Dodawanie większych zdjęć.

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
syko
Gramofon: Dual 510

Dodawanie większych zdjęć.

Post autor: syko »

Szybkie pytanie do Wojtka.
Wojtku.
Czy jest taka możliwość , żeby skrypt strony sam dostosowywał rozmiar zdjęcia i była by możliwość dodawania jego prosto z telefonu czy komputera?
Pytam, bo nie raz chciałbym wrzucić coś tu i ówdzie, lecz bawienie się w programiki zmniejszające jest dla mnie dość upierdliwe (niewygodne).
Sony PS 3750, JVC Z-1S, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Dodawanie większych zdjęć.

Post autor: darkman »

Ja działam prosto z telefonu. Masz zbyt dużą rozdzielczość ustawioną najprawdopodobniej. Kwestia ustawień telefonu w mojej opinii, a nie forum.. ale ja się na tym nie znam zupełnie.

Byle tylko Woj nie zezwolił na foty o większej wadze do osadzania na forum, bo to będzie mulić i zapychać dla użytkowników moblinych.
(dla przykładu ostatnie ogłoszenie giełdowe w dziale LP z kilkunastoma odsłonami tego samego zdjęcia :think: ..ADHD?)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Syko, zainstaluj na fonie jakąś apkę do kompresji i po sprawie. Kilka sekund i masz "lżejsze" zdjecie. Co tam jest upierdliwego?
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
syko

Dzięki Chłopaki za rady. Miałem apkę na starym telefonie. Reklamy i niewygoda obsługi zniechęciły mnie skutecznie do jej używania. Mój telefon niestety nie ma opcji zrobienia zdjęcia poniżej 2mb. Poza tym aparat to tylko rejestrator z menu dla idiotów. Bardzo niewygodnie się im operuje. Szybciej pstryknął bym Zenitem😉(pomijając proces obróbki zdjęcia)
Może są jakieś nakładki, nie wiem bo nigdy nie interesowałem się tym, ale za to wiem że inne fora przyjmują dużo większe pliki i stąd moje pytanie.

Dodam że najmniejsze zdjęcia jakie wypluwa mój telefon to 3mb z groszami.
I tu nasuwa się kolejne pytanie:
Czy od początku forum rozmiar załącznika się nie zmienił?
Biorąc pod uwagę jak technologia mocno poszła do przodu od powstania forum postuluję o podwojenie wielkości załącznika.
8-)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2026, 10:24 przez syko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Oczywiście że się zmieniał na przestrzeni lat. Kiedyś było 0.5MB, potem 1MB, teraz 2MB (już dłuższy czas).
Zuuuuuuupełnie wystarczający rozmiar dla zdjęcia JPG w rozdzielczości Full HD.
Potrzebujesz 4K żeby pokazać okładkę płyty? :)

Kiedyś był też limit załączników na post. Pierw 3, potem 5, 10, w końcu 20, dość ryzykownie, ale na prośbę kolegów co sprzedają na giełdzie.
Czym to grozi? Czymś takim na przykład: viewtopic.php?f=58&t=23829
Natomiast ten przykład mnie nie boli bo.... każda fotka waży jakieś 150-200kB.

Na dzień dzisiejszy, zbiór załączników na forum to 67 GB danych.

Czy mogę zwiększyć rozmiar załączników? Pewnie że tak.
Ale wtedy zbiorek będzie pęczniał szybciej.
A jak będzie pęczniał szybciej to dobijemy szybciej do granicy.
A zwiększanie pamięci dla forum to wyższe koszty utrzymania.

darkman również słusznie zauważył że będzie to powodowało "mulenie", szczególnie jak ktoś przegląda forum z komórki czy tabletu w terenie.
To nawet większy problem niż koszty.

Czy to wszystko jest warte przyzwolenia na lenistwo?
Nie bardzo :(

Nie ma to związku z "rozwojem technologii".
Format JPG jest z nami już kilka dekad.
syko pisze:
dzisiaj, 09:38
ale za to wiem że inne fora przyjmują dużo większe pliki
Daj jakiś przykład, a zarazem pytania dodatkowe - czy są tam reklamy/sponsorzy?
Czy załączniki są trzymane "od zarania dziejów" czy też są archiwizowane/czyszczone po paru latach?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
syko

Tak, są sponsorzy na tamtych forach. Liczyłem się z tym że zwiększenie pliku może się wiązać z dodatkowym kosztami i zapchaniem się serweru.
Masz jakąś prognozę kiedy się zapełni, biorąc pod uwagę dzisiejszy dzienny przyrost?

Dla Ciebie wygląda to lenistwo, jednak dla mnie jest to irytacja i strata mego cennego czasu.
Wiem że forum bez mego udziału nie straci nic, ale w jakimś celu tu zaglądam i chciałbym być bardziej aktywny niż dotychczas, a to wiąże się z dodawaniem zdjęć.
Moja wiedza na temat gramofonów jest znikoma, większość jej zdobyłem tu na forum, poznałem też kilka miłych osób i za to je doceniam.
Skoro nie mam zbyt wiele do powiedzenia w wątkach ściśle merytorycznych, chciałbym zabierać głos w wolnych tematach pobocznych używając fotografii swoich jak i wyszukanych z różnych źródeł. Uważam że jedno zdjęcie może być warte więcej niż tysiąc słów.
Aż tyle i tylko tyle.
Powiedziałem chyba wszystko na ten temat, zrobisz jak zechcesz Wojtku.
Dziękuję za wysłuchanie.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 10:24
Czymś takim na przykład: viewtopic.php?f=58&t=23829
Natomiast ten przykład mnie nie boli bo.... każda fotka waży jakieś 150-200kB.
Tak spoko, nie waży. W tym Kubricku to raczej mi chodzi o scrolling. Oglądałem to na phonie w jakimś sklepie czekając na Godota czyli żonkę "na zakupach" (bo raz w tygodniu puszczam w miasto by mieć spokój), no tak przewijam i myślę, no coś niemożliwe "zepsuło siem". dopiero w domu zerknąłem na laptoku i.. aha, olśnienie: myślący inaczej :).. skądinąd Marcin słusznie zauważył, brak drugiej strony okładki .. brakło miejsca? :lol:

A.. jpg? No broń Boże, nie odchodzimy inic nie zmieniamy. To już standard forumowy. Wiele osób jest do tego przygotowanych j.w. pisał Maciek - kwestia zorganizowania.
Może jest jakaś inna opcja, żeby Syku miał wygodnie - nie wiem, się nie znam. Oczywiśćie jeśli tak to :dance: To się dopasowuję, żeby mnie było wygodnie i tyle. :D
syko

Hurra!!! :violin:
Podłubałem w srajfonie i jest. Jakie one są nieintuicyjne te aparaty. Jakość " bardzo cienka" okazuje się bardzo dużą, a "normalna"najmniejszą. Mam Realne 51. Nie polecam.
Mniejsza o to.
Temat uważam za zamknięty.
Załączniki
IMG_20260501_114549.jpg
syko

A miało być tak pięknie.
Niestety gdy chcę wybrać jako załącznik aparat i robię zdjęcie, jest ono większe niż 2mb. Muszę wcześniej zrobić zdjęcie i je załączyć dopiero z albumu. Wychodzi dwa kroki więcej. :)
Będę musiał z tym żyć.
ODPOWIEDZ