Talerz od modelu G to kosztuje coś około 5 tys, pomijając fakt, że chyba nie będzie pasował, gramofony mają inne silnikipiotrjazz pisze: ↑30 cze 2020, 12:46Czyli jakby wyjasnienie zagadki. No dobrze ,ale skoro brakuje kilku mm to zmiana headshella na plaski nie pomoze.Ja zmienilem i faktycznie poziomiczka pokazuje ,ze jest krzywo. Swoja droga czy nie powinno sie zmienic nacisku igly ,skoro poziomiczka to dodatkowe 2g.
Z tego co napisales to albo super gruba mata albo talerz z 1200g.
A jak Ty to rozwiazales u siebie?
Acha a jezeli chodzi o dzwiek to problem ,bo ramie krzywo a gra pieknie![]()
Płaski headshell, nie rozwiązuje problemu, ale umożliwia łatwo i prawidłowo ustawić wkładkę.
Jedynym sensowym rozwiązaniem jest zakup grubszej maty, albo drugiej takiej samej i używanie dwóch. Grubsza, nowa, z starych zapasów, będzie droga, używane mogą być w różnym stanie, nie zawsze są proste, druga taka sama będzie dużo tańsza i raczej będzie prosta, ale co kto lubi.
Ja mam sporo różnych mat, więc sobie kładę taką jaka mi jest akurat potrzeba.
Wyważasz ramię razem poziomniczką i ustawiasz nacisk właściwy dla twoje wkładki. Jak ramię będzie już ustawione prawidłowo, równolegle, to wyważysz ramię raz jeszcze, bez poziomniczki i ustawisz nacisk dla wkładki .
Swoją drogą
Tutaj masz artykułów wyjaśniający jak z użyciem komputera sprawdzić, jak rezonuje twoje ramię z daną wkładką i headshellem, akurat Technics SL 1200GR i wkładka Nagaoka 200

Internetowym kalkulatorom by nie ufał w tej mierze

https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 8&t=112535