Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Nowa UNITRA

Post autor: dale »

flytier pisze:
14 cze 2025, 20:31
Ale, to tylko mój osobisty osąd.
Tak samo jak osąd ludzi którzy twierdzą że kabel zasilający za 1000 PLN gra lepiej niż taki za 200 PLN.
Ale spoko, każdy ma prawo do własnego zdania.
flytier pisze:
14 cze 2025, 22:04
Bez urazy. Rozumiem, że słyszysz te 20k? :mrgreen:
Może byli dawniej mądrzejsi i wiedzieli, że człowiek po trzydziestce za uja tych skrajów dzisiejszych nie słyszy?! :)
Nie słyszy nie znaczy że nie odbiera, ostatnio sam to zauważyłem słuchając jednego utworu, na dwóch kolejnych parach słuchawek, różniących się jedynie szerokością pasma. "Z zamkniętymi oczami" dało się je rozróżnić.
flytier pisze:
A mnie się zawsze wydawało, że walka jest o jak najbardziej naturalne odtwarzanie.
"Chyba Ty" :) Bo ja dążę do dźwięku lekko ocieplonego, czasem klubowego. Po to mam lampę.
Wojtek pisze:
wczoraj, 02:43
Kiedy ostatnio widziałeś kogoś z boom-boxem na ulicy? :morda:
Wczoraj, używał niebieskiego BMW ospojlerowanego i oledowanego.... Typowy "umcyk"
Wojtek pisze:
Kompromisowo - klasa niepopularna :morda:
Klasa dla koneserów, ale nie dziwię się że tego nie rozumiesz :morda:
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Wojtek pisze:
Dlaczego "teoretycznie nie powinien"? Dalej wszystko sprowadzasz jedynie do pasma przenoszenia? :D
Zgadza się jest całe mnóstwo subtelności, które człowiek słyszy nawet kiedy ma już przytępiony słuch wraz z wiekiem.

Wojtek pisze:
Aha. Zwróć może uwagę jak i w którym kierunku zmieniała się jakość sprzętów "klasy popularnej" dekada po dekadzie.
Kiedy ostatnio widziałeś kogoś z boom-boxem na ulicy? :morda:
Miałem na myśli dzisiejszą klasę popularną spełniającą normę Hi-Fi.

Bacek pisze:
14 cze 2025, 23:33
Też bym polemizował. Niskie zejście ale na ciągnącym, dudniącym się basie to nie moja bajka.
Ani nie moja. Oczywiście że poza pasmem przenoszenia jest jeszcze mnóstwo innych czynników wpływających na percepcję dźwięku.

flytier pisze:
14 cze 2025, 22:28
Polemizowałbym. Niektóre wydania mają tak podbity pewien przedział częstotliwości, że się słuchać nie da :)
Tyż prawda, aczkolwiek słabe wydania cierpią raczej na niedostatki niż nadmiary.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Obywatel

dale pisze:
wczoraj, 08:53
flytier pisze:
A mnie się zawsze wydawało, że walka jest o jak najbardziej naturalne odtwarzanie.
"Chyba Ty" :) Bo ja dążę do dźwięku lekko ocieplonego, czasem klubowego. Po to mam lampę.
O to, to! Też nigdy nie rozumiałem tego dążenia do neutralności wśród hi-endowców. Dźwięk ma się podobać słuchaczowi - spełniać jego subiektywne oczekiwania. Np. ja nie dawałem rady słuchać RADMORA 5102 z wyłączonym konturem :morda:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

dale pisze:
Nie słyszy nie znaczy że nie odbiera, ostatnio sam to zauważyłem słuchając jednego utworu, na dwóch kolejnych parach słuchawek, różniących się jedynie szerokością pasma.
Na pewno tylko szerokością pasma się różniły a we wspólnym zakresie były płaskie jak stół? Wodospad w tym zakresie też miały identyczny? Jeszcze pewnie kilka innych parametrów można by tu dorzucić po których słuchowo da się to rozróżnić, zupełnie nie zależnych od samego pasma.
Oczywiście nie kwestionuję że po paśmie też się da ale rzeczywistość rzadko jest jednowymiarowa.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Dokładnie. Różnica nie polegała na szerokości pasma.
A napisz z ciekawości jaka była roznica w paśmie pomiędzy nimi.
Awatar użytkownika
flytier

Obywatel pisze:
wczoraj, 11:08
dale pisze:
flytier pisze:
O to, to! Też nigdy nie rozumiałem tego dążenia do neutralności wśród hi-endowców. Dźwięk ma się podobać słuchaczowi - spełniać jego subiektywne oczekiwania. Np. ja nie dawałem rady słuchać RADMORA 5102 z wyłączonym konturem :morda:

Znaczy ten radmor grał naturalnie bez włączonego konturu? :)
Awatar użytkownika
flytier

dale pisze:
flytier pisze:
14 cze 2025, 20:31
Ale, to tylko mój osobisty osąd.
Tak samo jak osąd ludzi którzy twierdzą że kabel zasilający za 1000 PLN gra lepiej niż taki za 200 PLN.
Ale spoko, każdy ma prawo do własnego zdania.
Dokładnie, jak osąd ludzi którzy twierdzą , że stare kondensatory , to badziew w porównaniu z nowymi.
Awatar użytkownika
Obywatel

flytier pisze:
wczoraj, 16:15
Znaczy ten radmor grał naturalnie bez włączonego konturu? :)
Nie wiem, czy naturalnie ale wśród polskich sprzętów był to dobry wzmacniacz.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Bacek pisze:
wczoraj, 13:41
dale pisze:
Nie słyszy nie znaczy że nie odbiera, ostatnio sam to zauważyłem słuchając jednego utworu, na dwóch kolejnych parach słuchawek, różniących się jedynie szerokością pasma.
Na pewno tylko szerokością pasma się różniły a we wspólnym zakresie były płaskie jak stół? Wodospad w tym zakresie też miały identyczny? Jeszcze pewnie kilka innych parametrów można by tu dorzucić po których słuchowo da się to rozróżnić, zupełnie nie zależnych od samego pasma.
Oczywiście nie kwestionuję że po paśmie też się da ale rzeczywistość rzadko jest jednowymiarowa.
Kolor kabla też miały różny. Ja, jak i większość tu obecnych jest świadoma że pasmo to tylko jeden z kilku głównych parametrów (skuteczność czy średnica przetwornika), i zakładam że część z nich jest powiązana ze sobą. Dlatego też biorąc te z większym pasmem, pozostałe lepsze parametry zyskałem w powiązaniu.
flytier pisze:
wczoraj, 16:21
Dokładnie, jak osąd ludzi którzy twierdzą , że stare kondensatory , to badziew w porównaniu z nowymi.
Fajnie uogólniłeś, choć ja pisałem co innego. Prosił bym w przyszłości, jeśli chciałbyś wejść w polemikę, o więcej precyzji. Może spróbuj wolnej czytać.
ODPOWIEDZ