Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 09:40

Cześć,
udało mi się rozwiązać zagadkę obcierania płyty o "coś". Tym czymś jest mechanizm rozpoznawania wielkości płyty widoczny na zdjęciu poniżej

Podczas zamykania powinien się "jakby" chować do środka, ale pokrywa nie dociskała wystarczająco, wystawał i obcierał płytę. Pomogłem mu się schować domowym sposobem, przyklejając kawałek kartki papieru by docisk był większy. No nic, chyba nie najlepiej to pisałem. W każdym razie działa i na razie jest dobrze.

Druga sprawa to wkładka. Jak zapewne część z Was wie, że gramofon został kupiony od znanego hochsztapler - Andrzeja Kowalskiego :clap:
Miała być oryginalna wkładka, ale było czerwone coś, co dokładnie wczoraj - rozpadło się na dwie części. Przedwczoraj wieczorem sygnał był już mocno przesterowany, więc i tak miałem zamiar kupić nową wkładkę.
No i kupiłem. Audio-Technica. Akurat w Warszawie o 14:00 nie było zbyt dużego wyboru i kupiłem co mieli w sklepie (ostatni egzemplarz).
Wracając z wkładką do bazy, po drodze wpadłem jeszcze umyć płyty, których zamierzałem słuchać wieczorem. Chciałem by wszystko było jak należy.
Nie powiem, bo słucha się teraz lepiej niż na tej czerwonej, ale ... no właśnie. Momentami sygnał nadal się przesterowuje, szczególnie w wysokich partiach wokalnych lub gitarowych solówek.

Nie mam zupełnie pojęcie co może być przyczyną. Wydaje mi się, że chyba nie wkładka. Czy jednak> Czy jednak jest taka marna? :?:

Jeśli ktoś z Was ma jakiś pomysł, to będę wdzięczny za podpowiedzi. Gramofon jest uziemiony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ebola1972
Posty: 380
Rejestracja: 18 gru 2018, 12:02
Gramofon: Sony PS-X50
Lokalizacja: Płock

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: ebola1972 » 20 gru 2020, 11:07

a ta śrubka do mocowania wkładki to jest czy jej nie ma?
Sony PS-X50
Shure M75-6S Jico N-75ED , Wega XL-15 Astatic ND25e, Philips GP401 mk2 NOS,Astatic PH-106-ed, Astatic PH-107-ed, Shure V15 IV
lampa EL34 Luxman L435 Braun Regie 501k
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350
DAC Topping D50S
Qln Signature Splietfield HD II

Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 11:19

ebola1972 pisze:
20 gru 2020, 11:07
a ta śrubka do mocowania wkładki to jest czy jej nie ma?
Śrubki nadal brakuje, wkładka siedzi sztywno. Podejrzewam, że fabryczne wyważenie jest ze śrubką.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 4389
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: zbyszek1982 » 20 gru 2020, 11:20

Możliwe, że trzeba po latach i działalności gramofonika ten gramofon najzwyczajniej w świecie skalibrowac zgodnie z serwisówką.

Cholera wie co on tam robił i gdzie wlał kreta do rur.
Thorens TD150/125 | SME 3009 II | Ortofon 2M Bronze | Rotel CD14 | Braun CSV13 | Snell E/III

Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 11:31

zbyszek1982 pisze:
20 gru 2020, 11:20
Możliwe, że trzeba po latach i działalności gramofonika ten gramofon najzwyczajniej w świecie skalibrowac zgodnie z serwisówką.

Cholera wie co on tam robił i gdzie wlał kreta do rur.
hahah, dobre. Czy ktoś się orientuje gdzie w warszawie mogę z tym pójść. I co to znaczy skalibrować?

ebola1972
Posty: 380
Rejestracja: 18 gru 2018, 12:02
Gramofon: Sony PS-X50
Lokalizacja: Płock

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: ebola1972 » 20 gru 2020, 11:37

w normalnym gramofonie to byś sobie sprawdził nacisk igły wagą. a tutaj to chyba nie ma nawet regulacji nacisku. czytałeś instrukcję obsługi, serwisówkę?. ta śrubka może mieć znaczenie. nacisk igły może być za mały.
Sony PS-X50
Shure M75-6S Jico N-75ED , Wega XL-15 Astatic ND25e, Philips GP401 mk2 NOS,Astatic PH-106-ed, Astatic PH-107-ed, Shure V15 IV
lampa EL34 Luxman L435 Braun Regie 501k
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350
DAC Topping D50S
Qln Signature Splietfield HD II

Awatar użytkownika
bms01pl
Posty: 1008
Rejestracja: 20 mar 2017, 10:44
Gramofon: SONY PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: bms01pl » 20 gru 2020, 11:41

Raghza pisze:
20 gru 2020, 09:40
gramofon został kupiony od znanego hochsztapler - Andrzeja Kowalskiego
kupiłeś z allegro czy olx? jak allegro - ja bym próbował oddać.
SONY PS-X60 + BuPhono + Luxman L-435 + ATL HD 310
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520

ebola1972
Posty: 380
Rejestracja: 18 gru 2018, 12:02
Gramofon: Sony PS-X50
Lokalizacja: Płock

