jest imadło i uchwyt na wiertarkę.
xmichux

Re: Stara Fonica 464 - problem nowicjusza

Post autor: xmichux »

zbyszek1982 pisze:Ew. możesz rozwiercić istniejące otwory, tak żeby powstały podłużne szczeliny. Tylko do tego potrzebne jest imadło i uchwyt na wiertarkę.
właśnie o tym myślałem
Obrazek
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Trudno z sensem doradzić. W AT ciut lepszym modelem jest AT95, ale rewolucji nie będzie. Może pomyśl nad kupnem wkładki wyraźnie lepszej. Jak Ci się spodoba - kiedyś zmienisz gramofon. Np. AT 120.
andre

Post autor: andre »

Mam At 95 wcale nie jest dobra.Niestety przekonałem się po zakupie.Teraz jadę na AT13 .Mam jeszcze AT110 ale czekam na igłę.Niestety ktoś doszedł do wniosku ze wkładki maja grać efektownie a wierność odtwarzania to sprawa drugoplanowa.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

xmichux pisze:płyta tak jak pisałem jest nowiutka co dopiero zakupiona oryginalnie zapakowana 200g dałem za nią 170zł także może błędnie ale ja wykluczam.
To naprawdę nie jest jakiś gwarant, że musi być dobrze/super :)
xmichux pisze:Jak pewnie wiecie headshell w tej fonice nie ma możliwości przesunięcia wkładki do przodu, ale fakt faktem moze po barbarzyńsku ale jestem wstanie wykonac ostre cięcie i stworzyc sobie taka mozliwośc jak myslicie cos mógłbym tym wskórac?
Poprawną geometrię, czyli coś dość ważnego jeśli chodzi o poprawność ustawień.
Pewnie będzie to główne źródło aktualnego problemu :)
xmichux pisze:A co do samej wkładki co bycie polecali do takiego sprzętu?
Nie na temat + nie widzę dużego sensu w inwestowanie w 464 w celu "poczucia magii". Powyżej AT-95E nie ma co się pchać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
xmichux

Dzięki wszystkim za podpowiedzi jak tylko osiągnę cel podzielę się radosną nowiną :)
Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

A ja tradycyjnie już zastępuję w takich przypadkach wyszukiwarkę ;) Wątek zabiorczy o GS-ach 461, 463, 464 - w pierwszym poście zestaw linków do wątków m.in poświęconych wkładkom do tego gramofonu :)
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: jopp »

xmichux pisze:Obecnie gramofon jest podłączony do Yamaha RX-A3030 Aventage + przedwzmacniacz najprostszy czyli MM Analogis od Wamat wiem wiem że nie jest to wszystko górnych lotów ale chciałem poczuc magię płyty analogowej kolumny B&W CM8
Bo co Ci przedwzmacniacz? Ten amplituner jest z wyższej półki Yamahy i ma PHONO.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przypuszczam, że chodzi o to iż "Easy Phono" od Analogis ma wejście DIN5, a Yamaha ma 2xRCA :)
Kolega pewnie nie wiedział, że istnieją przejściówki.

O właśnie: w jakie wejście po stronie amplitunera KD wpinasz preamp gramofonowy? Bo jeśli preamp wpinasz do "phono" to z natury rzeczy byłoby to złe połączenie :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: jopp »

Tak, żeby kolega xmichux się nie pogubił:

Jeśli wpinasz sygnał z przedwzmacniacza do Phono w amplitunerze to z natury rzeczy złe połączenie.

W Twoim przypadku najlepiej użyć przejściówki, albo zmienić wtyczki na kablu sygnałowym gramofonu i podpiąć go bezpośrednio do Yamahy do wejść Phono. Pisałeś, że "walczyłeś z masą"... nie wiem czy ja odseparowałeś, a jeśli tak to też w amplitunerze masz odpowiednie miejsce by podpiąć kabelek (GND). Sądzę, że problemy znikną jak pozbędziesz się tego przedwzmacniacza na torze sygnału.
Awatar użytkownika
chudy_b

Ciekawe jak działa podwójna korekcja RIAA :) Chyba sporo basu tam musiałoby być.
xmichux

Bo co Ci przedwzmacniacz? Ten amplituner jest z wyższej półki Yamahy i ma PHONO.
Przedwzmacniacz po to ponieważ jeśli uporam się ze wszystkim to ta Fonica zbyt długo pod tą Yamahą nie pogra dlatego chciałem skompletowac cały "zestaw" żeby wiedziec czy zabawa ma w ogóle sens.
O właśnie: w jakie wejście po stronie amplitunera KD wpinasz preamp gramofonowy? Bo jeśli preamp wpinasz do "phono" to z natury rzeczy byłoby to złe połączenie :)
Oczywiście że po preamp-ie jest wpięte w tor liniowy czyli audio in

Wojtek oczywiście że wiem o istnieniu adapterów(przejściówek) tylko tak jak napisałem powyżej jeśli się uda wszystko nastroic a mi urok płyty analogowej zostanie to Fonica pójdzie pod Yamaha Rx-v475 która nie ma phono a pod Yamaha RX-A3030 bedę szukał czegoś nowszego/lepszego nie wiem czas pokaże
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zastanów się może pierw czy gramofon + amplituner KD ma w ogóle sens :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Wojtek pisze:Zastanów się może pierw czy gramofon + amplituner KD ma w ogóle sens :)
Bez przesady, nie bądź takim ortodoksem. Są ludzie, którzy na tych samych kolumnach chcą mieć i KD i stereo, ze względów oczywistych. Faktem jest, że większość ampli KD gra słabo, ale są takie które grają całkiem przyzwoicie. Oczywiście z finansowego punktu widzenia sensu nie mają, bo kosztują tyle co kilka lepiej grających wzmacniaczy z epoki. Ale czasem nie ma innego wyjścia.
ODPOWIEDZ