SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Obywatel » 16 wrz 2020, 00:02

Zauważyłem ostatnio coraz bardziej nasilającą się przypadłość gramofonu - otóż po podniesieniu windy przy próbie ręcznego przesunięcia ramienia z pozycji spoczynkowej w kierunku talerza pojawia się wyraźny opór i lekkie skrzypienie. Kiedy ramię znajduje się mniej więcej na wysokości talerza, opór ustępuje. Zjawisko jest silniej wyczuwalne na "zimnym" gramofonie. Natomiast po opuszczeniu windy taka sytuacja nie ma miejsca i ramię daje się przesuwać swobodnie w całym zakresie.

Również kiedy automatyka cofa ramię do pozycji spoczynkowej, pod sam koniec - jak już dojeżdża do spocznika - daje się usłyszeć delikatne skrzypnięcie. Taka jakby guma trąca o tworzywo.

Co to może być?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Wojtek » 16 wrz 2020, 01:25

To stało się nagle czy też problem się nasilał z czasem?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Obywatel » 16 wrz 2020, 01:36

Mam wrażenie, że nasilał się z czasem, choć zauważyłem to stosunkowo niedawno. Być może wcześniej nie było to na tyle zauważalne, żeby zwrócić moją uwagę.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3454
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: chudy_b » 16 wrz 2020, 02:20

Bardzo dawno temu grzebałem w 1600, ale z tego co pamiętam, tam ramię po opuszczeniu jest całkowicie odpinane od napędu i automatyki (w przeciwieństwie do Daniela którego ramię targa kilo złomu za sobą :D ) To by potwierdzało objaw swobodnej pracy ramienia po opuszczeniu i ciężkiej po sprzęgnięciu z napędem. Pewnie należy się gramofonowi solidny przegląd i przesmarowanie. Ta automatyka nie jest jakaś bardzo skomplikowana, da się rozebrać, przesmarować, złożyć i za dużo części nie powinno zostać na stole ;)

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Obywatel » 16 wrz 2020, 10:17

Gramofon przeszedł pełen przegląd 4 lata temu. Ja się sam nie podejmuję w nim grzebać - zbyt jest dla mnie wartościowy.

Czy ktoś mógłby polecić jakieś sprawdzone serwisy gramofonowe z woj. pomorskiego lub zachodniopomorskiego? Ewentualnie wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego lub warmińsko-mazurskiego.

Z góry dziękuję.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Wojtek » 16 wrz 2020, 10:34

Obywatel pisze:
16 wrz 2020, 10:17
Gramofon przeszedł pełen przegląd 4 lata temu.
Nie możesz ponownie go wysłać do esdarka czy kogo tam?

Zaznaczę że moje 2 SL-1600 jak dotąd nie mają tego typu objawów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Obywatel » 16 wrz 2020, 10:37

Jeśli Esdarek się zgodzi, to wyślę. Spróbuję do Niego napisać.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Piterski
Posty: 389
Rejestracja: 17 lip 2015, 23:48
Gramofon: Pioneer PL70LII
Lokalizacja: Warszawa

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Piterski » 16 wrz 2020, 15:56

Esdarek obrósł w piórka, lepiej poszukaj kogoś innego.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Wojtek » 16 wrz 2020, 16:01

Piterski pisze:
16 wrz 2020, 15:56
Esdarek obrósł w piórka, lepiej poszukaj kogoś innego.
Powiedz coś więcej na temat bo to ciekawe jest :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Obywatel » 16 wrz 2020, 16:55

Esdarek zgodził się przyjąć gramofon od ręki.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Piterski
Posty: 389
Rejestracja: 17 lip 2015, 23:48
Gramofon: Pioneer PL70LII
Lokalizacja: Warszawa

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Piterski » 16 wrz 2020, 18:50

Wojtek pisze:
16 wrz 2020, 16:01
Piterski pisze:
16 wrz 2020, 15:56
Esdarek obrósł w piórka, lepiej poszukaj kogoś innego.
Powiedz coś więcej na temat bo to ciekawe jest :)
Kolega nie mógł się, delikatnie rzecz biorąc, doprosić by przyjął do naprawy Sony. Model, który sam kiedyś serwisował.
Teraz też podobno ciężko się z nim dogadać by go nie urazić i gramofon leży i czeka na swą kolej już bardzo długo.
Tak więc to tak w delikatnym skrócie co usłyszałem, a kolega jest z tych bardzo spokojnych i cierpliwych.

Wcześniej pośredniczyłem w zakupie tego gramofonu i kiedy do mnie trafił na montaż wkładki okazało się że ma wyczuwalne niewielkie luzy w łożyskach ramienia. Poza tym był sprawny, ale te luzy niezbyt dobrze świadczyły o wykonanym przeglądzie tak więc ja bym więcej nikomu w ciemnio nie polecił gramofonu jaki on serwisował.

Awatar użytkownika
olsza84
Posty: 2764
Rejestracja: 09 lip 2015, 10:27
Gramofon: Dual Fever

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: olsza84 » 16 wrz 2020, 20:27

Faktem jest, że niedawno Esdarek pisał, że przestaje przyjmować zlecenia na serwis od osób trzecich i skupia się jedynie na sprzedaży swoich Duali. Ale widocznie jeszcze robi serwis.

Piterski: z tymi luzami na łożyskach to ja bym uważał. Nie musi to być błąd w sztuce. Wszak np. Dual zaleca "małe, ledwo wyczuwalne luzy na łożyskach". Nie wiem jaką procedurę ustawienia łożysk uskutecznia Esdarek ale bym nie przesądzał ani w jedną ani w drugą stronę.

Mogę się zgodzić natomiast, że trochę fachowcy są przewrażliwieni na swoim punkcie. Ostatnio dostałem bana na jednej grupie na FB, gdyż wdałem się w dyskusję z założycielem grupy mającej tropić nieuczciwych sprzedawców. Okazało się, że się nie znam na Dualach i sam pewnie jestem nieuczciwym sprzedawcą :mrgreen:
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 510, 601, 604, 704, 721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

Dual Fever

Awatar użytkownika
Piterski
Posty: 389
Rejestracja: 17 lip 2015, 23:48
Gramofon: Pioneer PL70LII
Lokalizacja: Warszawa

Re: SL-1600 mkII - ramię ciężko chodzi przy podniesionej windzie

Post autor: Piterski » 16 wrz 2020, 21:21

olsza84, może masz racje z tymi luzami nie upieram się przy tym. Po prostu jak dla mnie to były ona za duże.