Pioneer pl 70

Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Re: Pioneer pl 70

Post autor: Piterski »

Ja mogę napisać tylko, że kiedy pierwszy raz kolega mi o PL70 mówił i mocno emocjonalnie o tym gramofonie się wyrażał to podchodziłem do niego sceptycznie. Później go u niego posłuchałem na kilku wkładkach i zademonstrował mi działanie tłumienia i tu moje zainteresowanie zaczęło się objawiać ale bez natręctwa. No i trafiło się że dostałem go do odsłuchów i posłuchałem i porównałem do MS DD40 z którego byłem bardzo zadowolony i na pewno był od Pioneera ładniejszy :mrgreen: i klamka zapadła. Szukaliśmy egzemplarza dla mnie.

Jest jednak i inna historia, bo ten egzemplarz z pewnymi ułomnościami trafił do naszego wspólnego znajomego, nie zdetronizował tam gramofonu Zontka ale wyparła go inna konstrukcja, a mianowicie Garard 301 z specjalnie zamówioną plintą na dwa ramiona.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

W Denonie mamy tłumienie sterowane elektronicznie, w Pioneerze manualnie - więc to nie jest tak że w tym aspekcie coś wyjątkowego zyskujemy.
Elektronika może kiedyś paść, pewnie, ale użytkowo co jest wygodniejsze względem konieczności wymiany oleju? :)

Zgoda że i napęd lepszy i ramię obiektywnie z wyższej półki, ale to już szczerze raczej wypadałoby wiedzieć czego się oczekuje, żeby nie iść w fikołki typu "kupię 2x droższy gramofon to będzie mi 2x lepiej grał z dowolną wkładką".

Te Pionki są teraz strasznie modne. Wiem, mocne słowo, ale tak to wygląda.
Na tyle modne że trafiają też do ludzi którzy niespecjalnie wiedzą co mają i jak z tego korzystać, co zawsze budzi we mnie zdziwienie jak mam z takimi historiami do czynienia.

To trochę jak ludzie co kupują Husarię a potem narzekają że im nie gra, ale boją się ruszać nastaw bo jeszcze coś zepsują.
Niech im ktoś powie co mają pstryknąć itd.

Broń Buddo nie zabraniam nikomu zakupów i gonienia króliczka, ale mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Wojtek pisze:
23 sty 2025, 15:28
W Denonie mamy tłumienie sterowane elektronicznie, w Pioneerze manualnie - więc to nie jest tak że w tym aspekcie coś wyjątkowego zyskujemy.
I tu gdybyś porównał 1:1 to byś się zdziwił. Jeszcze nie trafiłem na ramię "BIO", które w konfrontacji z dobrym mechanicznym lepiej wypadnie. Pionkowe nawet bez oleju sobie lepiej poradzi. Uwierz mi a potwierdzeniem będzie zapewne twoje długie SONY bo mam nadzieję, że go już doświadczasz ;) .
Wojtek pisze:
Te Pionki są teraz strasznie modne. Wiem, mocne słowo, ale tak to wygląda.
I to mnie trochę martwi bo dobrych egzemplarzy jak na lekarstwo.
Wojtek pisze:
Na tyle modne że trafiają też do ludzi którzy niespecjalnie wiedzą co mają i jak z tego korzystać
najważniejsze jednak by sprawiały przyjemność z obcowania i słuchania płyt.
Wojtek pisze:
nie zabraniam nikomu zakupów i gonienia króliczka,
wiem i ja też Wszystkim życzę aby gonili i spełniali swoje marzenia :dance:
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Tak. To jest ogłoszenie giełdowe. Panowie.

SONY! Wojtku jak mogłeś? Nie wstyd Ci? :scared-eek:
PASJA-AUDIO pisze:
23 sty 2025, 13:11
i do tego podstawki na ramiona (2-3)
Um, będzie wyglądało jak logo sieciówki paliwowej Agip = "pies z czterema penisami" lub dwóch napranych Wikingów na urlopie
:orcs-birdies: :orcs-birdies:
Awatar użytkownika
PASJA-AUDIO

Post autor: PASJA-AUDIO »

Dziękuję koledzy za wpisy.w w/w wątku Kupilem gramofon Pioneer pl 70 od Pawła Pawelca.Super gość,kultura , osobista,doradził itp.Gramofon gra super lepiej od Demona Dp59l.Na razie na wkładce Hana SH.Oslucham się i poproszę o propozycję wkładek tak do ok.8 kzł.Lubie dźwięk analogowy,równy,muzykalny,koherentny,z dobrym wglądem w nagranie,i dobrą przestrzenią i czarnym tłem.Pozdrawiam
Pioneer pl 70 + Hana Sh, Kenwood dp 59l,,,Aurorasound Vida,klon audio note od misse,Sansui mr ,Sansui b 2103 , trioda 300 b ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80J)BL l 112,4412,tl 260,Martin Logan sl3,Diatone ds 200,, Pioneer cs 99
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

PASJA-AUDIO pisze:
05 lut 2025, 19:22
Gramofon gra super lepiej od Demona Dp59l.
"Lepiej" czyli jak inaczej?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PASJA-AUDIO

Wojtku,po przełożeniu wkładki Hana sh na Pioneera, mam wrażenia dźwięku bardziej subtelnego,przejrzystego,z większą kulturą grania.Najlepsze porównania to jakbym miał drugą taką samą wkładkę i wtedy przepinał i porównywał,ale nie mam. Założę na Denona inną wkładkę i podłączę do drugiego pre i opiszę moje wrażenia.Wiem to będzie coś innego,ale porównam.
Pioneer pl 70 + Hana Sh, Kenwood dp 59l,,,Aurorasound Vida,klon audio note od misse,Sansui mr ,Sansui b 2103 , trioda 300 b ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80J)BL l 112,4412,tl 260,Martin Logan sl3,Diatone ds 200,, Pioneer cs 99
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

PASJA-AUDIO pisze:
06 lut 2025, 06:53
Założę na Denona inną wkładkę i podłączę do drugiego pre i opiszę moje wrażenia.Wiem to będzie coś innego,ale porównam.
Takie porównanie będzie miało absolutnie zerową wartość, także z mojej perspektywy możesz sobie oszczędzić czas :)

Dzięki za opinię.
Wsparcie finansowe forum
Marcinus

Post autor: Marcinus »

PASJA-AUDIO pisze:
05 lut 2025, 19:22
Kupilem gramofon Pioneer pl 70 od Pawła Pawelca.
Bo Paweł gramofony ma najlepsze :)

Której rurki ramienia używasz?
Awatar użytkownika
PASJA-AUDIO

12 cali typu "S" ,chyba ta orginalna.
Zablokowany