Rosjanie masowo przerzucają się na odtwarzacze mp3

Tematy wspólne dla wszystkich gatunków muzycznych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
daru0105

Rosjanie masowo przerzucają się na odtwarzacze mp3

Post autor: daru0105 »

Na szczęście mam z 8 TB zapisu na dyskach, razem z kopią zapasową muzyki, bo nie wiadomo czy cenzura i w naszym kraju nie zaszaleje :D
O winylkach nie wspomnę

"MP3 kontra imperium. Czyli kiedy audiofil nagle rozumie więcej niż powinien

Są takie momenty w historii, kiedy postęp technologiczny… cofa się z gracją starego gramofonu z wyrobionym paskiem. I właśnie coś takiego obserwujemy dziś w Rosji. Nie, nie chodzi o powrót winylu – to by było zbyt romantyczne. Chodzi o powrót do odtwarzaczy MP3. Takich zwykłych, z plikami na pamięci. Bez chmury, bez streamingu, bez „aktualizacji dostępności katalogu”.

Brzmi jak hipsterski fetysz? Otóż nie.

To polityka.

Od 1 marca weszły tam przepisy zaostrzające kary m.in. za treści związane z narkotykami w muzyce, co w praktyce oznacza czyszczenie katalogów streamingowych i znikanie utworów. I nagle okazuje się, że Spotify, Yandex Music czy inne platformy przestają być biblioteką – a zaczynają być redagowaną gazetą.
A gazeta, jak wiadomo, ma redaktora.
Audiofil wiedział pierwszy (ale nikt go nie słuchał)
Audiofil od lat mówił:
„Plik lokalny to wolność.”
I wszyscy się śmiali. Bo przecież streaming wygodniejszy, bo przecież „wszystko masz w kieszeni”, bo przecież „po co ci te FLAC-i na dysku”.
No to proszę – oto odpowiedź historii: jeśli czegoś nie masz fizycznie (albo przynajmniej lokalnie), to tego nie masz wcale
Rosjanie zaczęli masowo kupować stare odtwarzacze MP3 – często modele z początku lat 2000 (sic!). Bo one mają jedną przewagę nad każdym nowoczesnym streamerem:
nie można im nic usunąć zdalnie.

To jest właśnie ten moment, kiedy budżetowy player z bazaru wygrywa z high-endowym streamerem za kilka tysięcy euro.

DIY-owiec: „A nie mówiłem?”

Dla fanów DIY to sytuacja wręcz ironicznie satysfakcjonująca.

Bo co mówi DIY-owiec?

„Zrób sobie bibliotekę lokalną”

„Nie ufaj platformom”

„Zrób backup”

„Kup NAS-a, a nie abonament”

I nagle okazuje się, że to nie jest paranoja. To jest strategia.
W świecie, gdzie katalog może zostać „poprawiony” politycznie, własna kolekcja FLAC-ów to nie snobizm. To archiwum. To prywatna biblioteka dźwięku, której nikt nie edytuje.
Jakość? O ironio…
Najzabawniejsze (a może najsmutniejsze) jest to, że ten powrót do MP3 wcale nie jest audiofilski.
To nie jest pogoń za jakością.
To jest pogoń za kontrolą nad treścią.
I tu robi się ciekawie, bo nagle audiofil – ten od kabli, jittera i DAC-ów – zaczyna mówić o rzeczach znacznie poważniejszych: kto decyduje, co słyszysz.
kto może zmienić twoją playlistę, czy twoja muzyka jest naprawdę Twoja
To już nie jest dyskusja o bitracie. To jest dyskusja o wolności dostępu do kultury.
Streaming to wygoda. MP3 to suwerenność.
Streaming to luksus – dopóki działa na Twoich warunkach.
Ale w momencie, kiedy ktoś zaczyna „sprzątać” katalog, nagle okazuje się, że:

offline > online

plik > usługa

własność > dostęp

I to jest moment, w którym audiofil przestaje być dziwakiem, a zaczyna być… realistą.
Morał (trochę złośliwy)
Jeśli twoja cała kolekcja muzyczna to lista w aplikacji, to nie jesteś jej właścicielem. Jesteś jej użytkownikiem – na cudzych zasadach.
A użytkownik, jak wiadomo, ma tyle wolności, ile mu zostawi regulamin.
Więc może warto – tak zupełnie nieironicznie – mieć gdzieś w szufladzie:
starego iPoda (czy coś lepszego). MP3 i odtwarzacze multimedialne, folder z FLAC-ami, backup na dysku
Nie dlatego, że brzmi lepiej.
Tylko dlatego, że jutro może już nie brzmieć wcale.
I to jest chyba najbardziej audiofilska refleksja z całej tej historii"
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Rosjanie masowo przerzucają się na odtwarzacze mp3

