Technics SL-1600 mk2 / 1700 mk2 - winda i o-ring

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
nadzorca2
Posty: 64
Rejestracja: 17 kwie 2018, 22:00
Gramofon: YAMAHA PX-3
Lokalizacja: Kutno

Re: Technics SL-1600 mk2 / 1700 mk2 - winda i o-ring

Post autor: nadzorca2 » 15 sie 2018, 23:28

Dziękuje, autostop i wszystkie funkcje w auto działają prawidłowo tylko jak w trakcie odtwarzania wymusze podniesienie ramienia dźwignia lub przyciskiem muting to głupieje. Dopiero wyłączenie zasilania i ponowne jego włączenie oraz opuszczenie dźwigni na dół likwiduje ”zawieche” i tylko dźwigni bo na przycisk muting nie reaguje, czyli jakby coś z mechaniką

Awatar użytkownika
qbus
Posty: 80
Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:30
Gramofon: Technics SL-1610 mk2

Re: Technics SL-1600 mk2 / 1700 mk2 - winda i o-ring

Post autor: qbus » 15 sie 2018, 23:49

nadzorca2 pisze:
15 sie 2018, 23:28
Dziękuje, autostop i wszystkie funkcje w auto działają prawidłowo tylko jak w trakcie odtwarzania wymusze podniesienie ramienia dźwignia lub przyciskiem muting to głupieje. Dopiero wyłączenie zasilania i ponowne jego włączenie oraz opuszczenie dźwigni na dół likwiduje ”zawieche” i tylko dźwigni bo na przycisk muting nie reaguje, czyli jakby coś z mechaniką
Sprawdź jeszcze mikroprzełącznik pod ośką, do której przyczepiona jest dźwignia, na zdjęciu z załącznika widoczny jest przykręcony dwoma śrubami do tej blaszki na środku (dochodzą do niego dwa kabelki - biały i szary). Z tego co pamiętam to ten mikroprzełącznik przełącza się przy ruszaniu dźwignią, ale nie przy naciskaniu przycisku.Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale to też bym sprawdził.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
nadzorca2
Posty: 64
Rejestracja: 17 kwie 2018, 22:00
Gramofon: YAMAHA PX-3
Lokalizacja: Kutno

Re: Technics SL-1600 mk2 / 1700 mk2 - winda i o-ring

Post autor: nadzorca2 » 16 sie 2018, 08:38

Dziękuje za pomoc...

Awatar użytkownika
qbus
Posty: 80
Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:30
Gramofon: Technics SL-1610 mk2

Re: Technics SL-1600 mk2 / 1700 mk2 - winda i o-ring

Post autor: qbus » 16 sie 2018, 14:37

nadzorca2 pisze:
16 sie 2018, 08:38
Dziękuje za pomoc...
Nie ma za co. Tylko jak będziesz to rozbierał sam to uważaj jak cholera, rób zdjęcia każdego etapu i każdej śrubki, bo to nie jest takie proste ramię.

Awatar użytkownika
Grzesiek
Posty: 151
Rejestracja: 28 sty 2015, 12:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1600 mk2 / 1700 mk2 - winda i o-ring

Post autor: Grzesiek » 20 mar 2019, 20:41

Przyszedł czas na o-ring w moim Sl1710 MK2. No cóż, nic nie jest wieczne. Bez problemu dostałem się do pękniętego paska, ale zastawia mnie jego rozmiar - średnica zew.35,5 mm, grubość 1,5 mm. Wzorując się na tym co pisał Wojtek to trochę te wymiary do siebie nie pasują. Pewnie poprzedni właściciel dobrał pasek bardziej na "oko". Jutro, mam nadzieję nabędę właściwy. Tymczasem recepturka rządzi ;)
Technics SL-Q2; Technics SL-1710MK2; Akai AM-95; Infinity Kappa 6.2i; BUphonoAMP