Gramofon Dual DTJ-301 wyłaczanie

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
dezerter

Post autor: dezerter »

Szanowni Państwo, kupiłem gramofon jak wyżej niestety bez polskiej instrukcji. Podłączyłem wszystko sam (jestem jeszcze z czasów Bernarda) wyregulowałem i działa, niestety na końcu płyty dalej kręci talerzem. Może Państwo wiecie czy tak ma być - oczywiście zdaje sobie sprawę że to nie jest gramofon automatyczny. Pozdrawiam z Karkonoszy - Tomek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tu znajdziesz instrukcję obsługi: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=5286

Gramofon jest manualny, więc nie ma ani auto-startu ani auto-powrotu. Innymi słowy, działa jak powinien.

Dokonałeś złego wyboru jeśli szukałeś gramofonu co będzie się sam wyłączał na końcu płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
dezerter

Żeby tak człowieka dołować przy nowym zakupie ;-) Ale na poważnie dziękuję za info i instrukcję. Zdawałem sobie sprawę że nie jest automatyczny, o czym zresztą pisałem. Kupiłem z powodu wkładki jak tez napędu i faktu że to... Technics (kopia Dual'a).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dezerter pisze:z powodu wkładki
Która jest jedną z najtańszych dostępnych.
dezerter pisze:jak tez napędu
Który jest znany z tego, że jest kiepski.
dezerter pisze:i faktu że to... Technics (kopia Dual'a).
Faktu, który okazał się być bzdurą. To ani Technics ani Dual tylko tani Chińczyk :morda:

Przypomina legendarnego Technicsa z wyglądu. Na tym się podobieństwa kończą.
Wsparcie finansowe forum
dezerter

Niestety stać mnie tylko na taki sprzęt, z którego i tak sie cieszę. Wojtku, natomiast to co piszesz i jak traktujesz ludzi świadczy tylko o Tobie.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

dezerter pisze:Niestety stać mnie tylko na taki sprzęt
On kosztuje prawie 800 zł. Gdybyś najpierw poczytał a potem kupował, to za te pieniądze miałbyś naprawdę bardzo porządny gramofon. Choć używany.
dezerter pisze:Wojtku, natomiast to co piszesz i jak traktujesz ludzi świadczy tylko o Tobie
No cóż. To co napisał Wojtek może i jest brutalne, ale niestety prawdziwe. Wolałbyś usłyszeć że to super sprzęt, choć to nie prawda?

Jesli masz możliwość oddać ten gramofon, to byłoby to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie
dezerter

Kupiłem go za 450pln
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wybacz jeśli Ciebie uraziłem dezerter, ale z zasady jestem przeciwny naginaniu prawdy, stąd te moje sprostowania.
Wsparcie finansowe forum
dezerter

Wojtku spokojnie, ja już stary jestem (50 na karku) i z zasady się nie obrażam, nie strzelam focha itp. Ostatni Twój post świadczy o poziomie a na przyszłość nie warto nikogo kto sobie kupił nawet Bambino nie wypada sprowadzać go do poziomu parteru, ale zachęcić do np. dalszych zakupów np. lepszego a niekoniecznie droższego sprzętu. A wracając do meritum to mam pytanie czy warto inwestować (czytaj naprawiać) w sprzęt typu Bernard (oddałem go synowi), Adam, czy Daniel (mam go zamiar naprawić). Niestety zachodnich sie boje bo chyba mam za małe możliwości (części) do ich naprawy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dla nostalgii może warto. Dla technikaliów niezbyt.
dezerter pisze:Niestety zachodnich sie boje bo chyba mam za małe możliwości (części) do ich naprawy.
Nie ma czego się obawiać. Zresztą, to co kupiłeś to też obcokrajowy sprzęt :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

dezerter pisze:czy warto inwestować (czytaj naprawiać)
dezerter pisze:Bernard (oddałem go synowi)
Raczej nie.
dezerter pisze: Adam,
Jeśli się uda naprawić to jak najbardziej, to całkiem niezły gramofon. Problemem jednak bywają rozmagnesowane talerze. Nie do zdobycia.
dezerter pisze:Daniel
Jak najbardziej (Wojtek będzie miał inne zdanie :D ) O ile nie musisz go kupowac na Allegro, tylko masz jakiś w domu do zrobienia, to warto poświęcić mu trochę czasu. Wszystkie części sa łatwo dostępne i tanie. Sam gramofon jednak prosty nie jest. Powiedziałbym raczej, że jest ostro nakombinowany. Ale spokojnie do zrobienia.
dezerter pisze:Niestety zachodnich sie boje bo chyba mam za małe możliwości (części)
To zalezy jak gramofon jest uszkodzony. Części mechaniczne moga być trudne do zdobycia. Elektroniczne, poza nielicznymi rzadko uszkadzającymi się wyjątkami, mozna zdobyć bez problemu.
Oczywiście rozpiętość skomplikowania elektronicznego jest bardzo duża. Od takich które zrobisz przy użyciu probówki fazy do takich w których bez wielokanałowego oscyloskopu nic nie zdziałasz.
dezerter

To bardzo dobra informacja, tym bardziej że mam własnie do zrobienia Daniela.
Awatar użytkownika
chudy_b

Pytaj jakby co. Mam Daniela, jestem fanem Daniela, mam serwisówkę (niedostepną w sieci z tego co wiem), chętnie pomogę w miarę możliwości.
dezerter

Piękne dzięki. Od przyszłego tygodnia zacznę z nim walczyć.
ODPOWIEDZ