Post autor: darkman »

Znaczy w sensie, że Ruscy teraz będą narzucali trendy światowe w audio oraz w etyce wolnemu światu ? :roll: aaa kiedykolwiek narzucali? :lol:
W optyce lat PRLu to może, bo na kradzionych szkłach i maszynach z Jeny, ale i tak ciężkie jak H hipopotama.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Przerzucają się bo im internet władza wyłączyła.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Spróbujcie znaleźć "Andzia i ja" Oddziału Zamkniętego.W streamingach.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

A streamingi same za chwilę się zatopią w szlamie AI i zdechną zaduszone chciwoscią.
Dead Can Dance właśnie zaczął serię publikacji nowej muzyki, wyłącznie na Bandcampie. Tak samo Andrew Latimer czy Pete Jones.
aldek

Post autor: aldek »

Ruskie ruskimi, wiadomo ale coś w tym jest
W jednej z audycji 2PR pan prowadzący mówił, że zrobił sobie test – przejrzał swoją półkę z filmami DVD i zaczął ich szukać w strimingach. Większości nie było, tzn. były a teraz nima, albo nigdy nie było albo może kiedyś bedom.
Próbowałem niedawno zrobić z synami przegląd filmów z twardzielem nad twardzielami. Jeszcze szklane pułapki dało radę zobaczyć, ale „Piąty element”, chyba najlepszy jego film wyparował ze strimingów w PL.
Także trzymajcie na półkach płyty, trzymajcie też DVD.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Streaming to usługa polegająca na tym że płacisz za dostęp do biblioteki streamera.
I tyle. Nikt ci nie gwarantuje że są tam wszystkie utwory świata :lol:
Nie masz też niczego na własność. Możesz sobie odtworzyć to co jest dostępne na platformie i tyle.
Ktoś chyba nie rozumie co to jest streaming.
Awatar użytkownika
daru0105

darkman pisze:
wczoraj, 08:56
Znaczy w sensie, że Ruscy teraz będą narzucali trendy światowe w audio oraz w etyce wolnemu światu ? :roll: aaa kiedykolwiek narzucali? :lol:
W optyce lat PRLu to może, bo na kradzionych szkłach i maszynach z Jeny, ale i tak ciężkie jak H hipopotama.
Nic nie znaczy w jakimkolwiek sensie :D
Chodzi mi o suchy fakt.
Pamiętam jak straciłem całą biblotekę muzyczną, bo padł dysk.
Na szczęście przypomniałem sobie, że kumpel wszystko przegrał. Ufff
I teraz napisałem ku przestrodze jak coś ze streamingiem się stanie, a ktoś ma tylko w tym oparcie
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
daru0105

Myszor pisze:
wczoraj, 09:04
Przerzucają się bo im internet władza wyłączyła.
O to chodzi. Fakt
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Spoko, spoko :D I tak nie lubię ruskich, mało oryginalne. Wiem.
Wszystko z muzy co chcę mam na nośnikach, a nawet sporo taśm roll/t/r. Streaming to tylko usługa (j.w.) więc dość mnie obojętny, a przyroda tak czy siak nie lubi pustki. Wymyślą coś innego.

Ten boom na mp3 to pewnie w Moskwie i Petersburgu, bo reszta kraju to dawne kołochozy. A spory jest. Tam muza jest nie z mp3 ale nadal z kołochoźników. To; Samogon, tuszonka i machorka nie zmienia się tam od zawsze. Sovietskij czełowiek wie swoje, bo tak już ma.
Konkludując. Musi to na Rusi, bo w Polsce: Jak kto chce. :)
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Post autor: Peliks »

Sony/Denon/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D,301mkII Grace F-8L EMT TSD15 Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black,Rohmann,SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
ODPOWIEDZ