Problem z uruchomieniem CS 621

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Xylion

Post autor: Xylion »

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i jestem też zupełnym laikiem jeśli chodzi o gramofony. Trochę poczytałem w internecie, poszperałem ale w momencie kiedy zakupiony przeze mnie Dual przyjechał do domu okazało się że nie wszystko jest takie proste jak mi się wydawało. Gramofon przyjechał dobrze zapakowany , lecz z zamontowaną (nawet nie zabezpieczoną plastikiem) wkładką z igłą. Na pół gwinta przykręcona była cała powłoka gramofonu na której mieści się talerz i ramię. Rzeczy których nie wiem i nie chcę popsuć:
- czy mam te śruby dokręcić, odkręcić czy zostawić tak (nie wyglądają na takie co by miały tak zostać bo odstają na dobry centymetr)
- Kalibrowanie ramienia pozostawię na moment kiedy będę wiedział co zrobić i o tym czytałem już na innych wątkach i mam nadzieję że sobie poradzę, chyba że sytuacja jest trochę inna i muszę na coś uważać to byłoby super gdyby mnie mógł ktoś ostrzec
- czy jest coś co jeszcze muszę zrobić zanim podłączę gramofon do sieci i zobaczę czy wszystko "gra" i "chodzi".
Sprzedający zapewniał że jest w 100% sprawny i na to też liczę ale nie chciałbym czegoś zepsuć przez swoją głupotę.

Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi

Xylion
Awatar użytkownika
blispx

Re: Problem z uruchomieniem CS 621

Post autor: blispx »

Xylion pisze:- czy mam te śruby dokręcić, odkręcić czy zostawić tak (nie wyglądają na takie co by miały tak zostać bo odstają na dobry centymetr)
Te śruby na czas transportu miały być bezwzględnie dokręcone do plinty, chyba że o innych piszesz. Twój opis sugeruje że tak właśnie było

Na biurku można a nawet wskazane jest ich odkręcenie od plinty, talerz "ma pływać"

Reasumując to jeszcze nie masz problemu, bo go nie uruchamiałeś
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Xylion

Odkręciłem te śruby, talerz zaczął "pływać" tak jak napisałeś, ale niestety silnik nie działa. Nie chce nic przy nim majstrować, bo sprzęt jest z allegro więc zawsze mogę zwrócić, ale może jest jakiś sposób, zabezpieczenie albo coś w tym stylu dlaczego ten sprzęt nie działa.
Awatar użytkownika
blispx

Martwy, nawet kiedy uniesiesz ręcznie ramię i przeniesiesz nad talerz?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Xylion

No niestety tak;/
Awatar użytkownika
blispx

Wrzuć zdjęcia tych śrub, zobaczę
Xylion

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/QYVL ... NcEQM2u21G~
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/dbg2 ... FyC~dw2yGD
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/psyB ... penN87glC1

Te 3 śruby były takie powiedzmy kolokwialnie wystające i trzymały plintę sztywno po ich odkręceniu talerz pływa
Awatar użytkownika
blispx

Złóż reklamację u sprzedającego

BTW podaj link do tej aukcji na której zakupiłeś jeżeli to nie tajemnica
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Tam jest jakaś neonówka, chyba oświetla brzeg talerza. Świeci się?
Xylion

Tak lampka się pali jak włączam gramofon (w sensie jak przechylam dźwignię na start)
Xylion

http://allegro.pl/dual-621-direct-drive ... 66103.html

Póki co jestem w kontakcie z kolesiem od aukcji i zapewnia mnie że przed wysyłką go testował i był w pełni sprawny. Nie mam powodu żeby mu nie wierzyć bo prowadzi sklep z różnymi rzeczami audio i myślę że nie szargał by sobie reputacji jednym gramofonem.
Awatar użytkownika
chudy_b

Spróbuj kilkakrotnie przełączyć pokrętłem zmiany prędkości obrotowej. Być może nie łączy.
Xylion

CHUDY JESTEŚ CUDOTWÓRCĄ!! Nie sądziłem że rozwiazanie będzie takie proste! Dzięki wielkie bo już traciłem nadzieję. Jeśli na tym forum jest forma podziękowania w jakiś inny sposób jakiś pozytywny jak na allegro albo coś w ten deseń to daje 5 od razu :-)
Awatar użytkownika
chudy_b

Prawdopodobnie ten przełącznik będzie Cię jeszcze w przyszłości wkurzał nie raz. Jeśli nie boisz się zaglądnięcia do środka, to kup środek do czyszczenia styków (np. Kontakt S+Kontakt U) i psiknij gdzie trzeba.
Xylion

Pewnie jak trochę okrzepnę z całą sprawą poczytam trochę o gramofonach to z pewnością będę szperał w bebechach. Natomiast na chwilę obecną muszę skalibrować ramię i nie do końca wiem jak to dobrze zrobić. Nie mam wagi niestety i jeśli macie podobny model, może podpowiecie na ile i w jaki sposób najlepiej wyregulować siłę nacisku i antyscating? Z góry dziękuję za wszelką pomoc
ODPOWIEDZ