Jest jednak i inna historia, bo ten egzemplarz z pewnymi ułomnościami trafił do naszego wspólnego znajomego, nie zdetronizował tam gramofonu Zontka ale wyparła go inna konstrukcja, a mianowicie Garard 301 z specjalnie zamówioną plintą na dwa ramiona.
Pioneer pl 70
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Re: Pioneer pl 70
Ja mogę napisać tylko, że kiedy pierwszy raz kolega mi o PL70 mówił i mocno emocjonalnie o tym gramofonie się wyrażał to podchodziłem do niego sceptycznie. Później go u niego posłuchałem na kilku wkładkach i zademonstrował mi działanie tłumienia i tu moje zainteresowanie zaczęło się objawiać ale bez natręctwa. No i trafiło się że dostałem go do odsłuchów i posłuchałem i porównałem do MS DD40 z którego byłem bardzo zadowolony i na pewno był od Pioneera ładniejszy
i klamka zapadła. Szukaliśmy egzemplarza dla mnie.
Jest jednak i inna historia, bo ten egzemplarz z pewnymi ułomnościami trafił do naszego wspólnego znajomego, nie zdetronizował tam gramofonu Zontka ale wyparła go inna konstrukcja, a mianowicie Garard 301 z specjalnie zamówioną plintą na dwa ramiona.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W Denonie mamy tłumienie sterowane elektronicznie, w Pioneerze manualnie - więc to nie jest tak że w tym aspekcie coś wyjątkowego zyskujemy.
Elektronika może kiedyś paść, pewnie, ale użytkowo co jest wygodniejsze względem konieczności wymiany oleju?
Zgoda że i napęd lepszy i ramię obiektywnie z wyższej półki, ale to już szczerze raczej wypadałoby wiedzieć czego się oczekuje, żeby nie iść w fikołki typu "kupię 2x droższy gramofon to będzie mi 2x lepiej grał z dowolną wkładką".
Te Pionki są teraz strasznie modne. Wiem, mocne słowo, ale tak to wygląda.
Na tyle modne że trafiają też do ludzi którzy niespecjalnie wiedzą co mają i jak z tego korzystać, co zawsze budzi we mnie zdziwienie jak mam z takimi historiami do czynienia.
To trochę jak ludzie co kupują Husarię a potem narzekają że im nie gra, ale boją się ruszać nastaw bo jeszcze coś zepsują.
Niech im ktoś powie co mają pstryknąć itd.
Broń Buddo nie zabraniam nikomu zakupów i gonienia króliczka, ale mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi?
Elektronika może kiedyś paść, pewnie, ale użytkowo co jest wygodniejsze względem konieczności wymiany oleju?
Zgoda że i napęd lepszy i ramię obiektywnie z wyższej półki, ale to już szczerze raczej wypadałoby wiedzieć czego się oczekuje, żeby nie iść w fikołki typu "kupię 2x droższy gramofon to będzie mi 2x lepiej grał z dowolną wkładką".
Te Pionki są teraz strasznie modne. Wiem, mocne słowo, ale tak to wygląda.
Na tyle modne że trafiają też do ludzi którzy niespecjalnie wiedzą co mają i jak z tego korzystać, co zawsze budzi we mnie zdziwienie jak mam z takimi historiami do czynienia.
To trochę jak ludzie co kupują Husarię a potem narzekają że im nie gra, ale boją się ruszać nastaw bo jeszcze coś zepsują.
Niech im ktoś powie co mają pstryknąć itd.
Broń Buddo nie zabraniam nikomu zakupów i gonienia króliczka, ale mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
I tu gdybyś porównał 1:1 to byś się zdziwił. Jeszcze nie trafiłem na ramię "BIO", które w konfrontacji z dobrym mechanicznym lepiej wypadnie. Pionkowe nawet bez oleju sobie lepiej poradzi. Uwierz mi a potwierdzeniem będzie zapewne twoje długie SONY bo mam nadzieję, że go już doświadczasz
I to mnie trochę martwi bo dobrych egzemplarzy jak na lekarstwo.
najważniejsze jednak by sprawiały przyjemność z obcowania i słuchania płyt.
wiem i ja też Wszystkim życzę aby gonili i spełniali swoje marzenia
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tak. To jest ogłoszenie giełdowe. Panowie.
SONY! Wojtku jak mogłeś? Nie wstyd Ci?

SONY! Wojtku jak mogłeś? Nie wstyd Ci?
Um, będzie wyglądało jak logo sieciówki paliwowej Agip = "pies z czterema penisami" lub dwóch napranych Wikingów na urlopie
- PASJA-AUDIO
Dziękuję koledzy za wpisy.w w/w wątku Kupilem gramofon Pioneer pl 70 od Pawła Pawelca.Super gość,kultura , osobista,doradził itp.Gramofon gra super lepiej od Demona Dp59l.Na razie na wkładce Hana SH.Oslucham się i poproszę o propozycję wkładek tak do ok.8 kzł.Lubie dźwięk analogowy,równy,muzykalny,koherentny,z dobrym wglądem w nagranie,i dobrą przestrzenią i czarnym tłem.Pozdrawiam
Pioneer PL 70 + Hana ShH, Kenwood DP 59L +Lyra Argo,,Aurorasound Vida,klon Audio Note od Misse,Sansui MR ,Sansui B 2103 , trioda 300 B ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80JBL L-112,4412,TL-260,Martin Logan SL3,Diatone DS 2000,
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Lepiej" czyli jak inaczej?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- PASJA-AUDIO
Wojtku,po przełożeniu wkładki Hana sh na Pioneera, mam wrażenia dźwięku bardziej subtelnego,przejrzystego,z większą kulturą grania.Najlepsze porównania to jakbym miał drugą taką samą wkładkę i wtedy przepinał i porównywał,ale nie mam. Założę na Denona inną wkładkę i podłączę do drugiego pre i opiszę moje wrażenia.Wiem to będzie coś innego,ale porównam.
Pioneer PL 70 + Hana ShH, Kenwood DP 59L +Lyra Argo,,Aurorasound Vida,klon Audio Note od Misse,Sansui MR ,Sansui B 2103 , trioda 300 B ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80JBL L-112,4412,TL-260,Martin Logan SL3,Diatone DS 2000,
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Takie porównanie będzie miało absolutnie zerową wartość, także z mojej perspektywy możesz sobie oszczędzić czasPASJA-AUDIO pisze: ↑06 lut 2025, 06:53Założę na Denona inną wkładkę i podłączę do drugiego pre i opiszę moje wrażenia.Wiem to będzie coś innego,ale porównam.
Dzięki za opinię.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Marcinus
Bo Paweł gramofony ma najlepsze
Której rurki ramienia używasz?
- PASJA-AUDIO
12 cali typu "S" ,chyba ta orginalna.