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: ebola1972 » 20 gru 2020, 11:42

gramofon przyszedł z zamontowaną wkładką czy wkładka była oddzielnie w jakimś pudełku?. może śrubka się odkręciła w transporcie i gdzieś sobie lata luzem.
Sony PS-X50
Shure M75-6S Jico N-75ED , Wega XL-15 Astatic ND25e, Philips GP401 mk2 NOS,Astatic PH-106-ed, Astatic PH-107-ed, Shure V15 IV
lampa EL34 Luxman L435 Braun Regie 501k
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350
DAC Topping D50S
Qln Signature Splietfield HD II

Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 12:07

Miał zamontowaną wkładkę. Taki wyjąłem z pudełka, śrubki nie było na 100%. Ale sprzedawca twierdzi, że była, ale to inna historia.
Widzę, żę teraz na allegro sprzedaje same śrubki, pewnie ku...a z mojego gramofonu.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 4389
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: zbyszek1982 » 20 gru 2020, 12:08

Raghza pisze:
20 gru 2020, 12:07
Widzę, żę teraz na allegro sprzedaje same śrubki, pewnie ku...a z mojego gramofonu.
Zapewne tak właśnie jest.
Thorens TD150/125 | SME 3009 II | Ortofon 2M Bronze | Rotel CD14 | Braun CSV13 | Snell E/III

Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 12:09

ebola1972 pisze:
20 gru 2020, 11:37
a tutaj to chyba nie ma nawet regulacji nacisku. czytałeś instrukcję obsługi, serwisówkę?.
Regulacja jest, ale zupełnie nie ma wpływu, może nie działa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ebola1972
Posty: 380
Rejestracja: 18 gru 2018, 12:02
Gramofon: Sony PS-X50
Lokalizacja: Płock

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: ebola1972 » 20 gru 2020, 15:03

faktycznie jest regulacja siły nacisku w zakresie 1-1.5g.
ale brakuje masy śrubki do prawidłowego wyważenia "ramienia" czy jak to inaczej nazwać.
ja bym poćwiczył na tej starej wkładce no chyba że się rozleciała na amen. szkoda nowej igły. czyli dociążyć wkładkę bardziej i czy dźwięk będzie wtedy nie przesterowany.

inną kwestią jest fakt, że otrzymałeś gramofon niekompletny, o ile ta śrubka ma faktycznie znaczenie. jeżeli ma to tak samo, jakbyś otrzymał tradycyjny gramofon np. bez przeciwwagi.
Sony PS-X50
Shure M75-6S Jico N-75ED , Wega XL-15 Astatic ND25e, Philips GP401 mk2 NOS,Astatic PH-106-ed, Astatic PH-107-ed, Shure V15 IV
lampa EL34 Luxman L435 Braun Regie 501k
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350
DAC Topping D50S
Qln Signature Splietfield HD II

Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 15:38

Kupiłem na OLX od jednego Pana brakującą śrubkę, czekam na list. Zobaczymy co się wydarzy.

ebola1972
Posty: 380
Rejestracja: 18 gru 2018, 12:02
Gramofon: Sony PS-X50
Lokalizacja: Płock

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: ebola1972 » 20 gru 2020, 15:59

no i super. ale mamy okres przedświąteczny i listy mogą iść dłużej niż zwykle. ja bym poprosił sprzedawcę o zważenie śrubki przed wysłaniem o ile ma wagę. a znając wagę śrubki można samemu coś pokombinować.
Sony PS-X50
Shure M75-6S Jico N-75ED , Wega XL-15 Astatic ND25e, Philips GP401 mk2 NOS,Astatic PH-106-ed, Astatic PH-107-ed, Shure V15 IV
lampa EL34 Luxman L435 Braun Regie 501k
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350
DAC Topping D50S
Qln Signature Splietfield HD II

Awatar użytkownika
Raghza
Posty: 31
Rejestracja: 06 gru 2020, 08:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-QL5 Obcieranie płyty i przesterowanie sygnału

Post autor: Raghza » 20 gru 2020, 16:56

ebola1972 pisze:
20 gru 2020, 15:59
ja bym poprosił sprzedawcę o zważenie śrubki przed wysłaniem o ile ma wagę.
Wysłał mi zdjęcia śrubki z przymocowaną wkładką. Są od innego modelu Technicsa, SL-7.
Kręciłem znowu siłą nacisku, tym razem na włączonym gramofonie (nie wiem czy to ma znaczenie), dźwięk jest trochę zmulony, wysoki trochę siadły, ale nadal w głośniejszych i wyraźnych partiach słychać trzeszczenie w głośnikach, chociaż trochę mniej. Może muszę znaleźć optymalne ustawienia, ale powoli tracę cierpliwość. :evil:
Właśnie słucham ciemnej strony Pink Floyd i przy solówce w utworze Time przester jest wręcz nie do zniesienia. To samo z saksofonem w Us and Them, trudno to wytrzymać.