Technics SL-1000R i headshell

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Mich.G
Gramofon: Brinkmann

Re: Technics SL-1000R i headshell

Post autor: Mich.G »

darkman pisze:
17 lip 2024, 21:31
Oj tam! Są wakacje :) Michu wie co robi. I tak nie wiemy do jakiej wkładki zdaje się.
wiesz.. na Pechniksie to i tak wsio ryba, bez różnicy jak na Bambino. Zresztą podobne trochę z tym, że Bambi ładniejszy.
I lepszy! :mrgreen:
:D Lepiej bym tego nie ujął :D
Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
17 lip 2024, 23:41
o nie wie.

darkman pisze: ↑
wczoraj, 21:31
I tak nie wiemy do jakiej wkładki zdaje się.

Wiemy, napisałem.
Aaa faktycznie, widzę ale to by znaczyło, że kolega Micha jeszcze nie wie jak wkładka będzie czy ma być? OK myślałem, że już jakaś Orto w standardzie została zakupiona wcześniej osobno. Spoko :D
Michu graj nie żałuj strun! ;)

Swoją drogą ta LH6000 mnie się bardzo podoba, pewnie się kiedyś skuszę. BTW jakaś wkładziora była/jest u MISSE na giełdzie na nim z fajową wkładką i cenowo wychodzi to b.fajne.
Marcinus

Post autor: Marcinus »

Mich.G pisze:
18 lip 2024, 07:12
Ortofona. Headshell wydaje się być solidnie wykonany
Potwierdzam, bo używam takich.
Awatar użytkownika
Mich.G
Gramofon: Brinkmann

Post autor: Mich.G »

No więc dziś miałem w końcu okazję przekonać się, jak w praktyce radzi sobie Opus z napędem Sl-1000R i muszę wejść pod stół i odszczekać. Ad rem. Moja wiedza dotycząca maszyn Technicsa jest dość pobieżna, żeby nie powiedzieć żadna, bo związana tylko z modelami z serii 1200 i to z dość odległej epoki lat 90-tych. Nie mam najlepszego zdania o tych maszynach i siłą stereotypu wszystkie Technicsy włożyłem do jednego wora. Ogromny błąd, ogromny i tym bardziej głupio mi jest, że zachowałem się jak skończony hipokryta, wyrażając jakieś tam przekonanie, zanim było mi dane z ogromną przyjemnością z resztą, przekonać się, czym jest SL-1000R. A jest to bez wątpienia hiend w najczystszej postaci i formie. Gramofon robi ogromne wrażenie już tylko samym wyglądem, a potem jest tylko lepiej. Zbudowany jak czołg z zegarmistrzowską precyzją. napęd jest tak cichy, że parę razy łapałem się na tym, czy w ogóle się kręci. Start i stop-błyskawica. Wow i flutter na abstrakcyjnym poziomie mierzalności, no dźwięk, poezja. Piękne czarne tło i ogromna scena(zasługa piekielnie stałych obrotów) plastyka i barwa. Po prostu pięknie. Za te pieniądze, ktoś powie że łaski nie robi, otóż nie zawsze tak jest, a SL-1000R to potężna inżynieria, co czuje się z pewnością także w plecach chcąc go podnieść. Podsumowując: wspaniała wizyta i najwyższej jakości dźwięk, a samo obcowanie z tą maszyną, poważnie wyleczyło mnie z hipokryzji i wybiło z ciasnych kolein stereotypów. Bardzo dziękuję Gospodarzowi za te kilka cennych godzin i przepraszam, jeśli mój wpis mógł sugerować coś niepochlebnego o tej maszynie, jest naprawdę wspaniała.Jeśli ktoś kręci się wokół takiego budżetu na napę∂, nie powinien go odpuszczać, bo tylko głupiec tak postępuje, ja już się nauczyłem :)
Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Mich.G pisze:
24 lip 2024, 16:35
No więc dziś miałem w końcu okazję przekonać się, jak w praktyce radzi sobie Opus z napędem Sl-1000R i muszę wejść pod stół i odszczekać. Ad rem. Moja wiedza dotycząca maszyn Technicsa jest dość pobieżna, żeby nie powiedzieć żadna, bo związana tylko z modelami z serii 1200 i to z dość odległej epoki lat 90-tych. Nie mam najlepszego zdania o tych maszynach i siłą stereotypu wszystkie Technicsy włożyłem do jednego wora. Ogromny błąd, ogromny i tym bardziej głupio mi jest, że zachowałem się jak skończony hipokryta, wyrażając jakieś tam przekonanie, zanim było mi dane z ogromną przyjemnością z resztą, przekonać się, czym jest SL-1000R. A jest to bez wątpienia hiend w najczystszej postaci i formie. Gramofon robi ogromne wrażenie już tylko samym wyglądem, a potem jest tylko lepiej. Zbudowany jak czołg z zegarmistrzowską precyzją. napęd jest tak cichy, że parę razy łapałem się na tym, czy w ogóle się kręci. Start i stop-błyskawica. Wow i flutter na abstrakcyjnym poziomie mierzalności, no dźwięk, poezja. Piękne czarne tło i ogromna scena(zasługa piekielnie stałych obrotów) plastyka i barwa. Po prostu pięknie. Za te pieniądze, ktoś powie że łaski nie robi, otóż nie zawsze tak jest, a SL-1000R to potężna inżynieria, co czuje się z pewnością także w plecach chcąc go podnieść. Podsumowując: wspaniała wizyta i najwyższej jakości dźwięk, a samo obcowanie z tą maszyną, poważnie wyleczyło mnie z hipokryzji i wybiło z ciasnych kolein stereotypów. Bardzo dziękuję Gospodarzowi za te kilka cennych godzin i przepraszam, jeśli mój wpis mógł sugerować coś niepochlebnego o tej maszynie, jest naprawdę wspaniała.Jeśli ktoś kręci się wokół takiego budżetu na napę∂, nie powinien go odpuszczać, bo tylko głupiec tak postępuje, ja już się nauczyłem
Ekhm...
Obrazek
:morda:

A na poważnie to zazdroszczę obcowania z TĄ Maszyną!!!
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Mich.G pisze:
24 lip 2024, 16:35
Gramofon robi ogromne wrażenie już tylko samym wyglądem, a potem jest tylko lepiej.
Piękne granie :clap: Wrzuciłbyś kilka zdjęć jak to skompletowałeś.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ODPOWIEDZ